Costurile împrumuturilor statului continuă să crească. La ce nivel ar putea ajunge la sfârşitul anului?

Chiar dacă la ultimele licitaţii de titluri de stat Ministerul Finanţelor a reuşit să vândă la cotaţii în uşoară scădere faţă de costurile de finanţare de până acum, tendinţa care se păstrează este de creştere, fapt care va conduce statul la un cost al împrumuturilor de circa 5% la sfârşitul anului dacă nu chiar mai mult. Unii analişti financiari văd vârful costurilor de finanţare pe termen lung la cel mai înalt nivel abia în 2019, de 5,5%, de exemplu, la titlurile de stat în lei emise pe o perioadă de zece ani.
Gabriela Ţinteanu - mar, 07 aug. 2018, 18:33
Costurile împrumuturilor statului continuă să crească. La ce nivel ar putea ajunge la sfârşitul anului?

Piaţa financiară românească a reacţionat la noii indicatori ai economiei reale publicaţi săptămâna aceasta.Ministerul Finanţelor a avut o evoluţie bună obţinând vânzarea titlurilor de stat pe zece ani cu o dobândă de 4,75% pe an faţă de dobânzile de 4,9% din ultimele zile.

După cum explică însă Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania, tendința de majorare a costurilor de finanțare în plan global, ieșirile de fluxuri de capital din piețele emergente și în dezvoltare și aprecierea dolaruluiaAmerican vor continua, la toate aceste evoluții contribuind, în principal, ciclul monetar post-criză din prima economie a lumii.

Pe piața titlurilor de stat rata de dobândă pe scadența 10 ani a fluctuat în intervalul 2,73%-3,12% în perioada aprilie – iunie 2018, evoluție influențată de impulsul monetar, precum și de unda de volatilitate din piețele de acțiuni, în contextul tensiunilor comerciale globale. Acest indicator a încheiat luna iunie la 2.86%, în stagnare comparativ cu nivelul de la final de mai, dar în creștere anuală cu 18,9%. „Subliniem însă faptul că diferențialul de rată de dobândă între scadențele 10 ani și doi ani a continuat tendința descendentă situându-se la 0,38 puncte procentuale în iunie, cel mai redus nivel din august 2007, evoluție care confirmă maturitatea ciclului economic post-criză și exprimă premise de decelerare pentru dinamica anuală a PIB-ului nominal în trimestrele următoare”, arată Rădulescu în buletinul său de analiză macroeconomică aferent lunii iunie.

În luna iulie, perspectivele de continuare a ciclului monetar și a ciclului investițional pe termen scurt, coroborate cu evoluțiile din piețele externe, au condus la majorarea ratei de dobândă pe termen scurt și la ajustarea ușoară a ratei de dobândă la 10 ani (cu 0,4% la 4,93%, avans cu 14,1% de la începutul anului) în această săptămână.

Spread-ul de dobândă a continuat să scadă, cu 2,9% la 1,53 puncte procentuale (minimul de la început de 2015), ceea ce indică decelerarea dinamicii anuale a PIB-ului nominal în trimestrele următoare. În prima săptămână din august statul s-a împrumutat cu 331 milioane RON prin obligațiuni scadente în iunie 2021, la un cost mediu anual de 4,44%.

Banca Transilvania are ca scenariu de bază pentru 2018 creşterea costurilor la împrumuturile pe 10 ani până la nivelul de 4,7%, urmând ca până în 2019 nivelul acestora să ajungă până la 5,5%. Ciclul postcriză din SUA şi aşteptata întărire a politicii monetare pe plan intern îl determină pe Horia Braun, economist şef al BCR, să vadă evoluţia dobânzilor la titlurilor de stat în lei cu scadenţe de 10 ani la un nivel de peste 5%, până la 5,4% pentru finalul anului.

Pe termen scurt, analiştii se aşteaptă la modificări ale curbei randamentelor la titluri de stat în contextual noilor anunţuri ale economiilor globale de săptămâna viitoare. În a doua săptămână din august, Ministerul de Finanțe a programat două licitații: una cu titluri scadente în iunie 2023 (volum de 460 milioane RON) și alta cu certificate pe 12 luni (volum de 300 milioane RON).

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Pacienții cu răspuns imun inadecvat sau parțial au nevoie de protecție suplimentară față de COVID-19
Pacienții cu răspuns imun inadecvat sau parțial au nevoie de protecție suplimentară față de COVID-19
În ultimele 18 luni, pe plan global, am asistat la progrese științifice importante în lupta împotriva pandemiei COVID-19. ...
Hertz a comandat 100.000 de mașini de la Tesla – Bloomberg
Hertz a comandat 100.000 de mașini de la Tesla – Bloomberg
Producătorul american de vehicule electrice Tesla a primit cea mai mare comandă de mașini din istoria sa și a pieței ...
Poşta Română permite accesul tuturor clienţilor săi în oficiile poştale, fără a solicita Certificatul verde
Poşta Română permite accesul tuturor clienţilor săi în oficiile poştale, fără a solicita Certificatul verde
Toţi clienţii Poştei Române vor avea acces în unităţile poştale din întreaga ţară fără a fi nevoiţi să prezinte ...