Crescătorii acuză scăderea preţului animalelor: „Încă un pic şi dăm o vacă pe un pantof”

Crescătorii de vaci din România au solicitat sprijinul deputaţilor din Comisia de agricultura, dar şi ministrului de resort, pentru sectorul zootehnic şi pe filiera laptelui, întrucât seceta a lovit şi în acest sector, iar din cauza lipsei de furaje s-a ajuns ca în ţară o vacă să se vândă 'cu doar 500 de lei, cât dăm pe o pereche de pantofi', potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 25 aug. 2015, 18:00
Crescătorii acuză scăderea preţului animalelor:

Vreau să aduc câteva semnale din teritoriu pentru că ceea ce se întâmplă, cel puţin în sectorul vacii, şi cu predilecţie în zone din Moldova şi în judeţele Arad şi Timiş….colegii de acolo sunt disperaţi! Sunt puşi în situaţia să-şi lichideze efectivele din lipsa de furaje. Din păcate, toţi crescătorii de animale, care suntem şi cultivatori de teren, pentru că nu se poate altfel, producem anul acesta scump, prost, pentru că furajul nu este calitativ şi este foarte puţin. Vreau să vă atrag atenţia că în ţară o vacă se vinde cu 500 de lei. Atenţie! 500 de lei! Ajungem încă un pic şi dăm o vacă pentru o pereche de pantofi!’, a declarat, marţi, Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), în Comisia de Agricultură din Cameră.

Acesta a precizat că există riscul ca ajutoarele identificate la Ministerul Agriculturii pentru sectorul laptelui şi pentru crescătorii de bovine să vină prea târziu, iar refacerea efectivelor de bovine ‘este o chestiune lungă de timp, de peste 5 ani de zile’.

‘Necazul este că preţul la lapte este de 50 de bani, vaca 500 de lei şi, chiar dacă vom reveni la ajutoarele identificate la Ministerul Agriculturii, acestea să nu vină prea târziu şi să nu mai avem la cine le da. A reface efectivul de bovine care este şi aşa într-o cădere liberă este o chestiune foarte lungă de timp, de peste 5 ani de zile. De aceea, vă rog în modul cel mai serios să punem umărul şi să vedem ce facem în acest sector ca să îl putem salva şi să îl aducem pe linia de plutire’, a subliniat Frânc.

De asemenea, reprezentantul crescătorilor de vaci din România a mai atras atenţia că preţul laptelui la poarta fermei a scăzut în ultimul an cu procente între 33,3% şi 48,8%, iar această reducere nu s-a văzut şi la raft, în pofida reducerii TVA.

‘Din aprilie 2014 până în aprilie 2015, pe documente, pe contracte semnate de fermieri cu procesatorii din România, preţul la poarta fermei a scăzut între 48,8% până la 33,3% la anumiţi fermieri, indiferent de mărimea fermei. Ori eu nu am văzut o reducere la raft nici după reducerea TVA. Nu ar fi nicio problemă dacă toate aceste profituri s-ar întoarce în mod just în bugetul statului, dar vă atrag atenţia: peste 40% din piaţa laptelui este la negru. A dispărut direcţia de cotă, nu mai este nimeni în România care să înregistreze producţia de lapte. Ce vom raporta în aprilie la Uniunea Europeană? Pe ce vom cere despăgubiri? Aţi făcut legea contractării laptelui în România şi nu o aplică nimeni, nu o urmăreşte nimeni! Câţi procesatori din România au încheiat contracte cu producătorii pe minimum 6 luni, aşa cum spune legea?! Cred că puteţi să sensibilizaţi instituţiile statului să intre în acţiune şi să verifice ce se întâmplă în piaţa laptelui din România’, s-a adresat deputaţilor Claudiu Frânc.

La finalul discuţiilor din Comisie, ministrul Agriculturii a anunţat că se vor acorda despăgubiri şi crescătorilor de animale, nu doar în sectorul vegetal, dar numai după ce se va face şi în acest sector o analiză.

‘Sunt afectaţi de secetă şi cei din zootehnie şi vom face şi acolo o analiză în perioada următoare din punct de vedere al furajelor pe care le folosesc pentru hrana animalelor. Fiind furaje mai puţine, sigur că sunt mai scumpe în acest an şi din acest punct de vedere sunt afectaţi’, a subliniat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. 

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile......
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...