Complexul Favorit din Poiana Brașov, deținut de Ioan Nicolaie, scos din nou la vânzare pentru 1,4 milioane de euro

Patria Bank scoate din nou la vânzare complexul Favorit din Poiana Brașov, deținut de Ioan Nicolaie, fostul patron al FC Brașov, prin Prescon. Prețul de vânzare a scăzut de 3,6 milioane de euro inițial, la 1,4 milioane de euro în prezent. Imobilul are un regim de înălţime S+P+3E, și o suprafaţă utilă totală de 9.305 metri pătraţi.
Răzvan Zamfir - mar, 11 aug. 2020, 18:32
Complexul Favorit din Poiana Brașov, deținut de Ioan Nicolaie, scos din nou la vânzare pentru 1,4 milioane de euro

Imobilul, situat in zona Poiana Brasov, a fost utilizat ca centru de divertisment, și include un centru comercial, restaurant, săli de evenimente, inclusiv scenă, sală de bowling și 10 camere de cazare, și renovat în 2005, când Neculaie anunţa că a investit trei milioane de euro în renovarea complexului, după ce acesta fusese suferise efectele unui incendiu.

Complexul a fost, ulterior, pus gaj pentru un împrumut folosit în modernizarea companiei Roman S.A. contractat la Banca Carpatica, care în 2017 a devenit Patria Bank în urma fuziunii cu Nextebank, dar Ioan Nicolaie a pierdut dreptul de proprietate asupra Roman, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, în martie 2010, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, respingerea recursului formulat de Ioan Neculaie împotriva unei decizii a Curţii de Apel Alba, din aprilie 2009, care îi anula acestuia dreptul de proprietate asupra pachetului majoritar de acţiuni la societatea „Pro Roman”, administratorul uzinei. Astfel, Ioan Neculaie a rămas fără uzină, acţiunile urmînd să revină Asociaţiei „Pro Braşov”, al cărei preşedinte era Ioan Olaru.

Războiul pentru Roman SA Brașov

Lupta dintre Neculaie şi Asociaţia „Pro Braşov”, patronată de Ioan Olaru, se dădea pentru cele 33.002 acţiuni, reprezentînd 80% din capitalul Pro Roman, acţiuni pe care Neculaie şi le-a trecut pe numele său, la SC Pro Roman SA, în 2004, pe motiv că el a fost singurul care a depus capitalul necesar constituirii firmei care administrează uzina Roman. Dar, conform dosarului, fostul patron al FC Braşov i-ar fi împrumutat pe membrii asociaţiei Pro Braşov cu 165.000 de lei, pentru constituirea societăţii, asociaţia gajînd cu pachetul de acţiuni.

Citește și: România după 5 luni de pandemie

Banii împrumutaţi ar fi fost viraţi în contul lui Neculaie cu o zi întîrziere faţă de înţelegere, din cauza unor greşeli la numărul contului, iar omul de afaceri a înregistrat imediat, pe numele său, cele 80 de procente din uzină, devenind din acel moment acţionar majoritar al Pro Roman, firma care administrează uzina. Membrii asociaţiei au susţinut, însă, că suma datorată lui Neculaie a fost achitată în termenul convenit, iar confuzia cu numărul contului a fost provocată intenţionat de Ioan Neculaie.

Citește și: Tranzacția de 290 de milioane de euro pentru birourile NEPI Rockcastle

Aceast nu este singura investiție în turism a lui Ioan Nicolaie, și a ajuns și proprietarul hotelului Piatra Mare din Poiana Brașov, cotat la patru stele,  pe care l-a scos la vânzare în 2014, la un preț 32 de milioane de euro, justificat de o investiție de 25 de milioane de euro în modernizare. Hotelul are 186 de camere, 150 de locuri de parcare, piscină cu bar propriu, sală de fitness, saună şi solar etc.

Ioan Neculaie a vândut și hotelul Bodoc din Sfântu Gheorghe cu 745.000 de euro autorităţilor locale. Hotelul fusese cumpărat de Neculaie, de la  SC Turism şi Agrement „Oltul“, în 2003 cu 626.000 de euro. Iniţial, Neculaie a spus că îl va transfoma într-un hotel de 4 stele, dar în final l-a lăsat în paragină. 

Acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru construcția ilegală a Sălii NATO, și la doi ani cu executare, în noiembrie 2017, în două dosare diferite: unul pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor și celălalt pentru ucidere din culpă, dar a fost eliberat condiționat în 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Scumpirile închid industria: Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din țară oprește producția, din cauza prețurilor mari la energie și gaze
Scumpirile închid industria: Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din țară oprește producția, ...
Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultura și industria românească, ...
Cîţu: Certificatul verde trebuie să treacă cât mai repede, ca să ai garanţia că economia rămâne deschisă
Cîţu: Certificatul verde trebuie să treacă cât mai repede, ca să ai garanţia că economia rămâne deschisă
PNL susţine în continuare adoptarea cât mai repede a proiectului legislativ privind certificatul verde, motivând că ...
Cod galben de ninsori şi vânt în 24 de judeţe, până miercuri seara
Cod galben de ninsori şi vânt în 24 de judeţe, până miercuri seara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ...