BNR vorbeşte despre comisioanele „imorale” ale băncilor. Care sunt acestea şi cum ar putea să dispară

România trebuie să transpună în legislaţie o directivă UE care prevede dreptul fiecărui cetăţean la un cont bancar cu servicii de bază, pentru plăţi şi încasări, care ar urma să fie pus la dispoziţia populaţiei gratis sau la un preţ "rezonabil", indiferent de eventuale restanţe ale clientului la credite. Astfel am putea spune "adio" unor taxe şi comisioane percepute de bănci pentru contul curent, precum comisionul de administrare lunară sau comisionul de interogare sold, descris recent drept "imoral" chiar de către un oficial al Băncii Naţionale. ECONOMICA.NET îţi prezintă lista taxelor imorale pe care le percep băncile ca să-ţi spună câţi bani ai şi principalele prevederi ale directivei europene care ar putea să le elimine.
Economica.net - mie, 25 nov. 2015, 22:00
BNR vorbeşte despre comisioanele

Criza financiară şi recesiunea economică au venit în România după o perioadă de boom marcată de împrumuturi cu buletinul şi dezvoltarea pe credit a pieţei imobiliare la preţuri umflate, nerealiste. Alături de costurile mari ale creditului, în contextul clauzelor abuzive cu dobânzi calculate arbitrar şi comisioane dubioase, reducerea dobânzilor, scăderea abruptă a veniturilor populaţiei şi creşterea numărului de falimente au umflat rândurile datornicilor la bănci, muşcând o felie importantă din veniturile şi profiturile industriei financiare. În consecinţă, băncile şi-au schimbat strategia, apelând la comisioane pe conturi curente şi operaţiuni bancare pentru a scoate profit.

UE vrea ca accesul la servicii bancare de bază să devină un drept pentru oricare cetăţean european. Preţul contului de încasări şi plăţi cu servicii de bază este lăsat la latitudinea fiecărui stat membru, care poate opta inclusiv pentru gratuitate. În pachetul de servicii de bază ar urma să intre operaţiuni simple, precum depuneri şi retrageri de numerar, încasări şi plăţi din şi către alte conturi bancare, sau emiterea unui card de debit ataşat contului de bază. UE speră că, prin implementarea acestei directive, va creşte incluziunea financiară şi va ajuta persoanele vulnerabile din cauza îndatorării excesive.

Ruxandra Avram, şef serviciu în Direcţia de Stabilitate Financiară a BNR, averzizează, într-o intervenţie recentă, că directiva UE privind contul de bază ar putea aduce vremuri grele pentru băncile din România.

„Nu mi se pare normal, cel puţin la cardul de debit (…) să îmi cereţi comision de interogare a soldului. Este, din punctul meu de vedere, un comision imoral. Eu îmi încredinţez banii la dumneavoastră, pe ei nu primesc nimic, atâta timp cât ei sunt la vedere, în schimb sunt câteva comisioane inventate şi considerate imorale”, a declarat luni Ruxandra Avram.

Ea le-a transmis băncilor: „O să vină o perioadă dificilă pentru că transpunerea directivei privind contul de plăţi de bază vă va obliga, practic, să vă aliniaţi cel puţin 10 produse în care concurenţa va fi foarte dură”.

Interesante sunt şi comisioanele ascunse de retragere numerar de la bancomate, despre care ECONOMICA.NET a povestit aici.

Directiva europeană prevede totodată că fiecare cetăţean european va putea compara obiectiv şi transparent costurile pachetului de servicii bancare de bază oferit de orice bancă din UE.

„Este creat în scopul creşterii competitivităţii şi creării posibilităţii tuturor prestatorilor de servicii de a-şi oferi serviciile de oriunde şi va trebui, peste noapte, să deveniţi şi competitivi inclusiv în ceea ce înseamnă comisioane şi costuri aplicate consumatorilor”, a mai avertizat Ruxandra Avram de la BNR.

În continuare, lista comisioanelor de interogare sold, descrise mai sus drept imorale:
 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca  vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. Care este sistemul?
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. ...
Chopin Forsikring A/S,o firmă de asigurare din Danemarca, a informat Autoritatea din țara sa de origine de intenția de ...
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...