Creditul scade de la lună la lună. Cresc însă depozitele din bănci

Românii se concentrează pe plata datoriilor vechi, iar companiile au început anul cu o aversiune persistentă la risc, potrivit analiştilor de pe piaţa investiţiilor. Pentru a treia lună consecutiv, soldul creditelor în sectorul privat a scăzut, în februarie, ajungând la peste 222 de miliarde de lei. În schimb, depozitele au crescut pentru a patra lună consecutiv, până la aproape 189 de miliarde de lei.
Adrian N. Ionescu - mie, 28 mart. 2012, 10:48
Creditul scade de la lună la lună. Cresc însă depozitele din bănci

Nivelul creditării  lunare este, totuşi superior celui de acum un an (+10,3%), dar statistica ar trebui corectată cu deprecierea leului, de 3,2% faţă de euro.

Faţă de februarie 2011 şi creditele pentru populaţie au crescut (+4,6%), dar „ne aşteptăm să rămână la un nivel scăzut din cauza erodării veniturilor şi a tendinţei de consolidare“ a finanţelor personale, potrivit analizei firmei de administrare a investiţiilor BT Asset Management (BTAM).

De asemenea, atârnă mai greu tendinţa de reducere a datoriilor deja existente, în actualul context economic.

Un factor care ar putea influenta creditarea catre sectorul privat este  „creşterea reală anuală a salariilor, înregistrată în ultimele două trimestre ale anului trecut, şi care va continua în primul trimestru din 2012“, scrie analistul Vlad Nistor, în raportul BTAM.

Mai mult, această creştere cât şi cea a veniturilor angajaţilor la stat, plănuită de Guvern, „ar putea influenţa pozitiv creditarea către persoanele fizice“, dar abia în a doua jumătatea a anului.

Mai sunt câteva motive care „ar putea să influenţeze pozitiv creditarea în martie şi, apoi, în al doilea trimestru al anului“, potrivit analiştilor BTAM.

Costul de finanţare interbancar (ROBOR, Fig.4 în raportul ataşat) a scăzut la noi minime istorice de la începutul anului.

De asemenea Banca Naţională a României îşi va continua politica de relaxare monetară.

După reducerea dobânzii de politică monetară pe care BNR a operat-o în noiembrie (-0,75%), analiştii BTAM anticipează alte două scăderi : de 0,25% în martie şi încă 0,25%, până la sfârşitul trimestrului 2, probabil în luna mai.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...