Comisia de control SRI se reuneşte astăzi. Eduard Hellvig ar putea fi chemat în Parlament

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI se va reuni marţi, a anunţat preşedintele acesteia, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu luni, afirmând că va adresa o solicitare directorului SRI, Eduard Hellvig, pentru a veni în faţa aleşilor, scrie Mediafax.
Economica.net - mar, 17 ian. 2017, 09:52
Comisia de control SRI se reuneşte astăzi. Eduard Hellvig ar putea fi chemat în Parlament

Ţuţuianu, întrebat ce îl recomandă la şefia Comisiei SRI: Am ocupat funcţii importante

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul asupra activităţii SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, a afirmat luni că funcţiile importante deţinute în trecut şi faptul că a absolvit Dreptul îl califică pentru acestă funcţie.

Întrebat ce îl califică să fie conducă Comisia SRI, Ţuţuianu a menţionat că are ”în primul rând o experienţă juridică”, enumerând instituţiile de învăţământ absolvite.

de patru ani şi jumătate la Dâmboviţa şi cred că experienţa acumulată, pregătirea juridică sunt argumente pentru care colegii mei au decis să îmi încredinţeze o misiune deloc uşoară”, a argumentat EL.

Întrebat dacă are studii în domeniul securităţii naţionale, Adrian Ţuţuianu a spus că nu, făcând trimitere la CV-ul său şi amintind ”un curs de o lună şi jumătate la Colegiul Naţional de Apărare, nu la Colegiul Naţional de Informaţii”.

Întrebat dacă a vorbit cu Liviu Dragnea înainte de a prelua funcţia şi ce i-a cerut Dragnea, senatorul PSD a precizat: ”Normal că am avut o discuţie cu preşedintele partidului care m-a rugat să vin să sprijin inclusiv ceea ce aţi spus dumneavoastră, un control real asupra SRI. A fost o discuţie desfăşurată între doi colegi. Ne-am stabilit foarte precis două lucruri: pe de-o parte ca acest control să fie efectiv, pe de altă parte trebuie create toate condiţiile ca SRI să funcţioneze în limitele stabilite de reglementarea legală”.

La întrebările jurnaliştilor, el a precizat că a avut telefonul interceptat. ”Asta sigur s-a întâmplat. După cum ştiţi, când eşti preşedintele Consiliului Judeţean, când eşti lider de organizaţie politică sunt şi situaţii care au reclamat poate sau nu, nu am suficiente informaţii, asemenea situaţii. (…) Dacă ne raportăm la ce a scris şi presa, cu siguranţă da”, a menţionat social-democratul, în condiţiile în care a fost cercetat începând din 2014 pentru trafic de influenţă în legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012.

Întrebat în legătură cu acest dosar, el a precizat: ”În anul 2012 a existat un dosar disjuns dintr-o altă cauză care mă privea pe mine. Vă spun astăzi că a fost soluţionat”.

”Cu ocazia (dosarului-n.r.) sigur că au fost interceptate telefoanele mai multor lideri politici de atunci. (…) Am o situaţie în care am fost informat (că telefonul meu a fost ascultat-n.r.). Legea securităţii naţionale spune că atunci când s-a încetat o urmărire şi nu au existat indicii există obligaţia a Parchetului să îţi comunice acest lucru, menţionând perioada, numerele de telefon, mijloacele care au fost folosite”, a adăugat Ţuţuianu, refuzând să dea mai multe detalii cu privire la interceptări.

Dragnea: E bine ca audierea lui Hellvig de către noua Comisie SRI să aibă loc săptămâna aceasta

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că în opinia sa ”este bine şi pentru SRI şi pentru noua Comisie de control” ca audierea conducerii serviciului de către parlamentari să aibă loc în cursul acestei săptămâni.

Întrebat dacă directorul SRI, Eduard Hellvig, trebuie invitat la Comisia SRI, Dragnea a precizat: ”Da, eu am spus-o public aseară şi cred că este bine şi pentru SRI şi pentru comisia SRI ca, sper, săptămâna asta, dacă au posibilitatea, să se organizeze şi comisia, să aibă loc o discuţie în noua comisie de control SRI şi conducerea SRI faţă de tot ce a apărut în presă şi faţă de măsurile care au fost luate în interiorul serviciului”.

Întrebat dacă se referă şi la audierea lui Florian Coldea de către noua comisie, Dragnea a afirmat că nu el este cel care decide.

”Nu eu decid. Comisia SRI are o lege foarte clară, are nişte atribuţii foarte clare, destul de riguros scrise şi ei vor decide pe cine vor chema de acolo şi se vor consulta cu domnul Hellvig, cu cine vrea domnul Helvig, cred că e mai puţin important. E important să aibă o discuţie lămuritoare cu directorul SRI care, sigur, îşi poate aduce, din punctul meu de vedere, pe cine crede de cuviinţă”, a mai spus Dragnea.

