Costoiu: Vom încuraja întreprinderile să se apropie de cercetare prin finanţarea directă a acestora

Provocarea majoră pentru România în viitorul apropiat este să dezvolte şi să accelereze inovarea prin sprijinirea cercetării şi dezvoltării, alături de stimularea inovării în sectorul privat şi sprijinirea dezvoltării resurselor umane, cu orientare spre cercetare - dezvoltare pentru sectoarele cu potenţial de creştere, consideră ministrul Mihnea Costoiu.
Economica.net - mar, 01 apr. 2014, 20:03
Costoiu: Vom încuraja întreprinderile să se apropie de cercetare prin finanţarea directă a acestora

‘În ceea ce priveşte sprijinul efectiv pentru întreprinderi, vom încuraja întreprinderile prin subvenţionarea activităţilor acestora, rezultând în noi produse sau procese pe piaţă. De asemenea, vom dezvolta instrumente financiare pentru a sprijini în mod direct întreprinderile pentru a aplica rezultatele CDI, precum şi măsurile de sprijin al institutelor şi universităţilor CDI, cu scopul de a permite întreprinderilor să acceseze cunoştinţele, abilităţile din domeniul consultanţei, facilităţile alocate cercetării şi resursele umane de înaltă calificare profesională’, a declarat marţi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, în cadrul unei întâlniri cu membrii Comitetului Director al Consiliului Investitorilor Străini (Foreign Investors Council/FIC).

El a precizat că în afara acestor măsuri finanţate din granturi, au fost adăugate şi stimulente fiscale de genul deductibilităţii suplimentare de 50% pentru cheltuielile cercetare – dezvoltare ale întreprinderilor.

‘Nivelul actual al investiţiilor publice şi private în CDI reprezintă doar un sfert din ţinta de 2% din PIB pe care Guvernul şi-a asumat-o pentru 2020. Este un obiectiv ambiţios, deoarece presupune o creştere de aproximativ 3 ori a cheltuielilor publice în CDI (în prezent acestea fiind la un nivel de 0,32% din PIB) şi o cheltuială privată de 6 la 1 în CDI, ceea ce înseamnă o adevărată provocare, mai ales datorită nevoii semnificative de schimbare în ceea ce priveşte conduita întreprinderilor, pentru a deveni promotori ai inovării, bazându-se, de asemenea, pe eforturile lor în cercetare şi dezvoltare’, a declarat ministrul.

Astfel, priorităţile de finanţare pentru perioada 2014-2020 se vor concentra pe domeniile de specializare inteligentă (bio-economie/tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor/spaţiu şi securitate/ mediu, energie şi schimbări climatice/eco-nano-tehnologii şi materiale avansate) şi pe domeniile de interes naţional, în conformitate cu Strategia Naţională CDI pentru perioada 2014-2020: sănătatea, patrimoniul şi identitatea naţională, tehnologii noi şi tehnologii emergente.

Un alt punct pe agenda discuţiilor l-a constituit impactul proiectului ELI – NP asupra economiei româneşti şi a regiunii, în general, dar şi în raport cu posibilitatea de menţinere specialiştilor de top în ţară.

‘ELI, ca proiect european major, cu o investiţie de 360 de milioane de euro, va reprezenta cu siguranţă un promotor-cheie al tehnologiilor de vârf şi un puternic pol de concentrare al celor mai bune resurse materiale  şi umane. ELI va permite dezvoltarea rapidă a unei noi generaţii de cercetători, pregătiţi pentru descoperirea şi utilizarea unor domenii tehnologice complet noi, care pot oferi o schimbare rapidă şi coerentă în competitivitatea economică, printr-o varietate largă de aplicaţii bazate pe o utilizare fără precedent a instalaţiilor laser, deschizând pieţe total noi’, a conchis ministrul Mihnea Costoiu.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia celor mai importanţi investitori străini din România. FIC a fost înfiinţat în 1997, când şi-a început activitatea cu 25 de companii membre. În prezent, FIC numără 119 de companii multinaţionale, membre ale căror investiţii cumulate reprezintă aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate până în prezent în România din 1990. Obiectivul principal al FIC este promovarea creşterii economice sustenabile prin îmbunătăţirea climatului investiţional în România.

La întâlnire au participat şi preşedinţii grupului de lucru pentru Tehnologie, Inovaţie şi Industrii Creative din cadrul consiliului, Radu Enache (HP) şi Jean-Francois Fallacher (Orange), reprezentanţi ai acestui grup de lucru, precum şi secretarul de stat pentru Cercetare Tudor Prisecaru şi directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’, Nicolae Victor Zamfir.

Discuţiile au vizat identificarea unor posibile măsuri privind stimularea de către sectorul privat a domeniilor Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (CDI), analiza soluţiilor comune minister – companii private pentru reducerea brain drain-ului şi valorificarea potenţialului tinerilor capabili de performanţe înalte în interiorul României.

 

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...