Comisia Europeană susţine că se vede lumina de la capătul tunelului

Comisia Europeană a anunţat joi că se aşteaptă la redresarea creşterii economice, pe măsură ce măsurile de limitare a răspândirii virusului se atenuează, adăugând că demararea programelor de vaccinare în întreaga UE oferă motive pentru un optimism prudent, informează un comunicat de presă publicat de Executivul comunitar.
Economica.net - joi, 11 feb. 2021, 12:12
Comisia Europeană susţine că se vede lumina de la capătul tunelului

Potrivit previziunilor economice de iarnă, publicate joi de Comisia Europeană, economia zonei euro va creşte cu 3,8% atât în 2021, cât şi în 2022, în timp ce economia UE va creşte cu 3,7% în 2021 şi cu 3,9% în 2022. Comisia subliniază însă că impactul economic al pandemiei rămâne inegal de la un stat membru la altul şi de aceea ritmul redresării va varia în mod semnificativ.

Se preconizează că economiile din zona euro şi din UE vor atinge nivelurile de producţie anterioare crizei mai devreme decât se anticipase în previziunile economice din toamna anului 2020, în mare parte din cauza ritmului de creştere peste aşteptări preconizat în a doua jumătate a anului 2021 şi în 2022.

După o creştere puternică în trimestrul III 2020, activitatea economică s-a redus din nou în trimestrul IV, pe măsură ce al doilea val al pandemiei a declanşat noi măsuri de limitare a răspândirii virusului. Având în vedere că aceste măsuri sunt încă în vigoare, se preconizează că economiile UE şi din zona euro se vor contracta în primul trimestru al anului 2021. Creşterea economică urmează să fie reluată în primăvară şi să se accelereze în timpul verii, pe măsură ce programele de vaccinare progresează şi măsurile de limitare a răspândirii virusului se vor relaxa treptat. Se preconizează, de asemenea, o îmbunătăţire a perspectivelor economiei mondiale pentru a sprijini redresarea economică.

În ceea ce priveşte inflaţia, previziunile de iarnă estimează că inflaţia în zona euro va creşte de la 0,3% în 2020 la 1,4% în 2021, înainte de a scădea uşor la 1,3% în 2022. Previziunile privind inflaţia pentru zona euro şi pentru UE au crescut uşor pentru 2021 în comparaţie cu cele din toamnă, dar, în general, se preconizează că inflaţia va rămâne moderată. Se estimează că redresarea întârziată va continua să atenueze presiunile exercitate de cererea agregată asupra preţurilor.

„Se vede, în sfârşit, lumina de la capătul tunelului. Pe măsură ce tot mai multe persoane vor fi vaccinate în lunile următoare, relaxarea măsurilor de limitare a răspândirii virusului ar trebui să permită o revenire mai puternică pe parcursul primăverii şi al verii. Economia UE ar trebui să revină la nivelurile PIB-ului dinainte de pandemie în 2022 – mai devreme decât se preconizase anterior – deşi producţia pierdută în 2020 nu va fi recuperată atât de repede, nici în acelaşi ritm în întreaga Uniune”, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

Comisia Europeană precizează că riscurile legate de previziuni au devenit mai echilibrate din toamnă, deşi rămân ridicate. Acestea sunt legate în principal de evoluţia pandemiei şi de succesul campaniilor de vaccinare. Riscurile pozitive sunt legate de posibilitatea ca procesul de vaccinare să conducă la o relaxare mai rapidă decât se preconizase a măsurilor de limitare a răspândirii virusului şi, prin urmare, la o redresare mai rapidă şi mai puternică. De asemenea, instrumentul de redresare NextGenerationEU, al cărui element central este Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR), ar putea stimula o creştere mai puternică decât se preconizase, deoarece finanţarea avută în vedere nu a fost încă încorporată în această previziune. În ceea ce priveşte riscurile negative, pandemia s-ar putea dovedi mai persistentă sau mai severă pe termen scurt decât se presupunea în această previziune sau ar putea exista întârzieri în derularea programelor de vaccinare. Acest lucru ar putea întârzia relaxarea măsurilor de limitare a răspândirii virusului, ceea ce ar afecta calendarul şi forţa redresării preconizate. Există, de asemenea, riscul ca criza să lase cicatrici mai profunde în structura economică şi socială a UE, în special prin falimente pe scară largă şi pierderi de locuri de muncă. Acest lucru ar afecta, de asemenea, sectorul financiar, ar creşte şomajul pe termen lung şi ar agrava inegalităţile.

Următoarele previziuni ale Comisiei Europene vor fi previziunile economice din primăvara anului 2021, care vor fi publicate în luna mai 2021.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
Europa se îndreaptă pe nesimţite în poziţia în care va fi dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează unul din cei mai mari producători......
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Primăria Sectorului 6 spune că este în discuții cu Metrorex și cu Guvernul pentru extinderea spre ieșirile din oraș ...
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă ...
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...