Companiile importante exclud participarea la salvarea Alitalia

Marile companii au exclus marţi implicarea într-o nouă salvare a Alitalia, complicând planurile Guvernului de la Roma, conform cărora Ferrovie dello Stato (FS), societatea de căi ferate deţinută de statul italian, va face o ofertă pentru operatorul aerian şi va căuta să găsească parteneri, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 31 oct. 2018, 08:55
Companiile importante exclud participarea la salvarea Alitalia

Alitalia, companie care a înregistrat profit doar de câteva ori în cei 70 de ani de existenţă, a fost plasată sub administrare specială în mai anul trecut, după ce salariaţii au respins un plan de restructurare ce viza reducerea efectivelor şi salariilor.

Procesul de vânzare al Alitalia, unde compania Etihad Airways din Abu Dhabi deţine o participaţie de 49%, a fost întârziat din cauza incertitudinilor provocate de alegerile generale.

Consiliul de Administraţie al Ferrovie dello Stato a anunţat că a decis să pregătească o ofertă pentru Alitalia, dar nu a dat amănunte.

Autorităţile de la Roma au respins varianta naţionalizării Alitalia, însă soarta companiei este un subiect politic delicat şi orice restructurări dure solicitate de un investitor străin riscă să provoace ample proteste.

Luna aceasta, vicepremierul Luigi Di Maio a sugerat că o serie de companii de stat, cum ar fi firma energetică Eni, operatorul Poste şi grupul de apărare Leonardo ar putea juca un rol în relansarea Alitalia. Di Maio, care este şi ministrul Industriei, a dat asigurări că există şi mulţi investitori privaţi interesaţi de compania aeriană.

Dar Eni a precizat marţi că orice informaţii privind achiziţionarea unei participaţii în Alitalia sunt „nejustificate” şi nu va juca niciun rol în salvarea operatorului aerian.

Şi Leonardo a informat că nu se va alătura procesului de relansare al Alitalia, au declarat marţi, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Luna trecută, directorul Poste, Matteo del Fante, a afirmat că operatorul poştal „nu este deloc interesat” în a se alătura eforturilor de salvare a companiei.

Şi operatorul aerian german Lufthansa a confirmat marţi că nu este interesat să participe la eforturile de restructurare ale Alitalia. Printre companiile aeriene care şi-au exprimat în trecut interesul în achiziţionarea anumitor părţi din Alitalia se află operatorii low-cost EasyJet şi Wizz Air.

Odată un jucător important în industria transportului aerian european, în ultimii ani Alitalia a avut de suferit de pe urma competiţiei trenurilor de mare viteză şi a transportatorilor low-cost, care au diminuat cota de piaţă şi profiturile transportorului aerian.

Alitalia are aproximativ 9.200 de angajaţi în regim full-time şi alţi 1.600 sunt plasaţi într-o schemă temporară susţinută de stat. Orice reducere permanentă de personal ar fi un subiect sensibil într-o ţară cu o rată ridicată a şomajului.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...