Comitet OMS: Omenirea nu se află într-o situaţie mai bună pentru a lupta împotriva pandemiilor în raport cu 2019

Omenirea nu este în prezent mai bine pregătită pentru o nouă pandemie decât era atunci când noul coronavirus a fost detectat pentru prima dată în 2019 şi s-ar putea afla, de fapt, într-o situaţie chiar mai proastă din cauza efectelor economice negative, a anunţat miercuri un comitet de analiză creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a evalua reacţia globală în faţa riscurilor pandemice, informează Reuters.
AGERPRES - mie, 18 mai 2022, 14:04
Comitet OMS: Omenirea nu se află într-o situaţie mai bună pentru a lupta împotriva pandemiilor în raport cu 2019

Absenţa progreselor privind o serie de reforme, precum finanţarea OMS şi reglementările internaţionale din domeniul sănătăţii, sugerează că omenirea este în prezent la fel de vulnerabilă ca întotdeauna, a anunţat Comitetul Independent pentru Pregătire şi Reacţie în faţa Pandemiilor în raportul său.

Autorii raportului, coordonat de fostul premier al Noii Zeelande Helen Clark şi fostul preşedinte al Liberiei Ellen Johnson Sirleaf, au recunoscut totuşi că au fost făcute şi câteva progrese, însă afirmă că acest proces se desfăşoară mult prea lent.

„Acum dispunem de exact aceleaşi instrumente şi de acelaşi sistem care existau în decembrie 2019 pentru a răspunde în faţa unei ameninţări pandemice. Şi aceste instrumente, pur şi simplu, nu sunt suficient de bune”, a declarat Helen Clark.

„Dacă ar apărea ameninţarea unei noi pandemii în acest an, în anul următor sau peste doi ani, ne-am afla în mare parte în aceeaşi situaţie… sau în una chiar mai rea, ţinând cont de precara situaţie fiscală în care se găsesc multe ţări, dacă nu chiar cele mai multe dintre ele, în acest moment”, a adăugat ea.

Raportul a fost publicat cu doar câteva zile înainte de reuniunea de săptămâna viitoare a Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de la Geneva, forumul anual prin care această organizaţie adoptă decizii globale, în cadrul căruia vor fi analizate unele dintre chestiunile semnalate în acest document.

Deşi a salutat câteva progrese, inclusiv decizia de a se înfiinţa un fond global separat pentru securitate sanitară în colaborare cu Banca Mondială, comitetul a avertizat că interesul global faţă de astfel de situaţii începe să scadă şi că intervalul de timp necesar pentru a implementa alte instrumente – inclusiv un potenţial tratat împotriva pandemiilor, un acord internaţional pentru a îmbunătăţi capacitatea de pregătire a lumii – este mult prea lung.

Comitetul din cadrul OMS a lansat un apel pentru o întrunire la nivel înalt în cadrul Adunării Generale a ONU şi a Consiliului independent pentru ameninţări la adresa sănătăţii, care să fie condusă de şefi de state, pentru a stimula adoptarea cât mai rapidă a unor acţiuni.

„Doar o conducere politică de cel mai înalt nivel are legitimitatea de a reuni sectoare multiple în acest fel”, a declarat Ellen Johnson Sirleaf.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Modul în care Comisia Europeană angajează consultanţi externi şi recurge la serviciile acestora nu asigură în totalitate o utilizare optimă a resurselor şi nici nu îi protejează pe deplin......
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franţa intenţionează să interzică utilizarea termenilor precum "carne" sau "cârnaţi" pentru produsele alimentare pe ...
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri de respectarea statului de drept în cazul României
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri ...
Avertizorii de integritate sunt o sursă vitală de informaţii pentru anchetatorii publici şi procurori, iar transpunerea ...
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în ...