Complexul industrial de la Kaesong se deschide pe 16 septembrie

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au decis miercuri să redeschidă lunea viitoare complexul industrial intercoreean de la Kaesong, închis din aprilie din cauza unor tensiuni puternice în peninsulă, informează AFP.
Economica.net - mie, 11 sept. 2013, 05:26
Complexul industrial de la Kaesong se deschide pe 16 septembrie

După negocieri maraton ce au durat toată noaptea, cele două părţi au ales 16 septembrie ca dată de redeschidere a sitului, a anunţat ministrul sud-coreean al unificării.

Întreprinderile sud-coreene instalate la Kaesong, la 10 km de frontiera dintre cei doi vecini, pe partea nord-coreeană, vor putea relua activitatea imediat.

La sfârşitul unei reuniuni la mijlocul lunii august, cele două părţi au decis să redeschidă acest sit, unde sunt instalate 123 de companii sud-coreene şi care aduce devize străine preţioase Coreii de Nord. Dar nicio dată nu a fost stabilită pentru reluarea activităţilor.

Zona de activităţi de la Kaesong, creată în 2004, a fost închisă în mod unilateral de Phenian în aprilie, după săptămâni de tensiuni foarte puternice în peninsulă provocate de un al treilea test nuclear nord-coreean şi o nouă salvă de sancţiuni internaţionale împotriva regimului comunist.

Zona de activităţi Kaesong este crucială pentru economia nord-coreeană, deoarece este o sursă de valută străină. Înainte de închiderea ei, 53.000 de salariaţi nord-coreeni lucrau acolo.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului – Biharia
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului ...
Autostrada Sibiu - Pitești (Transcarpați), cu loturile 2 și 3, a obținut punctaj maxim la prioritizarea proiectelor din ...
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia a creat o variantă dedicată exclusiv pieței europene a modelului Sportage dotată cu sisteme de propulsie hybrid și ...
Măsurile de relaxare propuse prin Hotărârea CNSU: Fără interdicții de circulație noaptea, programul magazinelor se prelungește până la 22.00, acces la mall şi pentru „testaţi”, fără mască în spațiile deschise
Măsurile de relaxare propuse prin Hotărârea CNSU: Fără interdicții de circulație noaptea, programul magazinelor se ...
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat marți seară că în urma ședinței ...