Compania naţională de electricitate a Norvegiei se judecă cu statul român

O divizie a Statkraft, compania naţională de electricitate a Norvegiei şi una dintre cele mai mari companii energetice din Europa, a ajuns să se judece cu Transelectrica, opratorul reţelei naţionale de electricitate din România.
Economica.net - mie, 15 iun. 2016, 21:05
Compania naţională de electricitate a Norvegiei se judecă cu statul român

Statkraft Market Gmbh este pe lista datornicilor Transelectrica, cu o datorie de 408.000 lei la tariful de transport al energiei electrice, inclusiv penalităţi, potrivit datelor publicate de compania românească. Datoria nu este mare, dar numele companiei este cel mai “greu” de pe lista datornicilor Transelectrica. Creanţa apare în dreptul celor care sunt “de recuperat pe cale juridică”.

“Avem o contestaţie a unor facturi mai vechi, şi un proces în derulare, care se apropie de sfârşit”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Daniel Pintilie, manager al Statkraft pentru România. “Ne obligă să plătim ceva ce nu am livrat. Noi am făcut iniţial nişte raportări greşite, am recalculat, dar Transelectrica nu a mai ţinut cont”, a spus Pintilie.

Statkraft Market Gmbh este trader de energie electrică şi, potrivit lui Pintilie, Transelectrica a facturat şi tranzitul de energie electrică, care atunci era gratuit, trecându-l în contul operaţiunilor de import/export de energie, pentru care trebuie să primească bani.

Pottrivit ultimelor date disponibile, Transelectrica are de recuperat, în total, în jur de 36 de milioane de lei, în contul tarifelor de transport neplătite pentru energia transportată, la care se adaugă penalităţi de 16 milioane de lei. 

Statkraft este compania naţională de electricitate din Norvegia, deţinută 100% de stat. Are capacităţi instalate de 18.500 MW la nivel global şi este, printre altele, cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din Europa.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...