Update: Reacția UNSAR. COTAR cere autorităţilor declanşarea unei anchete pe piaţa asigurărilor obligatorii RCA

După ce azi dimineață Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a publicat un comunicat de presă prin care a cerut organelor statului să ancheteze piața polițelor RCA, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România a reacționat după-amiază și vine cu o serie de clarificări cu privire la alegațiile făcute de COTAR, despre care spune că sunt minciuni.
AGERPRES - mar, 19 oct. 2021, 10:04
Update: Reacția UNSAR. COTAR cere autorităţilor declanşarea unei anchete pe piaţa asigurărilor obligatorii RCA

Răspunsul UNSAR a fost dat în stilul caracteristic al asociației, făcând doar trimitere la entitatea cu care se răfuiește, fără însă ca să-i dea numele, spunând doar că răspunde unor afirmații false privind piața RCA de către o asociație din zona de transporturi comerciale fără competențe în domeniul asigurărilor.

Potrivit UNSAR, materialul care a fost transmis astăzi mass-media conține mai multe erori de calcul și, din păcate, pornește și de la informații false. De altfel, sunt obișnuite aceste meciuri publice între COTAR și UNSAR, la comunicatele date de asociația transportatorilor dimineața, asociația asigurătorilor răspunzând cu promptitudine în aceeași după-amiază, cel mai târziu a doua zi. Așa s-a întâmplat și acum.

Mai jos sunt prezentate argumentele prin care UNSAR vrea să demonteze acuzele care au fost aduse pieței asigurărilor.

„Astfel, pentru corecta informare a tuturor românilor, aducem următoarele clarificări:

Dauna medie RCA în prima jumătate a anului 2021 este 9.128 lei, față de 8.609 lei în semestrul 1/2020, și nu 7.832 lei, așa cum fals afirmă asociația respectivă. Numai pentru vătămări corporale și deces, dauna medie a crescut de la 45.657 lei în semestrul 1/2020 la 67.566 lei în perioada similară a anului 2021, în creștere cu 48% (conform Raportului ASF privind Evoluția pieței de asigurări, pag. 44).

Prima medie anualizată aferentă asigurărilor RCA a fost de 639 lei în semestrul 1 din 2021 (pentru a avea un termen real de comparație cu dauna medie pe aceeași perioadă de timp și pentru a utiliza cele mai recente date publice disponibile și a nu face presupuneri). Totodată, conform Raportului ASF, în perioada iunie 2017 – iunie 2021, prima medie a înregistrat o scădere de 13%, în timp ce dauna medie s-a majorat cu 27%.

În material, care include o serie de calcule greșite, se omite cu desăvârșire să se spună că în formarea ratei daunei RCA intră nu numai daunele plătite, cât și rezervele de daună (conform legislației și politicii interne de management al riscului specifice fiecărei companii). Fără aceste rezerve de daună, nu ar exista bani pentru soluționarea evenimentelor notificate asigurătorilor cu întârziere. Pe scurt, rata daunei RCA este valoarea procentuală a daunelor + a rezervelor, raportat la primele câștigate pe RCA, adică 109% (conform Raportului ASF privind Evoluția pieței de asigurări, pag. 29).

Cu alte cuvinte, indicatorii oficiali calculați de ASF privind rata daunei RCA ne arată că la fiecare 100 lei încasați din RCA, o companie de asigurări are nevoie, suplimentar, de încă cel puțin 9 lei pe care trebuie să îi aducă pentru a plăti daunele și constitui rezerve de daună adecvate.

Totodată, nu se face referire nici la faptul că la această rată a daunei trebuie adăugate taxele de funcționare, contribuțiile la Fondul de Garantare a Asiguraților, Fondul Național de Protecție, precum și cheltuielile de distribuție și administrare. Astfel, rata combinată tehnică pentru RCA a devenit în acest interval de timp peste 142% (conform Raportului ASF privind Evoluția pieței de asigurări, pag. 29) – adică acționarii asigurătorului trebuie să vină cu bani pentru a susține activitatea de asigurări RCA. Subliniem că orice valoare a ratei combinate tehnice de peste 100% arată că o companie de asigurări pierde bani din activitatea sa de bază, cea de subscriere (deci de preluare a unor riscuri).

