Companiile din IT nu mai domină piața închirierilor de birouri din București

Cererea de noi spații birouri s-a dublat în prima jumătate din acest an, iar companiile din IT nu mai domină piața. Cu toate acestea, sunt rare cazurile în care mai mult de jumătate din angajați sunt la birouri, iar firmele încearcă să găsească un echilibru cu munca de acasă. Birourile se schimbă, cu spații mai mari, care să-i atragă pe corporatiști.
Andrada Ghira - mie, 27 iul. 2022, 21:55
Companiile din IT nu mai domină piața închirierilor de birouri din București

Companiile din IT nu mai domină piața închirierilor de birouri în București. Dacă anii trecuți cea mai mare parte din cerere venea din această zonă, în primul semestru din acest an lucurile s-au schimbat.

“Cererea nouă din primul semestru este o împărțire oarecum egală a mai multor sectoare. În trecut, IT-ul era dominant, acum avem doar 19%. Au mai avut cerere companii din zona industrială și sunt multe din zona serviciilor profesionale”, a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International România, în cadrul unei conferințe online cu presa.

Acesta mai spune că sunt companii care caută spații mari de închiriat, care să depășească 10.000 de mp, ceea ce va face ca și în următoarele treimestre să fie parafate noi tranzacții.

Cele mai multe cereri de spații de birouri vin acum de la companiile care activează în domeniul serviciilor profesionale (30%), urmate de cele din zona industriei (21%) și apoi din IT (19%).

“Marea majoritate a cererilor sunt din Bucuresti, iar cei mai mari clienți sunt în zona Capitalei. E un mix interesant, avem atât relocări, cu ceva variații de suprafață, dar și creșteri ale companiilor. Cel mai mare deal pe care îl avem în lucru este pentru o companie care își dublează suprafața pe care o caută. Vedem și un aport de noi veniți în piață”, a declarat Victor Cosconel, Director și Head of Industrial & Business Development, la întrebarea Economica.net.

Mai sunt și exemple de companii din zona IT&C care caută mai mult spațiu de birou pentru angajați. „Avem un caz, din zona IT, care a plecat de la 600 de mp închiriațo la 3.200 mp.Și mai avem exemple de genul acesta. Când vorbim de cerere nouă, ne referim la noi intrări pe piață, extindere a suprafeței deja existente și mutare dintr-un stoc inferior”, completează Laurențiu Lazăr, Managing Partner în cadrul Colliers Internațional România.

După București, și Cluj-Napoca și Timișoara sunt pe radarul companiilor pentru noi spații de birouri.

În expectativă

Nicio clădire de birouri nu a fost livrată în cel de-al doilea semestru din acest an, asta după un prim semestru în care pe piață au fost livrați circa 70.000 de mp în clădirile Olso și London ale River Development, în Tandem, dezvoltată de Forte Partners și prima clădire din proeictul din Expoziției al Atenor.

Pentru a doua jumătate din acest an, livrările planificate sunt cât cele din primul trimestru.

Mai puține birouri livrate va face ca pe anumite spații să fie cerere mai mare, iar gradul de ocupare să se reducă. Specialiștii Colliers se așteaptă ca acesta să scadă chiar la o cifră, față de 16% cât era la finele lui 2021. Presiune va veni și din numărul redus de noi birouri care vor fi livrate. Investitorii nu se mai înghesuie să cumpere terenuri pentru zgârie-nori, iar asta pe fondul blocajului urbanistic la nivelul Capitalei.

Zonele cu cele mai mari grade de neocupare continuă să fie Pipera, cu 32%, însă cu o scădere de la 38% cât era anul trecut, și zona Piața Presei – Exzpoziției, tot cu un grad de neocupare de 32%, față de 16%. O altă zonă unde a crescut substanțial gradul de neocupare este zona Păcii – Preciziei, cu un 27% față de 17%, mai arată datele Colliers.

Doar jumătate dintre angajații marilor corporații merg la birou

Chiar dacă piața de birouri să semne de revenire, nu toți angajații s-au întors la birouri.

„În prezent, este rar pentru companii să vadă mai mult 40 până la 50% dintre angajații lor la birou într-o zi normală. Se fac eforturi pentru a asigura mixul optim între munca la birou și la distanță. Timpii mari petrecuți pe navetă sunt un factor important ca să-i țină pe angajați departe de birouri. În opinia noastră, acest lucru i-ar putea face pe dezvoltatori să analizeze livrarea unor proiecte de birouri în zone rezidențiale”, mai spun specialiștii Colliers.

Sursa foto: Andreas Klassen on Unsplash

 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia a raportat duminică 20.303 de noi cazuri de infectări cu virusul care produce COVID-19, cel mai ridicat astfel de număr înregistrat de la sfârşitul lunii martie, transmite Reuters,......
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că ...
Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferiţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații de urbanism sau amenajarea teritoriului
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate și racordate la rețelele de distribuție a energiei ...
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Traficul rutier este îngreunat, duminică, pe A2 Bucureşti - Constanţa, pe sensul către Capitală, la kilometrul 162, ...