UPDATE Constructorii metroului de Drumul Taberei au pus poprire pe conturile Metrorex

Constructorii metroului de Drumul Taberei au pus poprire pe conturile Metrorex, după ce au câştigat în instanţă plata a peste 15 milioane de lei. Neînţelegerile financiare dintre stat şi asocierea condusă de italienii de la Astaldi au izbucnit în urmă cu patru ani, când aceştia au reclamat o sumă suplimentară faţă de ce este prevăzut în contract. Oficialii companiei susțin că poprirea pe conturile Metrorex nu a afectat activitatea societăţii şi nici a lucrărilor de execuţie pe Magistrala 5, situaţia fiind deblocată în câteva zile.
Economica.net - mie, 07 mart. 2018, 22:01
UPDATE Constructorii metroului de Drumul Taberei au pus poprire pe conturile Metrorex

Sursa foto: Asociaţia Pro Infrastructură

Astaldi, liderul asocierii care construieşte tronsonul Eroilor – Râul Doamnei al Magistralei 5 de metrou, a pus poprire pe conturile Metrorex, spun sursele ECONOMICA.NET.

Conform portalului instanţelor de judecată, firma italiană a câştigat mai multe procese împotriva Metrorex. Judecătoria Sectorului 1 a admis pe 21 noiembrie 2017 cererea de executare silită a Metrorex, formulată de către constructorii Metroului de Drumul Taberei.

Anterior acestei decizii, asocierea de constructori a câştigat la Tribunalul Bucureşti plata sumei de 15 milioane de lei. „Admite acţiunea. Obligă pârâta la plata către reclamante a sumei de 15.117.523,95 lei fără TVA reprezentând ajustări de preţ aferente perioadei 01.04.2012-31.10.2013. Obligă pârâta la plata către reclamante a sumei de 17.937 lei cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti din 29 decembrie 2016. Metrorex a atacat apoi cu recurs această decizie la Curtea de Apel Bucureşti, însă fără succes.

Mai mult, luptele în instanţă dintre constructori şi Metrorex nu se opresc aici. Pe 15 decembrie 2017, firmele constructoare au mai deschis un litigiu împotriva companiei de stat, pentru plata a încă 29 de milioane de lei.

Neînţelegerile financiare dintre constructori şi Metrorex datează de acum patru ani, când proiectul era aproape să fie blocat. Astaldi a reclamant încă de atunci o sumă suplimentară de 45 de milioane de lei faţă de ce este prevăzut în contract, motivând că a efectuat lucrări suplimentare, esenţiale, care trebuie remunerate corespunzător de beneficiarul Metrorex.

„Dânşii au făcut o serie de studii geo şi au facut pereţii mulaţi mai groşi. Am analizat ce au facut, am făcut şi noi o expertiză şi în urma negocierilor am acceptat să le dăm în plus circa 54 milioane lei(circa 12 milioane de euro – n.r.). Rămân pretenţii de alte 45 de milioane de lei, cărora nu le vom da curs. Cel mai probabil, italienii ne vor chema în instanţă, ne vom judeca, dar proiectul trebuie să-l termine la timp (finele lui 2015 – n.r.)”, explica fostul şef al Metrorex Aurel Radu în octombrie 2014.

În prezent, nu numai că Metroul de Drumul Taberei nu este finalizat, dar italienii au câştigat plata a 15 milioane de lei şi au mai dat în judecată Metrorex pentru plata a încă 29 de milioane de lei.

Devizul proiectului Magistralei 5 este de 3,2 miliarde de lei, investiţia fiind, practic, de 2,65 miliarde de lei din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Transport 2007- 2013 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. 

Magistrala 5, tronsonul 1 (Eroilor – Drumul Taberei), va avea aproape 7 km lungime, 10 stații şi depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor).

Peste 64.000 de bucureşteni ar urma să beneficieze de noua secţiune, care vor călători între cele două puncte ale oraşului în mai puţin de un sfert de oră.

Metrorex a selectat, la finele lunii februarie 2011, consorţiul format din Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM şi AB Construct (România) pentru a realiza tronsonul Eroilor – Drumul Taberei. În România, compania Astaldi a fost implicată în mai multe proiecte, printre acestea numărându-se Pasajul Basarab din Bucureşti şi Stadionul Naţional.

Mustăţea: Poprirea pe conturile Metrorex nu a afectat în niciun fel activitatea societăţii şi nici lucrările de execuţie pe Magistrala 5

Poprirea pe conturile Metrorex nu a afectat în niciun fel activitatea societăţii în ansamblu şi nici a lucrărilor de execuţie pe Magistrala 5, situaţia fiind deblocată în câteva zile, prin plata sumei de 15 milioane de lei, care a fost câştigată în instanţă de compania Astaldi, a declarat, joi, Constantin Mustăţea, directorul de Investiţii şi Achiziţii Publice al Metrorex.

‘Nu există absolut nicio problemă în ceea ce priveşte acest lucru. A fost într-adevăr săptămâna trecută (poprirea pe conturi – n. r,), câteva zile, dar nu a afectat sub nicio formă activitatea, nici a societăţii Metrorex în ansamblu, nici a lucrărilor de execuţie pe Magistrala 5. Suma a fost plătită – 15 milioane de lei. Este o hotărâre de instanţă care a fost şi onorată’, a menţionat Mustăţea, după o vizită a jurnaliştilor la staţiile de metrou Parc Drumul Taberei şi Favorit.


Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...