Constantin: Discuţiile cu FMI privind scăderea TVA la alimente sunt în sarcina Finanţelor

Discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind scăderea TVA la alimente sunt în sarcina Ministerului de Finanţe iar sarcina Ministerului Agriculturii este de a susţine acest angajament, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de profil.
Economica.net - joi, 25 oct. 2012, 15:09
Constantin: Discuţiile cu FMI privind scăderea TVA la alimente sunt în sarcina Finanţelor

„Sarcina ministerului este de a susţine acest angajament privind introducerea unei cote reduse de TVA la alimentele de bază sau pe tot lanţul de producţie, dar momentul când se va întâmpla acest lucru depinde de cum se va simţi bugetul. Sunt anumite capitole bugetare care nu aveau alocări financiare decât până pe 15 aprilie. Voi oferi mai multe explicaţii după rectificarea de mâine (vineri, 26 octombrie), a precizat Constantin.

În ceea ce priveşte controlul asupra preţurilor produselor alimentare, ministrul a explicat că acest lucru nu este în sarcina directă a ministerului.
„Nu pot afirma că unii au profitat de secetă pentru a justifica creşterile de preţ, pentru că preocuparea mea este asupra politicilor şi calităţii producţiei. MADR nu are mecanisme directe de influenţare a preţurilor. Modul de a controla preţurile nu este în sarcina directă a politicilor MADR ci doar prin crearea unui mediu în care se dezvoltă comercianţii şi producătorii. Singura măsură cu care putem interveni este scăderea TVA”, a spus acesta.

La rândul său, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, consideră că din august s-a înregistrat o inflaţie la produse alimentare atât în România cât şi în alte ţări.
„Este un lucru la care trebuie să fim atenţi, dar noi nu vom trage niciodată concluzii numai după o lună sau două, pentru că avem tot felul de ciclicităţi, aberaţii, trebuie să ne uităm pe tendinţele pe termen mai lung. Avem însă nişte semne de întrebare când ne uităm la evoluţia preţurilor din ultimele luni dar nu putem spune că pe fondul secetei sau a evoluţiei preţurilor globale putem să vedem nişte preţuri excesive pe plan local”, a spus şeful CC.

Situaţia actuală a industriei alimentare din România şi interacţiunea cu comerţul modern sunt analizate într-o conferinţă de profil la care participă reprezentanţi ai sectorului, atât din sistemul de stat cât şi din cel privat.

Evenimentul prezintă oportunităţile şi provocările în comercializarea produselor agricole autohtone şi importanţa cooperării în lanţul logistic alimentar în oglindă cu exemple din alte ţări europene.

Te-ar mai putea interesa și
Retailerul de mobilă JYSK vrea ca în acest an să deschidă cel puțin 15 magazine noi și să finalizeze modernizarea a 13
Retailerul de mobilă JYSK vrea ca în acest an să deschidă cel puțin 15 magazine noi și să finalizeze modernizarea a 13
Retailerul scandinav de mobilier şi produse pentru casă JYSK îşi planifică deschiderea a cel puţin 15 magazine noi în România şi modernizarea a minimum 13 magazine mai vechi....
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada ...
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...