Gaura neagră din Sănătate generată şi întreţinută de companiile de stat

Şi în acest an, companiile de stat sunt cei mai mari debitori la bugetul asigurărilor de Sănătate. Cumulat, companiile de stat cu cele mai mari debite la bugetul asigurărilor de Sănătate datorează peste 182 de milioane de lei la Sănătate, la 1 iulie 2013. Însă Fiscul poate recupera mai puţin de jumătate din această sumă. Datoriile a şase companii de stat cu debite mari la bugetul asigurărilor de sănătate vor fi şterse întrucât companiile se află în administrare specială.
Cristina Şomănescu - lun, 05 aug. 2013, 21:09
Gaura neagră din Sănătate generată şi întreţinută de companiile de stat

Cinci companii de stat au cele mai mari datorii la Sănătate în iulie 2013: Societatea Comercială Uzina Mecanică – Sadu SA, Societatea Comercială Uzina Mecanică Cugir SA, Regia Autonomă de Transport Public Iaşi (RATP), Romaero SA.

Fiscul poate recupera în jur de 65 de milioane de lei din peste 182 de milioane de lei, bani datoraţi de cei mai mari debitori – companii de stat – la bugetul asigurărilor de Sănătate.
Datorii cumulate de peste 85 de milioane de lei vor fi şterse, aceşti bani nu vor mai ajunge niciodată la bugetul asigurărilor de Sănătate.

Notă: materialul ECONOMICA.NET vizează doar obligaţiile restante până la 1 iulie 2013 şi nu ia în calcul datoriile companiilor de stat la bugetul asigurărilor de Sănătate din anii fiscali precedenţi, caz în care valorile datoriilor la Sănătate ar fi semnificativ mai mari.

ANAF poate recupera aproape 65 de milioane de lei din sumele datorate de companiile de stat la Sănătate. Banii reprezintă datoriile cumulate a 12 companii de stat cu cele mai mari debite la bugetul asigurărilor de sănătate la 1 iulie 2013, executate silit de Fisc.

Lista companiilor de stat cu cele mai mari debite la Sănătate, care sunt executate silit de ANAF

Regia Autonomă de Transport Public Iaşi (RATP) are datorii totale de peste 20,22 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate. Din aceşti bani, 8,69 milioane de lei reprezintă contribuţia datorată de angajator la Sănătate şi nevirată la buget, iar peste 11,53 milioane de lei sunt dobânzi şi penalităţi la suma antemenţionată. Fiscul a început executarea silită a RATP Iaşi.

Societatea Comerciala de Reparaţii Locomotive CFR Braşov datorează peste 6,42 de milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Peste 4,65 milioane de lei din aceşti bani reprezintă contribuţia la bugetul asigurărilor de sănătate datorată şi nachitată de angajator. Fiscul a început executarea silită a SC Reparaţii Locomotive CFR Braşov.

Uzina Termoelectrică Giurgiu datorează peste 5,65 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Peste 2,15 milioane de lei din aceşti bani reprezintă contribuţia datorată şi neachitată de angajator la Sănătate, peste 1,15 milioane de lei reprezintă contribuţiile individuale de asigurări de sănătate, reţinute de la angajaţi şi nevirate la buget, iar restul sunt dobânzi şi penalităţi la aceste sume (peste 2,34 milioane de lei). Fiscul a început executarea silită a Uzinei Termoelectrice Giugiu.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare are datorii totale de peste 5,4 milioane de lei bugetul asigurărilor de Sănătate. Din aceşti bani, peste 4,42 milioane de lei reprezintă contribuţia la Sănătate datorată şi neachitată de angajator, iar peste 985.000 de lei reprezintă dobânzi şi penalităţi. ANAF a început executarea silită a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare.

Societatea Comerciala Întreţinere si Reparatii Locomotive si Utilaje C.F.R. IRLU S.A. are datorii totale de peste 4,64 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Din aceşti bani, 2,53 milioane de lei reprezintă contribuţia datorată şi neachitată de angajator la Sănătate, peste 750.000 de lei reprezintă contribuţiile individuale de asigurări de sănătate reţinute din salariile angajaţilor şi nevirate la buget, iar restul sunt dobânzi şi penalităţi. S-a început executarea silită a CFR IRLU.

Telecomunicaţii CFR SA datorează peste 4 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate. Fiscul a început executarea silită a companiei.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti are datorii totale de peste 3,82 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate. Din aceşti bani, peste 2,39 milioane de lei reprezintă contribuţia la asigurări de sănătate datorată şi neachitată de angajator la buget, peste un milion de lei reprezintă contribuţiile individuale de asigurări de sănătate reţinute din salariile angajaţilor şi nevirate la buget, restul banilor sunt dobânzi şi penalităţi la sumele precizate mai sus. ANAF a început executarea silită a RADET Bucureşti.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) are peste 3,7 milioane de lei datorii la bugetul asigurărilor de Sănătate. Din aceşti bani, peste 3,57 milioane de lei reprezintă contribuţia datorată de angajator şi nevirată la buget, peste 90.000 de lei reprezintă contribuţiile individuale de asigurări de sănătate reţinute din salariile angajaţilor şi nevirate la buget, iar restul sunt dobânzi şi penalităţi la aceste datorii. Fiscul a început procedura de executare silită a RATB.

Electrificare CFR SA are datorii totale de peste 3,19 milioane de lei la Sănătate. Fiscul a început executarea silită a societăţii.

Regia Autonomă Transport în Comun (RATC) are peste 2,69 milioane de lei datorii la bugetul asigurărilor de Sănătate. Peste 1,41 milioane de lei din aceşti bani reprezintă contribuţia la Sănătate datorată şi neachită de angajator, peste 687.000 de lei repezintă contribuţiile indivuale de asigurări la Sănătate, reţinute de la salariaţi şi nevirate la buget, iar restul sunt dobânzi şi penalităţi la aceste sume. Fiscul a început executarea silită a RATC.

Intretinere Mecanizată a Căii Ferate SA are datorii totale de peste 2,65 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate. ANAF a început executarea silită.

Electrocentrale Oradea SA (CET Oradea) are datorii de peste 2,17 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Din aceşti bani, peste un milion de lei reprezintă contribuţia de asigurări de sănătate datorată de angajator, peste 435.000 de lei – contribuţiile individuale de asigurări de sănătate reţinute de la angajaţi şi nevirate la buget şi peste 666.000 de lei sunt datorii şi penalităţi. S-a început executarea silită a CET Oradea.

Bani care nu vor ajunge la bugetul asigurărilor de Sănătate: 85,26 milioane de lei – datoraţi de companii de stat aflate în administrare specială.

Datorii de peste 85 de milioane de lei la bugetul de asigurări de Sănătate nu vor fi recuperate de Fisc. Acestea reprezintă datoriile acumulate de şase dintre companiile de stat cu cele mai mari debite la bugetul asigurărilor de Sănătate care vor fi şterse întrucât se află în administrare specială şi cad sub incidenţa Legii 137/2002.

Societatea Comercială Uzina Mecanică Sadu SA, filială a companiei naţionale Romarm, are datorii totale de peste 27,57 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate. Din aceşti bani, peste 8,19 milioane de lei reprezintă contribuţia datorată şi neachitată de angajator la Sănătate, peste 3,98 milioane de lei reprezintă contribuţiile individuale de asigurări de sănătate, reţinute de la salariaţi şi nevirate la buget, iar restul sunt dobânzi şi penalităţi la aceste sume. Uzina Mecanică Sadu se află în administrare specială, conform Legii 137 din 2002, deci datoriile societăţii vor fi şterse.