Toate acestea pun un mare semn de întrebare asupra corectitudinii calculelor și concluziilor trase în materialul transmis mass-media de către această asociație. Astfel, atragem atenția asupra nevoii de a avea o informare corectă, bazată pe date concrete, reale.

Industria de asigurări rămâne implicată în proiectele legislative sau de reglementare în curs, menite a îmbunătăți funcționarea pieței de asigurări și a răspunde nevoilor consumatorilor, în acest sens colaborând în mod activ cu autoritățile, cu respectarea regulilor de concurență și a principiilor etice”, sunt clarificările aduse de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România.

Știrea inițială

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită instituţiilor statului să ancheteze piaţa de asigurări obligatorii RCA din România care, potrivit organizaţiei, a devenit o mare problemă socială care afectează peste 8 milioane de români.

„Asistăm, de o lună, la cel mai mare faliment din istorie, pe piaţa de asigurări din România, la o creştere iraţională a preţurilor RCA şi la o conduită din ce în ce mai abuzivă a societăţilor de asigurări, când vine vorba despre plata despăgubirilor. Peste aceste probleme se suprapun cele legate de creşterea uriaşă a preţurilor la energie – gaze naturale şi curent electric – exact ca evoluţia preţului RCA din ultimele săptămâni. Întrebarea pe care şi-o pune orice cetăţean captiv al acestei ţări, obligat să cumpere aceste produse şi care plăteşte taxe şi impozite, în speranţa că instituţiile româneşti lucrează ca să îi protejeze interesele: ANRE, DNA, Consiliul Concurenţei şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Au eşuat lamentabil! România trece prin cea mai abruptă criză a disoluţiei autorităţilor din istorie”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR citat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al Confederaţiei, instituţiile care au ignorat această problemă până acum – Guvernul, Consiliul Concurenţei, Direcţia Naţională Anticorupţie, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor – sunt responsabile de dezastrul din piaţa de asigurări RCA din România.

Citește și: https://www.economica.net/dupa-ce-ieri-cotar-a-acuzat-firmele-de-asigurari-ca-sunt-rau-platnice-azi-unsar-raspunde-ca-asocia-ia-transporatorilor-colporteaza-tiri-false_189933.html

„Raportul ASF privind piaţa asigurărilor pe semestrul I al anului 2021 arată, la pagina 44, un aspect important pentru a distinge adevărul prin mlaştina de comunicate de presă transmise de către societăţile de asigurări. „Dauna medie RCA plătită () pentru daune materiale a crescut cu circa 2%. Retorica asiguratorilor, alături de prietenii acestora din Consiliul Concurenţei, este că trebuie limitate tarifele la service, pentru a opri explozia de preţuri pentru reparaţii. Explozia preţurilor la reparaţii auto a fost de 2% în ultimul an, adică de 3 ori mai mică decât rata anuală a inflaţiei şi de 50 de ori mai mică decât creşterea preţului RCA din ultimele săptămâni. În legătură cu piaţa RCA, observăm o tăcere complice, extrem de îngrijorătoare, a autorităţilor române. În anul 2009, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor comunica oficial faptul că „doar 10% dintre şoferii care încheie poliţe RCA sunt implicaţi în accidente auto”. În urmă cu o săptămână, Uniunea asiguratorilor anunţa: „Anual, din fiecare 20 de maşini înmatriculate în România, cel puţin una produce accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese”. Asta înseamnă că 5% dintre şoferii români produc accidente. Ceea ce nu spun niciodată multinaţionalele de asigurări, pentru că aflarea adevărului de către români dăunează grav afacerii lor, este că frecvenţa daunei este în scădere de la an la an”, notează COTAR.

Calculele realizate de către reprezentanţii operatorilor şi transportatorilor autorizaţi arată că ponderea şoferilor implicaţi în accidente a scăzut, în ultimii 12 ani, cu 50%, iar dauna medie RCA înregistrată la nivelul primului semestru al acestui an a fost de 7.832 de lei.

