Contribuabilii au plătit peste 1,6 miliarde de lei pentru pensiile militare din Apărare în doar jumătate de an

Pensiile militare din Apărare au costat bugetul de stat peste 1,6 miliarde de lei în primul semestru al acestui an, arată datele Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării, transmise exclusiv pentru ECONOMICA.NET. Pensiile militare sunt plătite doar de la bugetul de stat, adică din banii colectaţi din taxele şi impozitele plătite la stat de contribuabili.
Cristina Şomănescu - mar, 01 aug. 2017, 21:05
Contribuabilii au plătit peste 1,6 miliarde de lei pentru pensiile militare din Apărare în doar jumătate de an

Aproape 79.000 de oameni încasează pensii militare plătite de Casa de Pensii Sectorială a MApN.

“În evidenţa Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale se găsesc 78.932 de beneficiari de drepturi de pensii şi alte drepturi sociale, dintre care 78.803 de persoane beneficiază de pensii militare de stat: pensie de serviciu, pensie de invaliditate şi pensie de urmaş, iar 129 de persoane beneficiază de alte drepturi de asigurări sociale – nu au pensii”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei de Pensii Sectoriale a MApN.

Pensiile militare se plătesc doar din bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele tuturor contribuabililor.

„Pensiile militare de stat se plătesc de la bugetul de stat. Casa de Pensii Sectorială a MApN nu primeşte bani de la bugetul asigurărilor sociale sau din alte surse de finanţare”, au răspuns pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii instituţiei.

Militarii aflaţi în activitate contribuie la bugetul de stat prin plata unei cote de contribuţie individuală, de 10,5% din solda lunară brută/salariul lunar brut.

Militarii aflaţi în activitate nu plătesc contribuţia de asigurări sociale, ci o contribuţie individuală la bugetul de stat, de 10,5% din salariul/solda brută lunară.

Articolul nr. 141 din Codul Fiscal:

  • se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile acordate, potrivit legii, personalului militar în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru care se datorează contribuţie individuală la bugetul de stat, potrivit Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale. Baza lunară de calcul al contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut, se arată în Legea pensiilor militare, în vigoare.

„Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale, respectiv 10,5%, iar baza lunară de calcul al contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut. Dacă aceasta este mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, contribuţie individuală la bugetul de stat se calculează în limita acestui plafon. Contribuţia individuală la bugetul de stat este suportată de toate categoriile de personal militar în activitate, iar pensionarilor militari nu li se reţine această contribuţie”, a explicat la solicitarea ECONOMICA.NET colonelul Constantin Luca, directorul Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale.

Contribuabilii au virat – prin taxele şi impozitele plătite la stat – peste 1,6 miliarde de lei în primele şase luni ale acestui an pentru plata pensiilor militare din Apărare.

Concret, 1,61 miliarde de lei s-au plătit de la bugetul de stat pentru pensiile militare aflate în plată la Casa de Pensii Sectorială a MApN, potrivit informaţiilor comunicate de instituţie exclusiv pentru Economica.net. 

Iată, defalcat, câţi bani am plătit pentru pensiile militare de la bugetul de stat, în primul semestru al acestui an, potrivit informaţiilor pe care Casa de Pensii Sectorială a MApN le-a comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET:

  • 264 de milioane lei – în ianuarie;
  • 287 de milioane de lei – în februarie;
  • 265 de milioane de lei – în martie;
  • 266 de milioane de lei – în aprilie;
  • 267 de milioane de lei – în luna mai;
  • 270 de milioane lei – în iunie.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că până la sfârşitul acestei săptămâni va emite o Ordonanţă de Urgenţă prin care pensiile speciale ale MApN, MAI şi SRI nu se vor mai actualiza în raport cu salariile celor aflaţi în activitate, ci vor creşte doar în funcţie de rata inflaţiei. Ordonanţa de Guvern ar urma să intre în vigoare în jur de 15 septembrie. 

În prezent, pensiile militare sunt mai mari decât salariile pe care le-au avut beneficiarii, datorită unei prevederi de lege care spune că pensiile militare cresc în raport cu majorările salariale ale celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii de pensii speciale. 

‘Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică în pensie, se întâmplă chiar şi la 40 de ani, pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poţi ieşi cu o pensie de 120% faţă de salariu, după care se actualizează pensia respectivă în funcţie de creşterile salariale pe care le au cei care sunt activi. Se ia 85% din brut şi se adaugă sporurile şi iese cu mai mult decât are netul la pensie. (..) Pensia se actualizează întotdeauna în funcţie de cei care sunt activi. Asta înseamnă că, dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25%, şi le vom creşte, fără niciun fel de dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri salariale de 25%, li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate’, a explicat Olguţa Vasilescu într-o intervenţie la Antena 3, potrivit Agerpres.

Anomalia pensiilor militare: articolul nr. 60 din Legea pensiilor militare prevede creşterea pensiilor ori de câte ori se majorează salariile militarilor aflaţi în activitate.

În prezent, pensiile militare sunt mai mari decât salariile pe care le-au avut beneficiarii, datorită prevederii articolului nr. 60 din Legea nr. 223 din 2015, care spune că pensiile militare cresc în raport cu majorările salariale ale celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii de pensii speciale. 

Precizări:

  • Datele prezentate în acest articol se referă doar la pensionarii plătiţi de Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale. Alte două Case de Pensii Sectoriale plătesc pensii militare: cele ale MAI şi SRI. Despre beneficiarii plătiţi de Casele de Pensii Sectoriale ale SRI şi MAI vom scrie în zilele următoare. 
Te-ar mai putea interesa și
Tesla învinge mărcile germane într-un segment în care nemții se considerau invincibili
Tesla învinge mărcile germane într-un segment în care nemții se considerau invincibili
O analiză a vânzărilor din segmentul SUV-urilor medii premium de pe piața europeană arată că Tesla a reușit să învingă mărcile germane....
Tot crește și nu se mai oprește. Energia electrică cu livrare în primele luni din 2023 a depășit pragul de  500 de euro/MWh, în România
Tot crește și nu se mai oprește. Energia electrică cu livrare în primele luni din 2023 a depășit pragul de  500 de ...
Prețul energiei electrice cu livrare în viitor sparge prag după prag. Pe fondul incertitudinilor legate de iarna care ...
Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza (surse)
Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza (surse)
Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza, pe fondul noii escaladări armate cu gruparea Jihadul ...
Joe Biden, negativ la coronavirus, îşi va putea relua angajamentele publice
Joe Biden, negativ la coronavirus, îşi va putea relua angajamentele publice
Preşedintele SUA, Joe Biden, a fost testat negativ pentru COVID-19 duminică a doua zi consecutiv şi îşi va putea relua ...