Comisia Europeană a aprobat schema de sprijin pentru Alro

Comisia Europeană a aprobat schema de reducere a obligaţiei de achiziţie de certificate verzi pentru industria energointensivă din România, potrivit unui comunicat al Executivului European.
Economica.net - mie, 15 oct. 2014, 10:28
Comisia Europeană a aprobat schema de sprijin pentru Alro

Comisia Europeană consideră că sistemul de reducere a finanţării producătorilor de energie din surse regenerabile de către unii consumatori industriali energointensivi, propus de România, respectă regulile de ajutor de stat din Uniunea Europeană, se arată în comunicatul Comisiei. 

Conform concluziilor Comisiei, compensarea parţială a costurilor legate de finanţarea sprijinului pentru energia din surse regenerabile este necesară pentru a asigura competitivitatea marilor consumatori industriali, fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică.

‘Schema României permite întreprinderilor care consumă multă energie electrică şi sunt expuse în acelaşi timp la comerţul internaţional să rămână competitive fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică’, a declarat vicepreşedintele Comisiei care răspunde de politica în materie de concurenţă, Joaquín Almunia.

În luna iulie 2014, România a notificat planurile sale de a reduce contribuţia la finanţarea energiei din surse regenerabile pentru anumite întreprinderi care îşi desfăşoară activitatea în sectoare cu un nivel foarte ridicat de electro-intensitate şi de expunere comercială. Contribuţia beneficiarilor la sprijinul pentru energia din surse regenerabile va fi redusă cu 85%, 60% sau 40% în cazul în care aceştia demonstrează o electro-intensitate de peste 20%, cuprinsă între 10% şi 20%, respectiv cuprinsă între 5% şi 10%.

Comisia a evaluat compatibilitatea acestei măsuri cu dispoziţiile prevăzute în noile Orientări privind ajutoarele destinate protecţiei mediului şi energiei, adoptate în aprilie 2014. În urma investigaţiei s-a constatat că reducerile se limitează la societăţile care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele recunoscute în cadrul orientărilor ca fiind în acelaşi timp electro-intensive şi expuse la comerţul internaţional.

Schema de reducere a certificatelor verzi va intra în vigoare la 1 decembrie 2014 şi va expira la 31 decembrie 2024. Bugetul anual consacrat schemei este estimat la aproximativ 75 de milioane euro pentru aproximativ 300 de beneficiari.

Schema de sprijin se întinde pe 10 ani, iar valoarea totală a ajutorului pe care îl vor primi marii consumatori se ridică la circa 750 de milioane de euro. Rămâne momentan întrebarea cine plăteşte însă aceşti bani care trebuie să ajungă la investitorii din regenerabile?

Oficialii ANRE au spus, încă dinainte ca schema să fie aprobată de Guvern, că restul consumatorilor ar fi cei care, teoretic, ar trebui să plătească, inclusiv populaţia. Pe de altă parte, marii consumatori au explicat că schema de sprijin ar trebui să fie suportată chiar de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, care nu ar mai trebui să primească aceşti bani, dat fiind că România şi-a depăşit ţintele asumate în materie de MW “verzi” instalaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...