Comisia Europeană investighează dacă preluarea Monsanto de către Bayer dăunează concurenţei

Comisia Europeană a anunţat marţi că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a clarifica dacă proiectul de preluare a producătorului american de transgenice Monsanto de către compania farmaceutică şi chimică germană Bayer va afecta concurenţa pe piaţa europeană, relatează agenţia EFE.
Economica.net - mar, 22 aug. 2017, 17:58
Comisia Europeană investighează dacă preluarea Monsanto de către Bayer dăunează concurenţei

În mod special, Bruxelles-ul vrea să clarifice dacă operaţiunea poate reduce concurenţa în sectoare precum cel al pesticidelor sau seminţelor.

Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a afirmat într-un comunicat că ‘seminţele şi pesticidele sunt esenţiale pentru agricultori şi, în definitiv, pentru consumatori’.

Aceasta a adăugat că trebuie garantată de către CE o ‘concurenţă efectivă care să permită agricultorilor să aibă acces la produse inovatoare de cea mai bună calitate şi la preţuri competitive’ şi că, în acelaşi timp, trebuie păstrat un context în care companiile să poată să inoveze.

Proiectul de achiziţie va presupune crearea celei mai mari companii integrate din lume în sectorul pesticidelor şi în cel al seminţelor.

Bruxelles se teme că proiectul de preluare va reduce concurenţa pe o serie de pieţe, va creşte preţurile, va duce la reducerea calităţii produselor şi va diminua libertatea de alegere şi inovarea.

Executivul comunitar a reamintit să fuziunea va regrupa două firme rivale care au portofolii ample în domeniul erbicidelor neselective, al seminţelor etc.

În plus, a semnalat că operaţiunea va avea loc în ramuri de activitate deja concentrate la nivel mondial, aşa cum au demonstrat recentele concentraţii între Dow şi Dupont şi între Syngenta şi ChemChina.

Mişcarea civică globală Avaaz a menţionat marţi că ‘o companie gigant care să controleze mâncarea noastră este o idee proastă pentru agricultori şi cetăţenii din toată lumea’ şi a dat asigurări că în jur de un milion de persoane au încredere că Executivul comunitar va respinge fuziunea.

În mod deosebit, Bruxelles se teme în legătură cu impactul asupra sectorului pesticidelor, deoarece, în timp ce Monsanto fabrică glifosatul, erbicidul ne selectiv cel mai vândut din Europa, Bayer produce glufosinatul de amoniu, care, de asemenea, este erbicid ne selectiv şi una dintre puţinele alternative la glifosat.

CE consideră că aceste două companii sunt printre puţinele entităţi rivale din acest domeniu capabile de a descoperi noi ingrediente active şi să dezvolte noi formule.

În ceea ce priveşte seminţele, investigaţiile iniţiale ale CE au demonstrat că cele două părţi au o cotă ridicată de piaţă, împreună.

CE are termen până pe 8 ianuarie 2018 să ia o decizie legată de achiziţie.

Pe 31 de julie, Monsanto şi Bayer şi-a prezentat angajamentul de a răspunde preocupărilor CE.

Te-ar mai putea interesa și
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc în cursul summitului organizat în Alpii bavarezi într-un context marcat de......
Franţa propune G7 o plafonare a preţului petrolului la producători şi nu la consumatori, cum vor SUA, pentru a contracara scumpiri cauzate de Războiul rus din Ucraina
Franţa propune G7 o plafonare a preţului petrolului la producători şi nu la consumatori, cum vor SUA, pentru a contracara ...
Franţa se pronunţă în favoarea stabilirii unui ”preţ maxim al petrolului” la nivelul ”ţărilor producătoare”, ...
Salariile oferite de Kaufland în această perioadă: de la 3.500 lei net pentru asistent manager şi de la 2.700 lei net pentru şefi de raion
Salariile oferite de Kaufland în această perioadă: de la 3.500 lei net pentru asistent manager şi de la 2.700 lei net ...
Candidaţii care stăpânesc germana şi vor să lucreze la Kaufland pot aplica pentru postul de asistent manager sau pentru ...
Kristalina Georgieva (FMI): „Unele suferinţe” s-ar putea produce în lupta contra inflaţiei
Kristalina Georgieva (FMI): „Unele suferinţe” s-ar putea produce în lupta contra inflaţiei
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a subliniat importanţa luptei contra inflaţiei ...