Criza din Golful Oman: SUA au publicat poze care incriminează Iranul în atacurile asupra celor două petroliere – VIDEO

Statele Unite au publicat luni noi fotografii prezentate ca incriminând Iranul în atacurile împotriva a două petroliere, săptămâna trecută în Marea Oman, relatează AFP.
Economica.net - mar, 18 iun. 2019, 05:13
Criza din Golful Oman: SUA au publicat poze care incriminează Iranul în atacurile asupra celor două petroliere - VIDEO

Cele 11 fotografii date publicităţii de Pentagon arată printre altele un obiect metalic circular cu un diametru de trei centimetri ataşat la coca petrolierului japonez Kokuka Courageous. Obiectul în cauză este prezentat ca unul din magneţii care au permis ataşarea unei mine neexplodate retrase, potrivit acuzaţiilor Washingtonului, după incidentul care s-a produs la 13 iunie.

 

 

O altă fotografie arată gaura provocată de o altă mină pe coca aceluiaşi petrolier, pe care Pentagonul a evaluat-o având peste un metru diametru.

„Iranul este responsabil de acest atac, după cum arată dovezile video, şi dispune de resursele şi competenţele cerute pentru a retrage rapid mina cu magnet neexplodată”, a subliniat Pentagonul într-un comunicat.

Fotografiile au fost făcute de un elicopter Seahawk al US Navy, a precizat armata americană.

Potrivit experţilor în explozivi ai US Navy, amplasamentul ales pentru mine, deasupra liniei de plutire, arată că obiectivul nu a fost scufundarea petrolierelor.

Metoda utilizată însă pentru a retrage mina neexplodată – un grup de peste 10 indivizi la bordul unei vedete rapide, echipaţi cu veste de salvare, dar fără protecţie antiexplozivi – a fost foarte periculoasă, potrivit unuia dintre experţi care a solicitat anonimatul, el calificând operaţiunea ca „un scenariu cu grad foarte mare de risc”.

Statele Unite au deschis o anchetă în cooperare cu mai multe ţări pe care nu le-a numit.

Ţările membre ale Uniunii Europene s-au arătat prudente luni în atribuirea de responsabilităţi pentru atacurile celor două petroliere, săptămâna trecută în Marea Oman, şi au refuzat să se alinieze la poziţia Washingtonului care acuză Iranul, cum a făcut Londra.

Atacurile comise joi au avut loc în sud-estul Strâmtorii Ormuz, o arteră maritimă vitală care leagă statele bogate în petrol şi gaze din Orientul Mijlociu de piaţa internaţională.

Iranul, care dezminte orice implicare în aceste incidente, a ameninţat în repetate rânduri în trecut că va bloca strâmtoarea.

 

Ce s-a întâmplat pe 13 iunie

 

Echipajele a două petroliere au fost evacuate joi de pe vasele lor în flăcări în Golful Oman, după ce petrolierele au fost ţinta unui atac, potrivit armatorului japonez al uneia din nave, scrie News.ro

Acest nou incident – al doilea în decurs de o lună în navigaţia prin această cale maritimă strategică – are loc într-un context al unor tensiuni puternice între Iran şi Statele Unite, care au acuzat Teheranul că se află în primul incident, în mai.

Flota a V-a americană, cu baza în Bahrain, a anunţat joi că a primit două ”mesaje de salvare” provenind de la petroliere de pe Marea Oman care ar fi fost ţinta unui ”atac”.

La Oslo, autorităţile maritime au evocat în mod clar un atac, semnalând trei explozii la petrolierul norvegian.
Iranul şi-a exprimat ”îngrijorarea” în urma unor ”incidente suspecte”. Iniţial, Teheranul a evocat un ”accident” şi a anunţat că a sărit în ajutorul a ”două petroliere străine” la Marea Oman.

”Patruzeci şi patru de marinari au fost salvaţi din apă de către o unitate de salvare a Marinei (iraniene) din provincia Hormozgan (sud) şi au fost transferaţi în portul Bandar-e-Jask”, potrivit agenţiei oficilae iraniene de presă Irna.

Aceste incidente au avut loc la interval de o oră, la 25 de mile nautice şi, respectiv, 28 de mile nautice de Bandar-e-Jask, a precizat agenţia oficială, iar televiziunea iraniană a difuzat imagini cu incendiul de la bordul uneia dintre cele două nave.

