Compania națională de electricitate a Ungariei vrea să vândă energie clienților casnici din România. A făcut ofertă

O firmă controlată de MVM, practic compania națională de electricitate a statului maghiar, are ofertă de vânzare de energie electrică pentru clienții casnici din România. Firmele controlate de MVM în România dețin câteva capacități de producție la noi, microhidrocentrale și parcuri fotovoltaice.
Mihai Nicuţ - Dum, 13 dec. 2020, 20:01
Compania națională de electricitate a Ungariei vrea să vândă energie clienților casnici din România. A făcut ofertă

Comparatorul de prețuri ale furnizorilor de energie electrică de pe site-ul Autorității de Reglementare a Energiei Electrice (ANRE), un instrument util pentru toți consumatorii casnici în contextul în care piața de electricitate pentru casnici se liberalizează de la 1 ianuarie, găzduiește o ofertă foarte interesantă.

Mai nou, printre furnizorii care au oferte pentru consumatorii casnici de electricitate din România, este și firma Aqua Energia SA.

Potrivit propriei prezentări, Aqua Energia, “o companie din regiunea Harghita”, este deținută de conglomeratul MVM, practic compania națională de electricitate a Ungariei, cumva o structură similară fostei CONEL din România, care controlează nu mai puțin de 84 de companii, potrivit raportului pe anul 2019 al firmei.

MVM, companie deținută 100% de statul maghiar controlează în primul rând MAVIR (echivalentul Transelectrica din Ungaria), care administrează rețeaua de înaltă tensiune a Ungariei dar și bursa de energie de la Budapesta. Pe lângă multe altele, MVM mai deține și compania care operează toate cele patru depozite de înmagazinare de gaze naturale din țara vecină, deține mai multe centrale electrice pe gaz și centrala nucleară de la Paks, singura din Ungaria, de concepție sovietică, pe care statul ungar vrea să o extindă.

Grupul MVM a raportat în 2019 venituri de circa 5,1 miliarde de euro și aproximativ 12.000 de angajați.

În ultima vreme MVM a intrat în atenția opinii publice din România pentru că a intenționat să cumpere activele CEZ din România, dar a pierdut în fața giganticului fond de australian de investiții Macquarie. În piața de energie din România au apărut informații că oferta MVM ar fi fost însă mai bună decât oferta consorțiului românesc (Hidroelectrica, Electrica și SAPE) făcută cehilor pentru a prelua activele din România, dar aceste informații nu pot fi confirmate oficial.

Ce face MVM în România

În România există MVM Energy România, filiala din țara noastră a MVM Group. Grupul din România este compus din MVM Future Energy Technology SRL, H2O SRL, Cyeb SRL și Aqua Energia S.A, potrivit propriilor date. Trei dintre ele sunt producători de energie din surse regenerabile, iar una este furnizor de electricitate și de gaze și de servicii. Grupul operează mai multe microhidrocentrale din Ardeal (Vărghiș, Valea Uzului, Mădăraș), și două parcuri fotovoltaice, la Șumuleu și Brădești.

Cum sună oferta ungurilor

Aqua Energia SA propune clienților casnici din România, potrivit detaliilor din ofertă încărcate în comparatorul ANRE, un preț de 0,265 lei/kWh, la care se adaugă tarifele și taxele reglementate (zona București-Ilfov, pe care an luat-o în calcul). Compania oferă acest preț fix, fără abonament, pentru un contract valabil un an. Cu acest preț (se poziționează ca furnizor de energie 90% regenerabilă), compania controlată de MVM are un preț apropiat de cel al Hidroelectrica, cel mai mare producător e energie electrică din România, care are o ofertă pentru casnici de 0,256 lei/kWh.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...