Comisia Europeană cheamă Ungaria la ordine în legătură cu livrările de gaz către Ucraina

Comisia Europeană a ţinut vineri să reamintească Ungariei de angajamentul de a furniza gaze Ucrainei, după ce operatorul ungar a decis joi suspendarea acestor livrări, transmite AFP.
Economica.net - vin, 26 sept. 2014, 14:51
Comisia Europeană cheamă Ungaria la ordine în legătură cu livrările de gaz către Ucraina

‘Mesajul nostru este clar: ne aşteptăm ca toate statele membre să faciliteze fluxul invers’, prin care Uniunea Europeană (UE) poate să revândă în Ucraina gazul cumpărat de la Rusia, a declarat Helen Kearns, purtătoare de cuvânt a Comisiei. ‘Consiliul European a decis acest lucru pentru a asigura securitatea energetică reciprocă’, a menţionat purtătoarea de cuvânt.

‘Nu există nimic care să împiedice companiile europene să dispună în mod liber de gazul cumpărat de la Gazprom, inclusiv prin vânzarea acestuia către ţări terţe, între care Ucraina’, a subliniat ea.

Gigantul rus Gazprom a avertizat UE împotriva acestor forme de a re-exporta gazul, pe care le consideră ilegale.

În ce-l priveşte, guvernul ungar a justificat, vineri, suspendarea livrărilor către Ucraina prin necesitatea creşterii rezervelor de gaz – alt angajament al celor 28 de state membre ale UE a cărui respectare este cerută de Bruxelles.

Livrările ungare au fost suspendate la câteva zile după o întâlnire desfăşurată la Budapesta între premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, şi cu câteva ore înainte de o reuniune UE-Rusia-Ucraina la Berlin la care se va încerca reglementarea contenciosului dintre Moscova şi Kiev în problema gazelor. Această întâlnire vizează de asemenea să garanteze că UE va putea conta în această iarnă pe gazul rusesc, ce reprezintă 30% din importurile de gaz ale Uniunii, jumătate tranzitând prin Ucraina.

După cum aminteşte France Presse, în contextul crizei ucrainene, în iunie Rusia a oprit livrările de gaz către Ucraina, care a refuzat majorarea de preţ impusă de Gazprom, acumulând, potrivit Moscovei, o datorie de 5,3 miliarde de dolari. Ucraina, cu susţinerea Uniunii Europene, a încercat să găsească o soluţie şi a făcut apel între altele la cumpărarea de gaz de la operatori privaţi din Europa.

Într-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a subliniat că în contractele în vigoare dintre Gazprom şi europeni ‘nu este prevăzută nicio re-exportare’ şi i-a îndemnat pe aceştia din urmă să respectele contractele, ‘doar acest lucru putând garanta livrări neîntrerupte către consumatorii europeni’.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...