Cristian Tudorescu, analist financiar: Patru din cinci companii care vin la bursă reușesc să își atingă țintele privind cifra de afaceri și rata profitului, în primul an de la listare – (Video)

Analistul financiar Cristian Tudorescu a vorbit într-un podcast susținut de Economica despre ce se poate întâmpla pe bursa românească în 2023.
Ion Dobreanu - mie, 11 ian. 2023, 22:04
Cristian Tudorescu, analist financiar: Patru din cinci companii care vin la bursă reușesc să își atingă țintele privind cifra de afaceri și rata profitului, în primul an de la listare - (Video)

După un 2022 tumultuos cu 42 de runde de finanțare la Bursa de Valori București, adică mai bine de jumătate din recordul de anul trecut, (68 de runde), și o valoare totală a finanțărilor de 1,9 miliarde de euro, aproape de  maximum istoric de 2 miliarde euro în 2021, anul acesta se anunță unul interesant atât pentru  antreprenorii care doresc să se finanțeze prin bursă cât și pentru investitori.

Analistul financiar Cristian Tudorescu  îl vede ca pe un moment al recalibrărilor, după o perioadă de mai mulți ani în care și investitorii și companiile au putut învăța din experiență.

Potrivit statisticilor realizate de acesta, patru din cinci companii care vin la bursă reușesc să își atingă țintele privind cifra de afaceri și rata profitului în primul an de la listare.

„Am făcut o analiză pornind de la întrebarea câte companii s-au ținut de cuvânt în linii mari, cifră de afaceri și profit, după primul an de listare și am ajuns la concluzia că undeva 70-80% s-au ținut de ce spuneau. Restul de 20%, în care se încadrează și unele cu dezamăgiri pronunțate, au fost prea optimiste în estimări. De aceea cred că și investitorii ar trebui să facă un mic due-diligence al lui, nu neapărat să creadă doar ce spune antreprenorul sau firma respectivă.

Sunt poate o companie din cinci care nu își realizează țintele, ceea ce înseamnă că patru din cinci companii în general reușesc să realizeze ceea ce spun sau chiar să depășească. Având în vedere că pe AeRO sunt companii medii, nu start-up-uri, într-un fel este normal să îți asumi un astfel de risc ca investitor”, a explicat consultantul financiar Cristian Tudorescu, într-un podcast găzduit de Victor Stănilă, avocat specializat pe piața de capital.

„Dacă cineva ar vrea să investească într-un alt plasament privat în anul următor, probabilistic, 90% ar putea fi o companie bună. Nu știu dacă prețul este bun sau dacă momentul este bun, dar  compania ar trebui să fie bună”, a mai explicat acesta.

În acest context, majoritatea antreprenorilor și investitorilor ar trebuie să își recalibreze așteptările. „Dacă în 2021 la unele firme se făceau oferte (oferta publică inițială n.red.) la de 15-18-20 ori profitul, acum este ceva mai greu să vii cu o asemenea companie. Nu zic că ar fi imposibil dacă ești antreprenor să faci asta, dar munca de lămurire către investitori este mai elaborată. Nu mai este efervescența din anii trecuți”, mai spune Tudorescu.

În ceea ce privește perspectivele pentru 2023, Tudorescu crede că vor exista în continuare plasamente private. „Nu va fi ca în 2021, dar ceva între anul acesta și anul trecut”.

Din datele BVB, în 2022 au avut loc 11 runde de finanțare prin emisiuni de acțiuni pe piața secundară AeRO a BVB, în valoare de 28 de milioane de euro. De asemenea, au fost 31 de finanțări prin obligațiuni, dintre care 15 emisiuni corporative, în valoare de 533 de milioane de euro, 15 Fidelis și o emisiune a Primăriei Municipiului București.

În ceea ce privește activitatea de trading, în 2022 s-a depășit nivelul de 1,1 milioane de tranzacții pe Piața Principală, doar pe acțiuni. Dacă adăugăm și celelalte piețe, s-a atins un nou record, de 1,62 de milioane de tranzacții.

Numărul de investitori a ajuns la un maxim istoric absolut, peste 128.000, potrivit celor mai recente date publicate de Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI). La finalul anului 2019, erau aproape 54.000 de investitori. Cei 128.000 de investitori au portofolii care însumează aproape 197 de miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, librăria Șt. O. Iosif, din Brașov, prima și singura unitate fizică a......
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis ...
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...