Societatea Comercială Uzina Mecanică Cugir SA, filială a companiei naţionale Romarm SA Bucureşti, are datorii totale de peste 22,15 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. Peste 7,71 milioane de lei din aceşti bani reprezintă contribuţia la Sănătate datorată şi neachitată de angajator, 1,43 milioane de lei reprezintă contribuţiile individuale la bugetul asigurărilor de Sănătate reţinute de la angajaţi şi nevirate la buget, iar peste 13 milioane de lei reprezintă dobânzi şi penalităţi la datoriile antemenţionate. Societatea se află în administrare specială, conform Legii 137 din 2002, prin urmare datoriile sale vor fi şterse.

Romaero SA, cea mai mare companie aerospaţială din România, are datorii de peste 18,56 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate. Peste 7,28 milioane de lei din aceştii bani reprezintă contribuţia de asigurări de sănătate datorată şi neachitată de angajator, peste 5 milioane de lei reprezintă contribuţiile individuale de asigurări de sănătate reţinute de la angajaţi şi nevirate la buget, restul până la aproximativ 18,56 milioane de lei sunt dobânzi şi penalităţi. Şi această societate se află în administrare specială, cade sub incidenţa legii 137/2002, datoriile societăţii la Sănătate urmând să fie şterse.

Societatea Comercială Carfil SA, filiala companiei naţionale Romarm, are datorii totale de peste 7,23 de milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate. Societatea e în administrare specială, deci, şi în acest caz, datoriile societăţii la Sănătate vor fi şterse.

Servicii Energetice Banat SA are datorii totale de peste 4,88 milione de lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Din aceşti bani, peste 3,18 milioane de lei reprezintă contribuţia de asigurări de sănătate datorată şi nevirată de angajator la Sănătate, peste 670.000 de lei reprezintă contribuţiile individuale de asigurări de sănătate reţinute de la salariaţi şi nevirate la buget, în timp ce restul sunt dobânzi şi penalităţi la aceste sume. Societatea se află în administrare specială, drept care datoriile sale vor fi şterse.

Serviicii Energetice Moldova SA are datorii totale de peste 4,87 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Peste 3,69 milioane de lei din aceşti bani sunt contribuţia datorată şi nevirată de angajator la Sănătate, peste 236.000 de lei sunt contribuţiile individuale de asigurări de sănătate reţinute din salariile angajaţilor şi nevirate la buget, iar restul sunt dobânzi şi penalităţi la aceste datorii. Şi această societate se află în administrare specială.

Poşta Română şi de Romsilva datorează, cumulat, peste 32 de milioane de lei la Sănătate. Aceste companii de stat au înlesniri la plata datoriilor, respectiv cereri de compensare în curs de soluţionare.

Poşta Română are datorii totale de peste 17,78 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate. Defalcat, 6,8 milioane de lei reprezintă contribuţia datorată şi neachitată de angajator la bugetul asigurărilor de Sănătate, peste 2,63 de milioane de lei reprezintă contribuţiile individuale la bugetul de Sănătate, reţinute din salariile angajaţilor şi nevirate la buget, iar peste 8,34 de milioane de lei sunt dobânzi şi penalităţi la aceste datorii. Companiei naţionale Poşta Română i s-au acordat înlesniri la plata datoriilor.

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva are datorii totale de peste 14,53 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate. Cea mai mare parte a acestei datorii reprezintă contribuţia de asigurări de Sănătate datorată şi neachitată de angajator. Romsilva are cereri de compensare în curs de soluţionare.

Companiilor cu cele mai mari debite la bugetul asigurărilor de Sănătate sunt de stat

Societatea Comercială Uzina Mecanică Sadu SA, filială a companiei naţionale Romarm, are datorii totale de peste 27,57 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate.
Societatea Comercială Uzina Mecanică Cugir SA are datorii totale de peste 22,15 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de Sănătate.
Regia Autonomă de Transport Public Iaşi (RATP) are datorii totale de peste 20,22 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate.
Romaero SA are datorii de peste 18,56 milioane de lei la bugetul asigurărilor de Sănătate.
Poşta Română are datorii de peste 17,78 milioane de lei la Sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...