Consumul va creşte în România în 2014, stimulat de alegerile prezidenţiale, spun analiştii

Anul viitor, economia României va creşte cu 2,3% faţă de acest an, datorită creşterii investiţiilor, dar şi a consumului public. Sporul consumului privat va fi însă mai lent, prevede un raport al SSIF Broker Cluj Napoca, care are în vedere faptul că 2014 este un an electoral.
Economica.net - joi, 19 sept. 2013, 11:28
Consumul va creşte în România în 2014, stimulat de alegerile prezidenţiale, spun analiştii

Bugetele publice vor avea capitole de cheltuieli mai generoase, anul viitor, pentru a capta bunăvoinţa alegătorilor, investiţiile vor creşte, dar rezultatul acestora se va simţi mai lent în creşterea consumului privat, potrivit unui raport al SSIF Broker Cluj Napoca.

Consumul public va accelera în 2014 (la 2% an/an), evoluţie determinată de contextul electoral.  Ulterior, consumul public ar putea stagna (în 2015), pe fondul restricţiiilor privind deficitul fiscal  structural“, scrie analistul senior Andrei Rădulescu, de la SSIF Broker Cluj Napoca, într-un raport despre „Economia României în septembrie“.

În 2014, în România, vor avea loc alegeri prezidenţiale.

Totodată, „investiţiile vor deveni motorul economiei, fiind susţinute de declinul costurilor de finanţare, de creşterea competitivităţii externe şi de accelerarea proiectelor publice“.

„Relansarea investiţiilor se va repercuta pozitiv asupra consumul privat. Prin urmare, previzionez o accelerare a principalei componente a PIB, de la 0,7% an/an în 2013 la 1,5% an/an în 2014Ĺ, scrie Andrei Rădulescu în raportul SSIF Broker.

Cu toate acestea, „dinamica consumului privat pe termen mediu va fi lentă: comportamentul de consum al populaţiei va continua să fie afectat de memoria Marii Recesiuni“, mai spune analistul.

Alte repere pentru viitor:

– o creştere a ratei şomajului la 7,4% în 2013 (medie anuală), urmată de o scădere la 7,2% în 2014 şi 7,1% în 2015;

– inflaţia ar putea atinge un nivel anual minim record de 2,8% an/an în 2014, urmând să accelereze la 3,1% an/an în 2015 (medii anuale);

– BNR va reduce dobânda de referinţă la 4% până la finele lui 2013 şi o va majora la 4,5% la final de 2015.  BNR ar putea reduce RMO-urile din 2014, pe fondul stabilizării sectorului bancar şi a relansării procesului de convergenţă economică către Zona Euro.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...