Un noul model de factură la energia electrică din 2016

Comitetului de Reglementare al Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat noul model de factură de energie electrică pe care îl vom folosi în România şi care va fi acelaşi indiferent de operator, a declarat, vineri, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, prezent la o conferinţă privind eficienţa energetică, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 12 iun. 2015, 12:40
Un noul model de factură la energia electrică din 2016

„În ultima şedinţă a Comitetului de Reglementare am luat în discuţie în vederea aprobării noul model de factură de energie electrică pe care îl vom folosi în România. Perioada de implementare este de 24 de luni. Deci, începând cu 2016, treptat, operatorii de reţea vor schimba modelul actual de factură după modelul pe care noi l-am aprobat. În primul rând se doreşte să să realizeze un singur fel de factură pe tot teritoriul României, pentru că în acest moment, după cum bine ştiţi, Enel facturează într-un fel, CEZ-ul într-un fel, Electrica într-un fel. Dorim să avem un singur fel de factură”, a afirmat Emil Calotă.

În al doilea rând, autorităţile doresc ca factura să fie mult simplificată pe înţelesul consumatorului final.

„Va avea o primă pagină relativ simplă, în care sunt definite părţile, elementele de identificare pentru relaţia contractuală, cantitatea fizică consumată curent şi factura, cât plăteşte omul pe perioada facturată, având în spate detalii, tot felul de detalii pe care oricine le poate utiliza în înţelegerea unor lucruri pe care forma simplificată nu le dă”, a spus Emil Calotă.

Ca un element de noutate este că se introduce pentru prima dată comparaţia energiei consumate nu doar cu perioada anterioară, ci cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Potrivit unui comunicat al instituţiei remis AGERPRES, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa din 10 iunie, ordinul ANRE nr. 88/2015 pentru aprobarea contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice la clienţii casnici şi noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, a condiţiilor generale pentru furnizarea energiei electrice la clienţii finali ai furnizorilor de ultimă instanţă, a modelului facturii de energie electrică şi a modelului convenţiei de consum energie electrică, utilizate de furnizorii de ultimă instanţă, care abrogă Decizia ANRE nr. 57/1999 de aprobare a contractelor – cadru de furnizare a energiei electrice.

Principalele elemente de noutate introduse de ordin sunt, printre altele, că atât contractul cadru pentru clienţii casnici cât şi cel pentru clienţii noncasnici includ doar condiţiile specifice fiecărei categorii de clienţi, majoritatea fiind clauze negociabile completate conform înţelegerii părţilor şi reglementărilor în vigoare; majoritatea clauzelor care nu permit/necesită intervenţia părţilor (modificări/completări) sunt cuprinse în condiţiile generale.

De asemenea, sunt prevăzute termene limită pentru transmiterea noii forme de contract/convenţie de consum şi pentru încheierea acestora. Totodată, este stabilită o modalitate tacită de încheiere a contractului/convenţiei de consum cu un client existent, dacă acesta nu îşi exprimă, într-un anumit interval de timp de la transmiterea contractului, refuzul de semnare sau o solicitare de modificare.

„Contractul cadru pentru clienţii casnici prevede clauze de returnare a sumelor care, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare (Legea nr. 123/2012 cu modificările şi completările ulterioare) trebuie returnate clientului de către FUI (furnizorii de ultimă instanţă- FUI n.r.) . Este prevăzută posibilitatea de alegere de către client a modalităţii de returnare a sumelor precum şi dreptul FUI de a-şi recupera costurile aferente transferului sumelor returnate, în cazul în care clientul alege o modalitate de returnare a banilor care implică costuri suplimentare (de exemplu, comisioane în cazul transferului bancar sau în cazul trimiterilor prin mandat poştal). În cazul în care clientul nu se prezintă în termen pentru ridicarea sumelor de returnat, acestea se vor utiliza de către FUI pentru compensarea facturilor ulterioare de energie electrică emise clientului”, se mai spune în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...