De asemenea, prima medie RCA estimată pentru luna octombrie 2021 se ridică la 1.100 lei, la o frecvenţă a daunei de 5%.

„Calcul: la 100 de poliţe RCA vândute, rezultă următoarele date: Suma încasată din vânzarea a 100 de poliţe RCA este: 1.100 x 100 = 110.000 lei; Valoarea despăgubirilor achitată: 7.832 lei x 5 daune = 39.160 lei; Diferenţa dintre încasări şi despăgubiri achitate: 110.000 – 39.160 = 70.840 lei; Valoarea procentuală a daunelor raportate la încasări: 35,6%. Ce se întâmplă cu cele 64,4 de procente, respectiv cei 70.840 de lei încasaţi în mod obligatoriu din poliţele RCA? Orice societate din lume şi-ar dori o afacere prin care să vândă un produs a cărui achiziţie este obligatorie, sub sancţiunea legii şi să aibă cheltuieli de 35,6%. Pentru o corectă şi bună înţelegere a tipurilor de despăgubiri cuprinse în calculul daunei medii RCA precizăm că aceasta include: reparaţiile achitate către service de către firma de asigurări; plata în regie proprie, achitată de către firme de asigurări; închirierea unui autovehicul similar cu clasa celui avariat; vătămări corporale şi decese; alte bunuri (ex: parapeţii metalici de pe drumurile publice, avariaţi în urma accidentelor de circulaţie, stâlpi, garduri etc.)”, explică reprezentanţii Confederaţiei.

Conform declaraţiilor publicate în luna octombrie 2021 de Euroins, cel mai mare asigurator RCA din România la acest moment, citate de COTAR, în primele nouă luni ale acestui an asigurătorul ar fi achitat aproximativ 150 milioane de lei despăgubiri (RCA + CASCO), ceea ce înseamnă 16,6 milioane lei despăgubiri pe lună sau 200 milioane de lei pe an.

„Euroins a încasat în anul 2020 prime în valoare de peste 1,4 miliarde de lei, iar despăgubirile estimat a fi plătite ajung de 200 de milioane de lei/an, adică 15% din încasări. Asta înseamnă că doar 15% din încasările firmei Euroins au ca destinaţie plata reparaţiilor către service-urile auto. Cu toate acestea, observăm următoarele anomalii: despăgubirile nu sunt achitate în termen legal; preţul RCA a crescut cu peste 100% în ultimele săptămâni; cea mai mare firmă de asigurări din România şi-a scos banii ani la rând prin contracte de reasigurare de 90% din valoarea primelor încasate prin intermediul unor firme situate în Insulele Barbados, iar după ce şi-a făcut plinul, a intrat în procedura de faliment, urmând ca toţi şoferii să achite contribuţii la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ca să poată fi despăgubiţi şoferii asiguraţi la acea firmă de asigurări”, menţionează transportatorii.

În acest context, COTAR solicită public autorităţilor române verificarea minuţioasă a operaţiunilor desfăşurate de către societatea Euroins în România, atât de către ASF, DNA şi de către Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Există informaţii că societatea Euroins a adoptat aceleaşi practici precum firma City Insurance, tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor vinovate care au contribuit la falimentul City Insurance, precum şi implicarea urgentă a ASF şi a Consiliul Concurenţei pentru oprirea creşterii iraţionale a preţurilor RCA, care afectează în mod direct peste 8 milioane de şoferi români.

Citește și: https://www.economica.net/unsar-raspunde-tran-ant-acuza-iilor-aduse-de-transportatori-cotar-despre-care-spun-ca-vantura-date-false_184760.html

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Ministerul Finanțelor a publicat noile accize care vor fi plătite în anul 2022, iar cele la carburanți au parte de o ...
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu brut
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu ...
Corina Creţu, membru supleant în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European, ...
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
Cinci dintre cei mai mari retaileri alimentari, toți cu acționariat german, respectiv Kaufland, Lidl, Penny, Selgros și ...