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI se va reuni marţi, a anunţat preşedintele acesteia, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu luni, afirmând că va adresa o solicitare directorului SRI, Eduard Hellvig, pentru a veni în faţa aleşilor.

”Mâine vom face o primă întâlnire mai informală a Comisiei de control pentru că dorim să vedem exact ce avem de făcut, să vedem Regulamentul Comisiei. Apoi, instituţional voi adresa o solicitare directorului SRI, domnului Hellvig, şi vom stabili de comun acord o odată şi o oră pentru audiere pe acest subiect şi pe altele dacă vom aprecia că sunt necesare audieri şi pe alte subiecte”, a declarat preşedintele Comisiei pentru controlul activităţii SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, întrebat dacă îl va chema la comisie pe Eduard Hellving după afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă.

Întrebat dacă îl va audia doar pe Eduard Hellving sau şi pe Florin Coldea, Tuţuianu a afirmat că va fi audită ”conducerea SRI” şi că se va consulta cu membrii comisiei pentru a decide acest lucru. Întrebat dacă va aştepta finalizarea anchetei SRI înainte de a-l audia pe Hellvig, Ţuţuianu a afirmat că ”lucrurile trebuie clarificate într-un termen cât mai scurt”. El a precizat că îl cunoaşte pe Florian Coldea doar din spaţiul public.

Întrebat dacă va cere o anchetă mai amplă decât cea pe care a anunţat-o SRI cu privire la generalul Coldea, Ţuţuianu a afirmat că ancheta SRI şi controlul parlamentar sunt două lucruri diferite. ”Sunt două lucruri, pe deoparte SRI care îşi face propria anchetă internă, după regulamentele proprii şi atribuţia noastră de control parlamentar asupra SRI care se desfăşoară după procedurile prevăzute în principal de Hotărârea Parlamentului nr. 30/1993. La articolul 5 din acea Hotărâre sunt detaliate care sunt atribuţiile Comisiei de control parlamentare. Există şi un regulament propriu al Comisiei, îl vom studia mâine, cei care am depus jurământul nu ceilalţi şi pornind de la ce prevede reglementarea legală pe acest subiect vom decide pe cine chemăm. În orice caz, nu o să invit pe nimeni la discuţii decât într-o modalitate instituţională, nu printr-un anunţ făcut la presă”, a explicat Ţuţuianu.

Ţuţuianu: Comisia pentru controlul SRI se reuneşte marţi. Conducerea SRI va fi chemată la audieri

”Mâine vom face o primă întâlnire mai informală a Comisiei de control pentru că dorim să vedem exact ce avem de făcut, să vedem Regulamentul Comisiei. Apoi, instituţional voi adresa o solicitare directorului SRI, domnului Hellving, şi vom stabili de comun acord o odată şi o oră pentru audiere pe acest subiect şi pe altele dacă vom aprecia că sunt necesare audieri şi pe alte subiecte”, a declarat preşedintele Comisiei pentru controlul activităţii SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, întrebat dacă îl va chema la comisie pe Eduard Hellving după afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă.

Întrebat dacă îl va audia doar pe Eduard Hellving sau şi pe Florin Coldea, Tuţuianu a afirmat că va fi audită ”conducerea SRI” şi că se va consulta cu membrii comisiei pentru a decide acest lucru. Întrebat dacă va aştepta finalizarea anchetei SRI înainte de a-l audia pe Hellvig, Ţuţuianu a afirmat că ”lucrurile trebuie clarificate într-un termen cât mai scurt”. El a precizat că îl cunoaşte pe Florian Coldea doar din spaţiul public.

Întrebat dacă va cere o anchetă mai amplă decât cea pe care a anunţat-o SRI cu privire la generalul Coldea, Ţuţuianu a afirmat că ancheta SRI şi controlul parlamentar sunt două lucruri diferite.

”Sunt două lucruri, pe deoparte SRI care îşi face propria anchetă internă, după regulamentele proprii şi atribuţia noastră de control parlamentar asupra SRI care se desfăşoară după procedurile prevăzute în principal de Hotărârea Parlamentului nr. 30/1993. La articolul 5 din acea Hotărâre sunt detaliate care sunt atribuţiile Comisiei de control parlamentare. Există şi un regulament propriu al Comisiei, îl vom studia mâine, cei care am depus jurământul nu ceilalţi şi pornind de la ce prevede reglementarea legală pe acest subiect vom decide pe cine chemăm. În orice caz, nu o să invit pe nimeni la discuţii decât într-o modalitate instituţională, nu printr-un anunţ făcut la presă”, a explicat Ţuţuianu.

El a subliniat că va face ”tot ce trebuie făcut” pentru ca atribuţiile de control ale Comisiei să fie ”reale”.

”Este un lucru care mă preocupă şi pe mine şi lumea politică şi, în egală măsură, societatea românească. Vă asigur că voi face tot ceea ce trebuie făcut ca acest control să fie real, să fie efectiv în limitele prevăzute de actele normativ în vigoare. Avem trei reglementări de bază. Este vorba despre Legea securităţii naţionale, Legea SRI şi de Hotărârea Parlamentului nr. 30/1993”, a spus Ţuţuianu, întrebat cum va schimba percepţia potrivit căreia Comisia de control a fost mai degrabă subordonată SRI.

Serviciul Român de Informaţii a anunţat joi că la nivelul serviciului a fost constituită o comisie de verificare, până la finalizarea acestora, prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, fiind pus la dispoziţia directorului structurii.

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificari preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea”, a precizat SRI.


PSD a propus luni ca preşedinţia Comisiei pentru controlul SRI să fie deţinută de senatorul Adrian Ţuţuianu, iar în urma negocierilor PNL a propus ca deputatul Cezar Preda şi senatorul Ioan Chirteş să facă parte din această comisie, nu din Comisia SIE.

Liderul deputaţilor PSD, Eugen Nicolicea, a declarat în şedinţa plenului comun că PSD îl propune la preşedinţia Comisiei SRI pe Adrian Ţuţuianu, urmând ca celelalte locuri care revin social-democraţilor să fie ocupate de Fedorivici Doina Elena, Băbuş Radu şi Nasta Gabriel Horia.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat că liberalii îi susţin în Comisia SRI pe deputatul Cezar Preda şi senatorul Ioan Chirteş, protestând împotriva amânării constituirii Comisiei pentru controlul activităţii SIE. Reacţia liderului interimar al PNL a venit după ce la propunerea liderului deputaţilor PSD, Eugen Nicolicea, plenul comun a decis amânarea înfiinţării acestei comisii pe motiv că au fost propuşi ca membri doar deputaţi, nu şi senatori.

”PNL a votat împotriva scoaterii de pe ordinea de zi a nominalizărilor pentru Comisia SIE pentru că de fiecare dată aceste comisii se votau împreună şi componenţa se stabilea în aceeaşi şedinţă comună. De asemenea, a existat cutuma ca preşedinţia să revină în alternanţă partidelor care sunt la putere şi în opoziţie. Aşadar, pe altgoritmul pe care l-am stabilit şi în urma negocierilor cu PSD, ţinând cont că dumneavoastră aţi scos astăzi de pe ordinea de zi componenţa Comisiei SIE, PNL vă popune să operăm o modificare pe care o să o şi înregistrăm ca în Comisia SRI să participe şi să reprezinte PNL domnul Preda Cezar Florin şi domnul senator Chirteş Ioan Cristian”, a spus Raluca Turcan.

Preşedintele de şedinţă, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut în replică că potrivit Regulamentului, Comisia SIE este compusă din 5 palamentari, trei deputaţi şi doi senatori, aspect care nu a fost respectat în formularea popunerilor.

”Propunerile care au venit au fost exclusiv de membri ai Camerei Deputaţilor prin urmare trebuie aceste propuneri refăcute, renegociate.(…) atunci putem trece la constituire”, a argumentat el.

Tăriceanu a adăugat şi că USR nu are ponderea necesară pentru a avea reprezentant în comisie, însă a revenit asupra declaraţiei la câteva minute după ce formaţiunea a prezentat în plen propunerea formaţiunii pentru locul care îi revine în comisie.

”Domnule preşedinte, este adevărat că nu am fost la negocierea liderilor de grup pentru că nu am fost invitat, dar pe acel tabel am văzut o poziţie pentru USR, la Comisia SRI şi pentru acea poziţie îl propunem pe Manuel Costescu, deputat”, a afirmat preşedintele USR, Nicuşor Dan.

”Vreau să fac o rectificare, îmi cer scuze, am primit acum tabelul cu poziţiile din cadrul comsiei, Grupului USR îi revine un loc. Grupul parlamentar care nu are dreptul la un membru este cel al PMP”, a spus Tăriceanu, stârnind nemulţumirea deputatului PMP Robert Turcescu, care a susţinut că PMP este supus unui abuz.

Deputatul PMP a fost îndemnat de Tăriceanu să citească legislaţia.

”Jos mascarada, jos abuzul!. Luaţi Hotărârea 30 din 23.06.1993 şi veţi vedea cum funcţionează alegerea Comsiei de supraveghere a SRI”, a replicat preşedintele Senatului.

ALDE l-a propus deputatul Marian Gheorghe Cupşa, în funcţia de vicepreşedinte al Comisie SRI, UDMR pe Verestoy Attila, iar PMP nu a primit niciun loc.

În favoarea propunerii ca Adrian Ţuţuianu să conducă Comisia SRI au votat 366 de parlamentari, existând doar două voturi împreună. Ceilalţi membri au fost şi ei validaţi cu majoritate covârşitoare. La ora transmiterii acestei ştiri cei 9 parlamentari care fac parte din comisie depun jurământul.

Adrian Ţuţuianu a fost cercetat începând din 2014 pentru trafic de influenţă în legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, informează......
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...