Consiliul judeţean Tulcea speră să preia în administrare Portul în cel mult o lună

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Horia Teodorescu, speră ca cel târziu luna viitoare parlamentarii să aprobe proiectul de lege prin care Portul Tulcea trece din administrarea companiei gălăţene Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) în cea a autorităţilor tulcene.
Economica.net - mar, 09 mai 2017, 15:36
Consiliul judeţean Tulcea speră să preia în administrare Portul în cel mult o lună

‘Sper ca într-o lună portul să fie dat în administrarea CJ, urmând să intrăm într-un parteneriat cu Primăria municipiului Tulcea şi să începem licitaţiile pentru achiziţia studiului de fezabilitate necesar modernizării Portului. Dacă în decembrie 2018 nu vom avea un contract semnat pentru acest obiectiv, pierdem banii’, a declarat Teodorescu marţi, în timpul unei conferinţe de presă.

Preşedintele CJ Tulcea a amintit că autorităţile judeţului sunt într-o cursă contracronometru, având în vedere faptul că licitaţiile pentru întocmirea studiilor de fezabilitate durează mult şi pot fi contestate.

‘Trebuie să dăm drumul la un anunţ pentru licitaţia privind efectuarea studiului de fezabilitate, pentru a câştiga timp’, a mai spus Horia Teodorescu.

La rândul lui, primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, şi-a reiterat disponibilitatea de a sprijini demersul autorităţii judeţene şi a menţionat că primul pas trebuie făcut de Parlament, prin aprobarea unei legi speciale pentru Portul Tulcea.

‘Următorul pas aparţine Guvernului şi Parlamentului care trebuie să emită o lege. Acest studiu de fezabilitate poate fi promovat, de acord cu dl preşedinte, dacă e să câştigăm timp, iar apoi sperăm să apară o lege specială. Sincer, sunt mai puţin optimist decât dl preşedinte, dar să de-a Dumnezeu să nu am dreptate’, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, primarul Constantin Hogea.

Potrivit preşedintelui CJ Tulcea, proiectul de lege privind transferul portului în administrarea autorităţilor judeţene se află în Senat zilele acestea, iar săptămâna viitoare va intra la vot în Camera Deputaţilor.

Reabilitarea portului tulcean este un obiectiv mai vechi al autorităţilor locale şi judeţene, care nu a putut fi pus în practică până în prezent din cauză că o parte din infrastructura portuară se află în patrimoniul companiei gălăţene.

De-a lungul timpului, oficialităţile tulcene au reclamat faptul că APDM SA Galaţi atrage venituri importante din activitatea portuară de pe raza municipiului Tulcea fără a investi în lucrări de reparaţii importante şi au susţinut preluarea în administrare a infrastructurii portuare.

Un prim pas în acest sens a fost făcut în cursul lunii octombrie a anului 2016, atunci când Camera Deputaţilor a aprobat modificarea Legii 213/1998 privind bunurile proprietate publică. Ulterior, preşedintele României a promulgat actul normativ, care constituie o bază legală pentru transferul portului tulcean din administrarea APDM SA Galaţi în cea a autorităţilor tulcene.

Portul tulcean ar urma să fie modernizat prin fondurile alocate din Programul Operaţional Infrastructură Mare mecanismului Investiţii Teritorial Integrate – Delta Dunării. La sfârşitul anului viitor, potrivit normelor europene în vigoare, va avea loc o primă evaluare a acestui mecanism. În funcţie de rezultatele acesteia, se va decide dacă se vor mai aloca sume sau dacă se vor retrage.

Te-ar mai putea interesa și
Congresul SUA a adoptat un ajutor mult aşteptat pentru Ucraina
Congresul SUA a adoptat un ajutor mult aşteptat pentru Ucraina
Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres, scrie AFP....
Avarie majoră în rețeaua de termoficare din București. Două CET-uri din cele patru s-au oprit – unul este inundat de-a dreptul, 40% din blocurile Capitalei nu au apă caldă
Avarie majoră în rețeaua de termoficare din București. Două CET-uri din cele patru s-au oprit – unul este inundat ...
Electrocentrale București, producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, a anunțat că două centrale ...
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, ...
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...