Cristian Pârvan (AOAR): Aşa cum au tăiat 15%, pot să şi dea 15%

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că decizia de mărire a salariilor bugetarilor poate deveni arbitrară şi Executivul poate acorda un spor de 15% la fel de uşor cum a tăiat, dacă situaţia reală a veniturilor la bugetul de stat este ignorată.
Economica.net - mie, 07 mart. 2012, 16:03
Cristian Pârvan (AOAR): Aşa cum au tăiat 15%, pot să şi dea 15%

‘Dacă situaţia economică se menţine negativă, aşa cum este de presupus din ceea ce ştim la ora actuală, în sensul că exporturile probabil nu vor mai putea fi de mare ajutor şi chiar dacă industria rămâne pe pozitiv, restul domeniilor nu arată performanţe deosebite. Ca urmare, veniturile bugetare sunt puse în discuţie şi este foarte posibil să se ia bani de la investiţii, că tot nu se fac, pentru a putea fi mărite salariile bugetarilor. Evident, dacă se iau decizii arbitrare şi vor să crească salariile bugetarilor, o pot face. Cum au tăiat 15%, pot să dea şi 15%. Nu e complicat, problema este de unde plăteşti aceşti bani’, a spus secretarul general al AOAR.

Acesta a adăugat că, de regulă, investiţiile sunt ‘bufferul de amortizare pentru orice cheltuieli în plus de la buget’ deoarece ‘alte capitole mari de cheltuieli nu mai sunt: asistenţa socială a fost redusă cât de mult s-a putut, pensiile nu se măresc, iar despre achiziţiile de bunuri şi servicii nu se vorbeşte pentru că sunt mereu în creştere’, a afirmat Cristian Pârvan.

Întrebat care va fi sursa pentru susţinerea măririi salariilor din sectorul de stat, secretarul general al AOAR a indicat inflaţia.

‘Este simplu. Banii vor veni din inflaţie. Se va da cu o mână şi apoi vor creşte preţurile la energie, la gazele naturale, la energia termic’, a explicat Pârvan şi a subliniat că ‘atunci când se discută despre mărirea salariilor şi despre revenirea lor la nivelul de la mijlocul anului 2010, este vorba de fapt despre o valoare nominală, valoarea reală reflectată în puterea de cumpărare nu mai fiind aceeaşi’.

După părerea lui Cristian Pârvan, dezbaterea publică nu ar trebui orientată exclusiv către sectorul de stat şi anagajaţii acestuia. ‘Nimeni nu discută despre sectorul privat. Toată lumea e foarte îngrijorată numai de sectorul bugetar, de parcă ţara asta este ţinută numai de sectorul de stat şi în sectorul privat nu există sau n-a avut loc reduceri de venituri şi nici reduceri de salarii. Or, primele tăieri au fost făcute la privat, pentru că n-au avut împrumut cu FMI sau Comisia Europeană’, a arătat secretarul general al AOAR.

În încheiere, acesta a apreciat că efectele măririi veniturilor oamenilor sunt ‘potenţial pozitive’, acesta fiind şi motivul pentru care AOAR susţine reducerea CAS-ului.

‘Trebuie să creşti veniturile oamenilor întrucât, mai ales prin aceste liberalizări de preţuri şi acceptarea unor preţuri administrate, a unor monopoluri, ca în energie unde statul nu mai este capabil să facă nimic, atunci facturile oamenilor ajung de neplătit. Pe de altă parte, crescând salariile la bugetari putem ajungem din nou la situaţia când ar putea fi mai interesant să lucrezi la stat decât pentru privat. Noi am susţinut această ajustare a veniturilor. A veniturilor, nu a salariilor. Vă amintiţi că, în 2009, veniturile la stat erau de trei ori cât salariile şi acestea erau cu 30% mai mari, comparativ cu sectorul privat. O asemenea situaţie nu se întâlnea nicăieri în lume’, a mai afirmat secretarul general al AOAR.

Miercuri, preşedintele Traian Băsescu a susţinut în Parlament un discurs pe probleme de politică internă, arâtând că ar trebui găsite soluţii pentru ca, undeva în jurul datei de 1 iunie, să fie reîntregite salariile bugetarilor.

Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a măsurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la începutul lui 2011 au fost majorate cu 15%. Ţinând cont de baza de raportare la care s-a aplicat majorarea, salariile de bază ale bugetarilor sunt acum, în valoare nominală, mai mici cu 13,75% faţă de vara anului 2010.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...