Toţi românii au plătit peste 1,31 de miliarde de lei pentru pensiile speciale din Ministerul de Interne în doar jumătate de an

Pensiile speciale ale poliţiştilor, jandarmilor, pompierilor ISU, dar şi ale celorlalţi profesionişti din cadrul Ministerului de Interne au costat bugetul de stat peste 1,31 de miliarde de lei în primul semestru din anul 2017, au comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei de Pensii Sectoriale a MAI. Pensiile speciale ale pensionarilor din MAI se plătesc doar de la bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele plătite obligatoriu de contribuabilii din România. 
Cristina Şomănescu - mie, 02 aug. 2017, 20:27
Toţi românii au plătit peste 1,31 de miliarde de lei pentru pensiile speciale din Ministerul de Interne în doar jumătate de an

Pensiile speciale ale poliţiştilor, jandarmilor, pompierilor ISU, dar şi ale celorlalţi profesionişti din Ministerul Afacerilor Interne sunt administrate şi plătite de Casa de Pensii Sectorială a MAI. 

În prezent, peste 62.000 de persoane încasează pensii speciale plătite de Casa de Pensii Sectorială a MAI. Numărul lor a crescut constant din ianuarie până acum. 

Iată cum a evoluat în primul semestru din acest an numărul pensionarilor MAI care încasează pensie de serviciu, potrivit informaţiilor pe care Casa de Pensii Sectorială a MAI le-a comunicat pentru ECONOMICA.NET:

 • 57.535 de persoane în ianuarie;
 • 58.122 de persoane în februarie;
 • 58.961 de persoane în martie;
 • 60.177 de persoane în aprilie;
 • 61.289 de pensionari în luna mai;
 • 62.125 de pensionari în luna iunie.

Contribuabilii au plătit – prin taxele şi impozitele virate la stat – peste 1,31 de miliarde de lei pentru plata pensiilor speciale ale pensionarilor MAI, în primul semestru din 2017.

În prima jumătate a anului 2017, am plătit aproape 1,32 de miliarde de lei de la bugetul de stat pentru pensiile speciale ale pensionarilor MAI, arată datele Casei de Pensii Sectoriale a MAI, comunicate exclusiv pentru ECONOMICA.NET.

Oficialii Casei de Pensii Sectoriale a MAI au comunicat la solicitarea Economica sumele brute, plătite lunar de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale pensionarilor MAI, în primul semestru din acest an:

 • peste 204,01 milioane lei în luna ianuarie;
 • peste 208,57 milioane lei în luna februarie;
 • aproape 215 milioane lei în martie;
 • peste 223,27 milioane lei în aprilie;
 • 230,39 milioane lei în luna mai;
 • 236,5 milioane lei în luna iunie.

Oficialii Casei de Pensii Sectorială a MAI ne-au comunicat şi o informaţie greşită în răspunsul trimis la solicitarea Economica, pe care au corectat-o abia după ce Economica a semnalat ferm greşeala şi a indicat articolul de lege care conţine răspunsul solicitat de publicaţia noastră.   

„Plăţile pentru pensiile de serviciu aflate în plată la Casa de Pensii Sectorială a MAI au fost făcute strict din bugetul asigurărilor sociale”. Acesta a fost răspunsul iniţial primit de Economica de la oficialii instituţiei care administrează pensiile celor din MAI. Oficialii Casei de Pensii a Ministerului de Interne au recunoscut şi corectat greşeala abia după ce le-am semnalat că articolul 5, alineatul 2 din Legea nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat prevede că fondurile pentru plata pensiilor militare de stat (inclusiv pensiile de serviciu) se asigură de la bugetul de stat, şi nu de la bugetul asigurărilor sociale

Pensiile speciale din MAI reprezintă 65% din media salariilor/soldelor brute avute la funcţia de bază în şase luni consecutive, la alegere, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie. 

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cei care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

 • au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
 • au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Pentru pensionarii MAI cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, cuantumul pensiei de serviciu reprezintă 65% din baza de calcul.
Baza de calcul este media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, la alegere, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie. Pentru fiecare an care depăşeşte 25 de ani de vechime cumulată, se adaugă câte 1% din baza de calcul.
Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul.

În prezent, pensiile speciale din MAI, MApN şi SRI sunt mai mari decât salariile pe care le-au avut beneficiarii, datorită unei prevederi de lege care spune că pensiile cresc în raport cu majorările salariale ale celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii de pensii speciale. 

‘Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică în pensie, se întâmplă chiar şi la 40 de ani, pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poţi ieşi cu o pensie de 120% faţă de salariu, după care se actualizează pensia respectivă în funcţie de creşterile salariale pe care le au cei care sunt activi. Se ia 85% din brut şi se adaugă sporurile şi iese cu mai mult decât are netul la pensie. (..) Pensia se actualizează întotdeauna în funcţie de cei care sunt activi. Asta înseamnă că, dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25%, şi le vom creşte, fără niciun fel de dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri salariale de 25%, li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate’, a explicat Olguţa Vasilescu într-o intervenţie la Antena 3, potrivit Agerpres.

Anomalia pensiilor militare: articolul nr. 60 din Legea pensiilor militare prevede creşterea pensiilor ori de câte ori se majorează salariile militarilor aflaţi în activitate.

În prezent, pensiile militare sunt mai mari decât salariile pe care le-au avut beneficiarii, datorită prevederii articolului nr. 60 din Legea nr. 223 din 2015, care spune că pensiile militare cresc în raport cu majorările salariale ale celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii de pensii speciale. 

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că până la sfârşitul acestei săptămâni va emite o Ordonanţă de Urgenţă prin care pensiile speciale ale MApN, MAI şi SRI nu se vor mai actualiza în raport cu salariile celor aflaţi în activitate, ci vor creşte doar în funcţie de rata inflaţiei. Ordonanţa de Guvern ar urma să intre în vigoare în jur de 15 septembrie

Poliţiştii aflaţi în activitate nu plătesc contribuţia de asigurări sociale, ci o contribuţie individuală la bugetul de stat, de 10,5% din salariul/solda brută lunară.

Articolul nr. 141 din Codul Fiscal:

 • se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile acordate, potrivit legii, personalului militar în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru care se datorează contribuţie individuală la bugetul de stat, potrivit Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale, respectiv 10,5%. Baza lunară de calcul al contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut, se arată în Legea pensiilor militare nr. 223 din 2015, în vigoare.

Precizări:

 • datele prezentate în acest articol se referă doar la pensionarii plătiţi de Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne. Alte două Case de Pensii Sectoriale plătesc pensii militare: cele ale MApN şi SRI. Despre beneficiarii plătiţi de Casa de Pensii Sectorială a SRI vom scrie în zilele următoare.

Citeşte şi: Contribuabilii au plătit 300 de milioane de euro pentru pensiile militare din Apărare în doar jumătate de an

Pensiile din MAI sunt reglementate prin:

 • Legea nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, modificată şi completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57 din 2015;
 • Ordinul nr. 31 din 12 februarie 2016 pentru aprobarea procedurilor de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat;
 • Hotărârea nr. 146 din 10 martie 2016 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...