Consiliul UE a aprobat raportul MCV: România ar putea îndeplini în curând toate obiectivele

Statele membre UE au aprobat marţi rapoartele pentru România şi Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi au precizat că ţara noastră ar putea bifa în curând toate obiectivele stabilite, ceea ce ar duce la ridicarea MCV.
Economica.net - mar, 15 mart. 2016, 12:37
Consiliul UE a aprobat raportul MCV: România ar putea îndeplini în curând toate obiectivele

Rapoartele au fost discutate la Consiliul Afaceri Generale, la care au luat parte miniştrii pentru afaceri europene.

„Consiliul încurajează România să îşi concentreze eforturile pe progresul făcut deja şi să susţină tendinţa pozitivă actuală prin respectarea tuturor recomandărilor făcute de Comisie în raportul său. Aceasta ar contribui la demonstrarea sustenabilităţii reformelor, ce ar deschide drumul către îndeplinirea satisfăcătoare a tuturor obiectivelor fixate prin Mecanism, în viitorul apropiat”, au scris în comunicatul final miniştrii europeni.

„Până la rezultatele aşteptate de la fiecare dintre cele două state membre în acest cadru, Mecanismul rămâne în vigoare”, au subliniat ei.

„Consiliul salută constanţa progresului semnificativ de care a dat dovadă România în multe domenii, ceea ce arată o sustenabilitate tot mai mare a reformelor”, se arată în documentul dat publicităţii de consiliu.

Instituţia a lăudat „acţiunile luate de instituţiile cheie din domeniul judiciar şi pentru integritate privind corupţia la nivel înalt”, pe care le-a descris drept impresionante, dar şi creşterea profesionalismului din cadrul sistemului judiciar din ţara noastră.

„Consiliul consideră că România, prin menţinerea trendului pozitiv de reformă şi consolidarea progreselor făcute şi prin armonizarea obiectivelor MCV cu politicile şi strategiile naţionale, se îndreaptă spre asigurarea necesară a sustenabilităţii şi ireversibilităţii reformelor, care i-ar permite României să îndeplinească obiectivele Mecanismului”, au conchis miniştrii afacerilor europene din statele membre.

Ei au subliniat importanţa angajamentului politic fără echivoc, din partea tuturor instituţiilor publice şi actorilor politici, pentru lupta împotriva corupţiei şi respectarea independenţei sistemului judiciar.

„Consiliul notează că numirile transparente, bazate pe merite, în poziţii importante din sistemul judiciar şi analiza candidaţilor la alegerile următoare sunt o oportunitate cheie pentru a face mai multe progrese în aceste aspecte”, se arată în comunicat.

În aceste condiţii, Consiliul Afaceri General încurajează ţara noastră să finalizeze şi să adopte rapid Planul de Acţiune 2015 – 2020 din cadrul Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2015-2020, precum şi o nouă strategiei naţională anti-corupţie.

Consiliul consideră crucială continuarea reformei din justiţie, inclusiv prin „adoptatea amendamentelor la Codul Pendal şi la Codul de Procedură Penală, în concordanţă cu ceea ce a prezentat Guvernul”.

„Deciziile instanţelor, inclusiv cele privind integritatea, ar trebui aplicate şi implementare de toate instituţiile fără întârziere, inclusiv de Parlamentul României. Noi eforturi susţinute pentru a împiedica şi contracara corupţia (…) rămân una dintre principalele priorităţi”, conchide Consiliul în privinţa României.

În ansamblu, miniştrii afacerilor europene consideră că MCV este în continuare important pentru progresele din România şi Bulgaria: „Rămâne un instrument adecvat pentru a ajuta ambele state membre în eforturile lor de reformă, pentru ca fiecare dintre ele să obţină rezultate concrete şi de durată în atingerea obiectivelor Mecanismului”.

„Consiliul aminteşte că este dispus să susţină eforturile Bulgariei şi României în această privinţă prin asistenţă la nivel UE şi bilateral”, se adaugă în comunicat.

Raportul MCV dat publicităţii de Comisia Europeană în luna ianuarie arată că România a făcut progrese importante pentru atingerea obiectivelor fixate, dar trebuie să continue eforturile în lupta împotriva corupţiei şi să asigure independent sistemului judiciar.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare fixează patru obiective de referinţă pe care România trebuie să le atingă, pentru a fi ridicată monitorizarea. Acestea sunt consolidarea capacităţii şi răspunderii Consiliului Superior al Magistraturii, prin asigurarea unei transparenţe şi eficienţe sporite a actului de justiţie, instituirea unei agenţii de integritate cu responsabilităţi legate de verificarea averii, a incompatibilităţilor şi a potenţialelor conflicte de interese, care să conducă la aplicarea unor sancţiuni aspre, eliminarea corupţiei la nivel înalt şi eliminarea corupţiei la nivelul administraţiilor locale.

În privinţa Bulgariei, Consiliul „recunoaşte paşii încurajatori făcuţi pentru a reactiva procesul de reformă”, dar cere accelerarea ritmului de implementare.

„Evaluarea de ansamblu a Comisiei reiterează un număr de probleme care trebuie rezolvate. Bulgaria ar trebui să îşi concentreze eforturile pe eliminarea controversei privind influenţa politică asupra sistemului judiciar (…), precum şi asupra implementării eficiente a deciziilor justiţiei”, au amintit miniştrii afacerilor europene.

Consiliul Afaceri Generale cere Sofiei să implementeze o reformă a sistemului judiciar şi să modernizeze legislaţia, în special prin adoptarea unui nou pachet legislativ anticorupţie.

„Lupta împotriva corupţiei, în special la nivel înalt, trebuie intensificată, pentru a aduce rezultate concrete şi sustenabile, inclusiv prin creşterea transparenţei procedurilor de achiziţii publice prin licitaţie”, se adaugă în comunicat.

O altă recomandare se referă la „înfiinţarea rapidă a unei autorităţi anticorupţie finanţate adecvat, unificate şi cu un mandat solid, independent”.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest S.R.L. și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi S.A. și Maria Trading SRL intenționează să preia Aqua Bilbor......
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru ...
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...