Preţul imobiliarelor este supraevaluat, cursul îşi va continua deprecierea, iar în ianuarie 2022 inflaţia va fi de 2.64% – concluzii CFA

Analiştii financiari de la CFA estimează că în perioada ianuarie 2022/ianuarie 2021 inflaţia va avea o valoare medie de 2,64%, se arată într-un comunicat al asociației. În ceea ce privește cursul de schimb, estimările merg către continuarea trendului de depreciere al leului, iar peste 50% dintre respondenţi consideră că preţul proprietăţilor imobiliare din marile oraşe este supraestimat.
Gabriela Ţinteanu - mar, 26 ian. 2021, 10:39
Preţul imobiliarelor este supraevaluat, cursul îşi va continua deprecierea, iar în ianuarie 2022 inflaţia va fi de 2.64% - concluzii CFA

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 5,9 puncte până la valoarea de 50,4 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 11,1 puncte), evoluţia datorându-se ambelor componente ale acestuia. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2022/ianuarie 2021) a înregistrat o valoare medie de 2,64%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9283, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9825 lei pentru un euro. Deficitul bugetar anticipat pentru anul în curs este estimat la 6,9% din PIB, iar creşterea Produsului Intern Brut, în termeni reali, la 3,3%.

Este de remarcat faptul că 56% din participanţii la sondaj consideră preţul proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluat.

„Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna decembrie 2020 relevă durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (peste 51%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul IV al anului 2021; deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipaţiilor este 6,9%; evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipaţiilor este +3,3% „, se arată într-un comunicat CFA România.

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte Asociatia CFA România arată:”Semnificaţia evoluţiei divergente a indicatorului condiţiilor curente şi a indicatorului anticipaţiilor arată faptul că suntem încă în valul al doilea al crizei coronavirusului, cu toate implicaţiile economice care decurg din această situaţie. În acelaşi timp, se vede ieşirea din această criză, probabil undeva în a doua parte a anului 2021, odată cu distribuirea la scară largă a vaccinului împotriva acestui coronavirus”.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA Romania, de aproape 10 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Te-ar mai putea interesa și
Automedicaţia pentru Covid-19 creşte riscul rezistenţei la antibiotice, atrag atenţia medicii
Automedicaţia pentru Covid-19 creşte riscul rezistenţei la antibiotice, atrag atenţia medicii
  Rezistența la antibiotice este de așteptat să crească în această perioadă, pe fondul automedicației pentru Covid-19 și a administrării antibioticelor chiar și în cazurile ușoare ale...
România va trebui să renunţe la cărbune după 2025 – Greenpeace
România va trebui să renunţe la cărbune după 2025 – Greenpeace
România va trebui să renunţe la utilizarea cărbunelui pentru producerea de energie după anul 2025, în condiţiile în ...
SAS România lansează un program de consultanță în transformare digitală
SAS România lansează un program de consultanță în transformare digitală
SAS România lansează un program de consultanță în transformare digitală şi își propune să instruiască 5.000 de ...
Lidl și Kaufland schimbă bonurile de cumpărături. Vor fi albastre, din hârtie termică ce nu se deteriorează în timp
Lidl și Kaufland schimbă bonurile de cumpărături. Vor fi albastre, din hârtie termică ce nu se deteriorează în timp
Începând cu luna martie, retailerii Kaufland și Lidl, parte a aceluiași grup german Lidl&Schwarz introduc treptat în ...