Compania ungară MOL îl apără pe directorul său, suspectat de Zagreb într-un dosar de corupţie

Compania ungară de petrol şi gaze MOL a anunţat, miercuri, că vrea să utilizeze "toate măsurile legale posibile" pentru a-l apăra pe directorul său, Zsolt Hernadi, suspectat de autorităţile croate într-un dosar de corupţie care îl vizează pe fostul premier croat Ivo Sanader, relatează AFP.
Economica.net - mie, 02 oct. 2013, 15:02
Compania ungară MOL îl apără pe directorul său, suspectat de Zagreb într-un dosar de corupţie

„MOL va utiliza toate măsurile legale posibile pentru a se apăra şi a-l apăra pe Zsolt Hernadi”, a anunţat compania ungară într-un comunicat publicat miercuri.

Marţi, Croaţia a emis un mandat de arestare european pe numele lui Zsolt Hernadi. El este suspectat de Parchetul croat că s-ar fi înţeles în 2008 cu Ivo Sanader să-i plătească zece milioane de euro pentru ca MOL să obţină drepturile de management în compania petrolieră croată INA.

Mandatul de arestare european facilitează extrădarea între ţările Uniunii Europene (UE). Croaţia a devenit membră a UE pe 1 iulie.

MOL a apreciat că acţiunea croată este „injustă” şi „clar planificată pentru a intimida”.

Ivo Sanader, aflat la putere în perioada 2003-2009, a fost condamnat în noiembrie 2012 la zece ani de închisoare pentru că a primit mită de cinci milioane de euro de la MOL.

Parchetul croat însărcinat cu afaceri de corupţie (USKOK) le-a solicitat în două rânduri autorităţilor judiciare ungare autorizarea de a-l interoga pe Zsolt Hernadi în Ungaria, după care a cerut, de asemenea în două rânduri, ca directorul MOL să fie audiat la Zagreb. Toate cererile au fost respinse, din „motive de securitate” şi „protejare a intereselor naţionale”, potrivit USKOK.

Ultima convocare a lui Hernadi datează din 25 septembrie.

În ianuarie 2012, Parchetul ungar a clasat fără urmărire ancheta sa în acest caz, justificând această decizie prin „absenţa infracţiunii în dosarul iniţiat de procurorul croat”.

MOL, care neagă în mod categoric că a făcut plăţi ilegale către Sanader, deţine 49,1% din INA, în timp ce Guvernul croat controlează 44,84% din acţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...