Consulul SUA la Bucureşti: Rata de refuz a vizelor a scăzut. Se întâmplă, în general, când ţara e mai stabilă

Consulul general al SUA la Bucureşti, Henry Leighton, a declarat, miercuri, că rata de refuz a solicitărilor pentru viză în Statele Unite a scăzut în România, argumentând că, în general, acest lucru este mai probabil cu cât ţara este mai stabilă şi mai prosperă, transmite Agerpres.
Economica.net - mie, 15 apr. 2015, 14:10
Consulul SUA la Bucureşti: Rata de refuz a vizelor a scăzut. Se întâmplă, în general, când ţara e mai stabilă

„Numărul de aplicaţii pentru viză a scăzut an de an după ce România a intrat în Uniunea Europeană. În ultimii doi ani, numărul de aplicaţii pentru viză a început să crească din nou. Anul acesta am primit cu 10% mai multe aplicaţii ca anul fiscal trecut în aceeaşi perioadă. Dacă această tendinţă continuă, ne aşteptăm la 45.000 de aplicaţii anul acesta. Pe măsură ce numărul de aplicanţi pentru viză a crescut, rata de refuz a vizelor a scăzut. În general, cu cât mai stabilă şi prosperă e ţara, cu atât mai probabil este ca rata de refuz să scadă”, a spus Leighton, într-o conferinţă de presă la Ambasada SUA.

Oficialul american a explicat că un criteriu important pentru eligibilitatea la viză este acela ca aplicantul să aibă legături puternice cu ţara sa, astfel încât să aibă argumente să se întoarcă. De altfel, el a afirmat că autorităţile americane fac analize statistice pentru a constata câţi dintre cei care au primit viză revin în ţară.

„Românii care călătoresc în Statele Unite sunt sfătuiţi să se conformeze tipului de viză pe care îl deţin. Dacă viza nu-ţi permite să lucrezi în SUA, nu lucra fără autorizaţie legală şi nu sta peste perioada permisă de viză. Studiile pe care le facem (…) ne oferă o imagine în ceea ce priveşte numărul de oameni care stau în SUA peste perioada admisă. Dacă rata este foarte scăzută, este un argument logic să emitem, poate, mai multe vize, dacă este foarte crescută, este posibil ca ceva să nu meargă bine”, a spus consulul american.

Henry Leighton a arătat că există şi posibilitatea ca o persoană căreia i s-a respins solicitarea de viză să o poată obţine, totuşi, la o următoare aplicaţie. „Depinde când li s-a respins viza. Dacă li s-a respins în urmă cu 10 ani şi există circumstanţe în viaţa lor care s-au schimbat – poate că acum 10 ani nu aveau un loc de muncă, tocmai terminaseră şcoala, nu-şi făcuseră o carieră, nu aveau un apartament şi lucrurile s-au schimbat în timp – verificăm de fiecare dată când vin şi depun o cerere de viză. (…) Pe de altă parte, dacă unei persoane i s-a refuzat viza în urmă cu o săptămână şi acum se întoarce, am vrea să ştim ce s-a schimbat în circumstanţele sale într-o săptămână”, a explicat acesta.

El a subliniat însă că legăturile economice cu ţara nu sunt singurele de care se ţine cont în decizia de eliberare a unei vize. Leighton a dat ca exemplu cazul ipotetic al unui preot, care deşi nu are un venit mare are legături cu comunitatea din care face parte.

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Ambasada SUA, în anul fiscal 2014 au existat peste 42.000 de interviuri pentru vize temporare. În 2013 – 35.000 de interviuri pentru vize, în 2012 – 34.000, în 2011 – 35.000, în 2010 – 36.000.

În anul 2014, mai mult de 90% dintre solicitările de viză au fost acceptate, au fost acordate peste 1.000 de vize temporare de lucru, aproximativ 400 de vize de studii, în jur de 200 de vize de logodnă, aproximativ 1.000 de vize de imigrare, trei vize de adopţii internaţionale.

De asemenea, au primit vize peste 5.400 de participanţi la programul Summer Work Travel şi la programe de schimburi culturale, fiind emise şi peste 400 de vize pentru programul Loteria Vizelor.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...