Tranzacţia de 290 mil. euro a AFI Europe cu birourile NEPI Rockcastle, un nou început pentru piaţa tranzacţiilor imobiliare corporate

AFI Europe NV a finalizat un nou acord cu NEPI Rockcastle, în 5 august 2020, pentru achiziția a patru proiecte de birouri clasa A în România, cu o suprafață închiriabilă totală de 118.500 metri pătrați, pentru 290 de milioane de euro, după ce tranzacţia a fost aproape abandonată în perioada stării de urgenţă, din cauza dificultăţilor de deplasare a oficialilor celor două companii. Odată finalizată, tranzacţia va deveni, nu doar cea mai mare tranzacție multiplă de pe piaţa imobiliară românească, ci și un simbol al reluării activității de pe piața tranzacțiilor imobiliare corporate.
Răzvan Zamfir - lun, 10 aug. 2020, 18:39
Tranzacţia de 290 mil. euro a AFI Europe cu birourile NEPI Rockcastle, un nou început pentru piaţa tranzacţiilor imobiliare corporate

Cam la fel e și tranzacția dintre Fosun, una dintre cele mai mari companii de investiţii din China, și fondul german GLL, care a avut ca subiect proiectul de birouri Floreasca Park de la intersecţia dintre Şoseaua Pipera cu Barbu Văcărescu. Investiţia chinezilor se face prin divizia Resolution Property Investment Management, care acţionează ca un manager de investiţii în proprietăţi imobiliare cu valoare adăugată, iar compania deţine 77 de proprietăţi în 10 ţări prin 5 fonduri.

În cazul proiectului Floreasca Park, deţinut de nemţii de la GLL, discuţiile s-au purtat în jurul unui randament investiţional de 7%. Astfel, preţul de vânzare s-ar situa în jurul a 100 de milioane de euro, după ce GLL a cumpărat proiectul de la Portland Trust în 2015 contra sumei de 104 milioane de euro cu un yield de 7,5%.

Citește și: Cum a trecut economia prin criza COVID-19

GLL Real Estate Partners mai deţine în Bucureşti clădirea Victoria Center de pe Calea Victoriei şi Charles de Gaulle Plaza de la Aviatorilor.

Proiectul de birouri Floreasca Park, care a fost finalizat la sfârşitul lui 2013 de Portland Trust, are 37.500 de metri pătraţi, iar printre principalii chiriaşi se numără Oracle, Allianz, Kellogg’s şi BASF. Investiţia în Floreasca Park a fost de circa 70 milioane de euro.

Dezgheț pe piața tranzacțiilor imobiliare?

În schimb, tranzacția dintre NEPI Rockcastle și AFI Europe agreată la finalul anului 2019 și întreruptă în contextul actual al pandemiei de COVID19, a fost încheiată cu succes pe 6 august 2020. Astfel, NEPI Rockcastle finalizează acordul cu AFI Europe pentru cele 4 clădiri de birouri clasa A din România. În conformitate cu prevederile noului acord, preluarea portofoliului de birouri de către AFI este programată să se încheie până în luna decembrie a acestui an, data de finalizare urmând să fie stabilită de către cumpărător.

AFI Europe a plătit către NEPI Rockcastle un avans de 15 milioane euro cash, valoare care reprezintă o garanție pentru finalizarea tranzacției. Rezultat al acestui proces, părțile au renunțat la arbitrajul început ca urmare a întreruperii tranzacției precedente.

Citește și: Chinezii vor să facă măcar 100 de apartamente în Berceni

În total, cele patru proiecte de clădiri de birouri de tip Clasa A – Floreasca 169, The Lakeview, Aviatorilor 8 și City Business Centre, cuprind 8 clădiri situate în București și Timișoara, cu o suprafață cumulată de peste 118.500 de metri pătrați.

„AFI Europe Romania rămâne angajată în a-și dezvolta portofoliul puternic pe piața locală. Achiziția se încadrează în totalitate în strategia de extindere a operațiunilor noastre în România, concentrându-ne asupra proprietăților cu randament ridicat”, a declarat Doron Klein, CEO AFI Europe Romania & Republica Cehă.

După finalizarea acestei tranzacții și a proiectelor de birouri aflate în dezvoltare (AFI Park Brașov și AFI Tech Park 2-3), AFI Europe Romania va gestiona un portofoliu de birouri cu o suprafață închiriabilă totală de aproape 300.000 mp, devenind astfel unul dintre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din România.

Pe segmentul de birouri, AFI Europe România a dezvoltat și gestionează AFI Park 1-5 și AFI Tech Park, ambele situate în București, și AFI Park Brașov, în centrul orașului Brașov, care va fi inaugurat în toamna acestui an. NEPI Rockcastle, în schimb, iese de pe piața birourilor din România și se va concentra pe proiectele sale de retail.

Deși primele șase luni ale anului au adunat tranzacții de 408 milioane de euro, potrivit Colliers Internațional, piața nu pare a fi complet dezghețată încă, deși 2020 era de așteptat să fie cel mai bun an din perioada post-criză pentru piața investițiilor imobiliare din România, spun consultanții Colliers International, însă contextul pandemiei a încetinit performanța în prima jumătate a anului. În același timp, mai multe tranzacții mari, care depășesc pragul de 100 de milioane de euro, inclusiv una care ar fi stabilit un record pentru piața locală în ceea ce privește dimensiunea, au fost amânate în contextul actual sau au fost chiar anulate.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...