Ministrul iranian de Externe a catalogat drept foarte suspectă coincidenţa între aceste ”atacuri” şi vizita la Teheran a premierului japonez Shinzo Abe.

Cotidianul german Die Welt consideră că, în urma atacurilor asupra unor petroliere din Golful Oman, Uniunea Europeană ar trebui să considere o cacealma acordul internaţional încheiat cu Iranul în 2015 şi să se retragă din această înţelegere, transmite vineri Reuters citat de Agerpres.

”Nu, iranienii nu sunt nici proşti, nici sinucigaşi. Ei cred că preşedintele SUA Donald Trump este un palavragiu care vrea să evite un război cu orice preţ. Şi ei cred că aliaţii SUA ştiu asta. (…) Uniunea Europeană ar trebui să condamne iranienii ca stat ce susţine terorismul, să pună capăt farsei acordului nuclear de pe urma căruia doar iranienii au de câştigat şi să spună clar că strâmtoarea Ormuz va fi ţinută deschisă cu forţa dacă este nevoie”, a scris vineri publicaţia germană.

Potrivit acesteia, astfel s-ar arăta ”regimului de la Teheran că a pierdut pariul de data asta”.

Teheranul a denunţat vineri drept ”fără fundament” acuzaţiile americane prin care Republica islamică este făcută ”responsabilă” de atacuri ce au vizat joi două petroliere la Marea Oman, relatează AFP.

”Ca răspuns la acuzaţiile fără fundament ale americanilor”, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a insistat, din contră, asupra faptului că Iranul le-a venit ”în ajutor” navelor şi le-a ”salvat” echipajele, se arată într-un comunicat oficial.

Statele Unite consideră Iranul vinovat de atacul vizând petroliere la Marea Oman a acuzat secretarul de Stat american Mike Pompeo, în opinia căruia Teheranul caută să perturbe exporturile petroliere prin Strâmtoarea Ormuz.

”Statele Unite consideră că Republica islamică Iran este responsabilă de atacurile care au avut loc azi (joi) la Golful Oman”, a declarat pentru presă şeful diplomaţiei americane.

”Această concluzie se sprijină pe informaţii secrete, pe armele folosite, pe nivelul de know-how necesar în vederea desfăşurării cu bine a operaţiunii, pe atacurile iraniene analoge recente împotriva marinei comerciale şi pe faptul că nicio organizaţie aflată în solda unei puteri, în regiune, nu dispune de resurse şi de eficacitatea necesare pentru a trece la fapte cu un asemenea nivel de complexitate”, a spus Pompeo.

Două petroliere au fost avariate suspect, joi, în apropierea Strâmtorii Ormuz, au anunţat proprietarii lor, la o lună după un incident similar, în aceeaşi zonă, care relansează îngrijorări cu privire la sectorul petrolier.

La Londra, Marina Regală (Royal Navy) a îndemnat joi că navele comerciale care navighează la Marea Oman să dea dovadă de cea mai mare prudenţă în urma incendului.

Preşedintele american Donald trump a fost ţinut la curent cu atacurile, iar Guvernul său ”evaluează situaţia”, a anunţat Casa Albă.

”Preşedintele a fost informat cu privire la atacul contra navelor la Golful Oman. Guvernul american îşi aduce ajutorul şi continuă să evalueze situaţia”, a anunţat joi, într-un scurt comunicat o purtătoare de cvânt a Executivului american, Sarah Sanders.

Preţul petrolului a crescut imediat după incident.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Consiliul Concurenței analizează preluarea firmei de construcții Consal S.R.L. de către Geiger Group România
Consiliul Concurenței analizează preluarea firmei de construcții Consal S.R.L. de către Geiger Group România
Consiliul Concurenței a anunțat miercuri că analizează tranzacția prin care Geiger Group România S.R.L. intenționează ...
Virgil Popescu: Furnizorii sunt obligați ca în termen de 15 zile să recalculeze facturile emise eronat
Virgil Popescu: Furnizorii sunt obligați ca în termen de 15 zile să recalculeze facturile emise eronat
Executivul a introdus miercuri obligativitatea recalculării facturilor la energie emise eronat, cele unde nu au fost aplicate ...
Guvernul a crescut numărul de posturi din Educație cu 1.175
Guvernul a crescut numărul de posturi din Educație cu 1.175
Guvernul a aprobat, miercuri, suplimentarea cu 1.175 a numărului de posturi din Educaţie, în principal destinate învăţământului ...