1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Creşterea comerţului cu amănuntul a încetinit în iulie la 11,7%, cel mai scăzut ritm din ultimele 11 luni

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populaţiei, a avansat în iulie cu 11,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, ritm în scădere faţă de lunile precedente, şi a fost susţinută mai ales de vânzările de carburanţi şi de bunuri nealimentare, în timp ce vânzările de alimente au încetinit sensibil după eliminarea efectului scăderii TVA, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie NEWS.ro.

05 sep, 2016 | NEWS.ro

Ritmul de creştere din luna iulie este uşor peste cel din luna mai,cel mai slab din luna august 2015, arată seriile publicate de INS. Cel mai înalt ritm de creştere din ultimele luni a fost înregistrat în februarie, de 21,8% faţă de februarie 2015, nivel record din 2008 încoace.

Cumulat pe primele şapte, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 16,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, scrie NEWS.ro.

Datele oficiale, care exclud vânzările de autovehicule şi motociclete, arată că afacerile din comerţ au fost susţinute în luna iulie în special de vânzările de bunuri nealimentare şi de carburanţi.

"Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iulie 2016, comparativ cu luna iulie 2015 a înregistrat o creştere cu 11,7% ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+13,4%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,5%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+9,9%). ", se precizează în comunicatul INS.

Ratele de creştere sunt, însă, încetinite în toate sectoarele faţă de cele înregistrate în lunile anterioare.

în lunile precedente, afacerile de retail au fost susţinute mai ales de creşterile înregistrate de vânzările de alimente, stimulate de scăderea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 24% la 9%, de la 1 iunie 2015.

Însă iunie 2016 a fost prima lună în care cifrele statistice anuale au exclus efectul scăderii TVA la alimente din iunie 2015, pentru că a luat în calcul intervalul 1 iulie 2015-30 iunie 2016.

Comparativ cu luna iunie, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în iulie cu 4,1% pe serie brută , dar au stagnat în cifre ajustate la influenţele sezoniere şi în funcţie de numărul de zile lucrătoare.

Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate de măsurile fiscale ale guvernului. Astfel, de la 1 ianuarie 2016 au intrat în vigoare mai multe reduceri de taxe şi impozite.

Cota generală de TVA a scăzut de la 24% până la 20%, iar cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită în irigaţii a scăzut de la 24% până la 9%.

De asemenea, impozitul pe dividende a scăzut de la 16% până la 5%, aplicându-se şi pentru profitul aferent anului trecut, iar unele accize au fost diminuate faţă de nivelul din 2015.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO