Constantin: Vor fi mult mai puţine produse tradiţionale, după ce se vor reînregistra

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, consideră că numărul produselor tradiţionale ce vor fi reînregistrate, conform noii legislaţii, va fi mult mai mic faţă de cele 4.402 înregistrate până în prezent la minister, pentru că 'foarte multe poartă denumirea, dar în realitate nu sunt tradiţionale'.
Economica.net - mie, 12 mart. 2014, 12:36
Constantin: Vor fi mult mai puţine produse tradiţionale, după ce se vor reînregistra

‘Cred că vor fi mult mai puţine produse tradiţionale, după ce se vor reînregistra, pentru că, astăzi, din păcate, foarte multe poartă denumirea, dar în realitate nu sunt tradiţionale. Toate produsele înregistrate ca fiind tradiţionale vor trebui să obţină un nou atestat, în termen de nouă luni de la intrarea în vigoare a noii legislaţii de atestare a produselor tradiţionale (11 decembrie 2013 – n.r.). Ştiu că este un efort pentru producători, dar, prin efortul lor, nu fac altceva decât să îşi protejeze produsele actuale, care sunt cu adevărat tradiţionale, astfel încât să nu mai existe o competiţie neloială cu alte produse care vin din alte zone, trec printr-un anumit filtru primar, fără să fie o operaţiune tradiţională şi sunt denumite ca produse tradiţionale’, a spus Daniel Constantin.

Acesta a precizat că legislaţia în acest sector nu a mai fost modificată din 2004 şi din acest motiv a apărut Ordinul comun 724/2013 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care a fost publicat în data de 11 noiembrie 2013 în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare o lună mai târziu.

‘Legislaţia nu a mai fost modificată din anul 2004 şi avem la ora actuală 4.402 produse tradiţionale obţinute în mare parte şi în sistem industrial, fără limită de cantitate, fără să fie prevăzute controale elaborate din punct de vedere al calităţii şi al metodei folosite pentru a obţine un produs tradiţional. Ordinul a fost aprobat de MADR, ANPC şi Ministerul Sănătăţii şi reglementează o serie de disfuncţionalităţi în elaborarea acestui atestat. În primul rând, a fost definită noţiunea de produs tradiţional, s-a prevăzut publicarea pe site-ul MADR a unui Registru Naţional al Produselor Tradiţionale, au fost introduse prevederi la operaţiunile efectuate manual. Toate cele trei instituţii vor avea controale periodice pentru a ne asigura că nu vom avea abateri. Este un nou tip de atestat şi o noua siglă cu un nou logo. Practic, produsul care poartă noua etichetă este cu adevărat tradiţional’, a explicat ministrul.

El a înmânat primul atestat după noua legislaţie lui Dochiţă Vasile, directorul societăţii Adriana Prod din Braşov, pentru ‘Pâinea tradiţională Adriana’, obţinută din făină albă de grâu, care provine din zona Ţara Bârsei, drojdie de panificaţie, sare iodată, cartofi din zona Braşov şi Covasna şi apă, procedeul de obţinere fiind tradiţional, respectiv operaţiile de realizare fiind efectuate manual. Produsul din judeţul Braşov a fost înregistrat în Registrul naţional al produselor tradiţionale.

Atestatele eliberate anterior rămân valabile nouă luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, iar eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, după verificarea vechiului caiet de sarcini şi a spaţiului destinat producţiei.

Conform ordinului, capacitatea de producţie realizată – raportată pentru un an, respectiv 365 de zile – nu poate depăşi cantitatea medie de 150 kg/litri pe zi total produs tradiţional atestat şi nu mai mult de 400 kg/litri pe zi total produse tradiţionale atestate, cu excepţia producerii pâinii şi produselor de panificaţie tradiţionale, care nu pot depăşi cantitatea medie de 300 kg pe zi total produs tradiţional atestat şi nu mai mult de 800 kg pe zi total produse tradiţionale atestate.

Cei înregistraţi în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (RNPT) vor avea pe etichetă un logo de produs tradiţional. Folosirea logoului naţional fără respectarea condiţiilor prevăzute în prezentul ordin se pedepseşte conform prevederilor legale în vigoare.

Potrivit datelor MADR, dinamica înregistrării produselor tradiţionale în registrul de atestare a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, numărul acestora dublându-se sau chiar triplându-se în decursul unui an. Dacă în 2005 au fost înregistrate la MADR 280 de produse, numai în decursul unui singur an, în 2011, numărul acestora a explodat până la 1.050, ajungându-se la un total de 4.400 în prezent. Acest sistem de înregistrare este unul voluntar, netaxabil şi nu beneficiază de protecţie naţională sau comunitară. Cele mai multe produse, în număr de 1.474, erau cele din lapte şi produse lactate, iar în jur de 1.441 cele din carne şi produse din carne.

De asemenea, mai sunt înregistrate produsele de morărit şi panificaţie, băuturi alcoolice, conserve legume-fructe, peşte şi produse din peşte, miere şi grăsimi vegetale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...