Comisia Europeană recomandă utilizarea aplicaţiilor de mesagerie instantă care protejează total confidențialitatea userului

Next Generation Internet (NGI) este o inițiativă a Comisiei Europene care și-a propus să contureze dezvoltarea și evoluția Internetului în Internetul oamenilor. Un Internet care răspunde la nevoile fundamentale ale oamenilor, inclusiv în materie de încredere, securitate și incluziune, totodată reflectând valorile și normele de care se bucură toți cetățenii în Europa. Proiectele de cercetare NGI dezvoltă în special soluții de mesagerie instantanee care protejează pe deplin viața privată a utilizatorilor.
Economica.net - lun, 25 ian. 2021, 14:14
Comisia Europeană recomandă utilizarea aplicaţiilor de mesagerie instantă care protejează total confidențialitatea userului

De la apariția pandemiei de COVID-19, cu toții am realizat cât de important este să avem instrumentele adecvate de comunicare pentru a menține legătura unii cu alții. Cu toate acestea, pe măsură ce am devenit mai conștienți și mai atașați de drepturile noastre la viață privată, am devenit și mai atenți la condițiile de utilizare ale instrumentelor noastre de comunicare.

Cu alte cuvinte, este important ca instrumentele să funcționeze, însă dorim să aflăm și cum funcționează acestea. Utilizatorii trebuie să aibă încredere în canalele de comunicare pe care le folosesc în cercurile lor sociale, în special în ceea ce privește mesajele private între persoane și grupuri.

NGI reunește o comunitate dinamică de inovatori ai Internetului și părți interesate în jurul unui obiectiv comun: construirea unui Internet care răspunde la nevoile fundamentale ale oamenilor, inclusiv în materie de încredere, securitate și incluziune și reflectă valorile și normele de care ne bucurăm în Europa.

Servicii de mesagerie instantanee dezvoltate cu sprijinul NGI

XMPP sau Jabber este Standardul Internetului desemnat pentru mesagerie instantanee, funcționând în esență în același mod reglementat ca e-mailul. NGI finanțează mai multe inițiative XMPP pentru a adăuga cele mai recente caracteristici de securitate, astfel utilizatorii au la dispoziție o selecție de clienți pe care pot să-i folosească pentru a afla care li se potrivesc: Kaidan și Conversations (client mobil pentru Android), Dino (desktop), Movim (client web), Libervia (toate dispozitivele).

Acestea sunt aplicații cu sursă deschisă și gratuite, care permit particularizarea ulterioară.

Deltachat este o aplicație robustă și prietenoasă pe care utilizatorii o pot folosi instantaneu cu infrastructura lor existentă. Arată și se comportă ca un client de chat normal și include mesaje private, conversații și chaturi în grup criptate, însă în loc să se înscrie pe un server extern necunoscut, utilizatorii folosesc un server în care au încredere deja: propriul server de mail.

Un alt protocol interesant este Matrix. NGI finanțează Fractal, o aplicație de mesagerie în grup pentru desktop și sistemele de operare mobile pe bază de Linux. Comunitatea a produs multe alte aplicații, printre care Element, care poate fi folosită pe telefoanele mobile, desktop și web.

Sylk Suite a fost inițial un server de conferință cu sursă deschisă, însă s-a dezvoltat într-o aplicație de apeluri video cu suficiente caracteristici. Sylk urmează să ofere mesagerie în grup pe baza standardului SIP Simple – ceea ce înseamnă că o puteți utiliza pentru a înlocui complet alte servicii de mesagerie populare cu o alternativă prietenoasă pentru confidențialitate – și este compatibilă cu majoritatea furnizorilor de telefonie prin internet.

Pentru a intra în contact cu o comunitate mai deschisă, utilizatorii pot să considere utilizarea unei soluții clasice și dovedite: IRC. NGI sprijină KiwiIRC, un client web modern pentru IRC care facilitează conversațiile cu un număr mare de participanți. Utilizatorii pot să aleagă din multitudinea de furnizori IRC gratuiți sau pot să găzduiască chiar ei. 

În cazul în care este necesară anonimitatea deplină, aveți opțiunea să utilizați Ricochet Refresh: un proiect cu sursă deschisă care permite mesagerie instantanee privată și anonimă. Ricochet Refresh este proiectul unei organizații internaționale care sprijină denunțătorii.

De asemenea, există soluții care funcționează offlineManyverse este o aplicație mobilă de tip rețea de socializare, implementată pe o rețea peer-to-peer („Secure Scuttlebutt“) și nu pe un serviciu cloud tipic. Aplicația mobilă găzduiește local baza de date a utilizatorului, permițându-i să își dețină propriile date, precum și să
utilizeze aplicația offline.

Briar este o aplicație de mesagerie securizată concepută pentru activiști, jurnaliști și grupuri ale societății civile. În loc să utilizeze un server central, mesajele criptate sunt sincronizate direct între dispozitivele utilizatorilor, protejând utilizatorii și relațiile acestora împotriva supravegherii.

Trecerea la o soluție nouă
Este important să înțelegem și să recunoaștem că există o formă de „angajament social“. Dacă mai multe persoane folosesc o aplicație de mesagerie instantanee comercială populară, iar aceasta este disponibilă gratuit, chiar necesită efort pentru ca un grup să treacă la o soluție alternativă. Însă în cele din urmă, dacă nu suntem mulțumiți cu situația curentă, ține de noi să decidem dacă nu mai dorim să participăm!

Funcționalitatea de care avem nevoie nu este atât de complicată, după cum dovedește lista de soluții alternative de mai sus (și există multe altele). Dacă ne dorim un Internet sănătos, nu putem permite scenarii de tipul „câștigătorul ia totul”.

Să începem să promovăm tehnologii echitabile, robuste și de încredere, care operează transparent și se comportă conform așteptărilor societății în ceea ce privește Internetul.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU; NATO denunţă ”retorica” nucleară a Rusiei
Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU; NATO denunţă ”retorica” nucleară a Rusiei
Ucraina a cerut duminică convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU şi a cerut statelor occidentale şi Chinei să determine Rusia să înceteze "şantajul nuclear", în......
O dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus, la circa 200 de kilometri de Moscova
O dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus, la circa 200 de kilometri de Moscova
O dronă a explodat duminică în centrul oraşului rus Kireievsk, situat la circa 220 de kilometri sud de Moscova, potrivit ...
Senat: Proiectul de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, luni, pe ordinea de zi a comisiilor
Senat: Proiectul de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, luni, pe ordinea de zi a ...
Comisiile juridică şi de muncă ale Senatului vor dezbate, luni, pentru raport, proiectul de lege al Guvernului privind ...
Orban anunţă că va face plângere penală dacă Guvernul nu respectă decizia de organizare a alegerilor locale parţiale
Orban anunţă că va face plângere penală dacă Guvernul nu respectă decizia de organizare a alegerilor locale parţiale
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat că va depune plângere penală în cazul în care Executivul nu ...