Criza petrolului: Un acord în Alger ar putea ridica preţul la 50 dolari barilul – Saxo Bank

Media preţului petrolului Brent a fost de 47,7 dolari/baril în T3 2016, iar încheierea discuţiilor din Alger fără niciun rezultat ar putea duce preţul şi mai jos, în vreme ce un acord ar putea ridica preţul la 50 dolari/baril, comentează Ole Hansen, Head of Commodity Strategy/Saxo Bank, într-un comunicat.
Economica.net - mar, 27 sept. 2016, 08:45
Criza petrolului: Un acord în Alger ar putea ridica preţul la 50 dolari barilul - Saxo Bank

Potrivit acestuia, după patru zile de creştere, atât petrolul WTI, cât şi cel Brent au suferit înainte de weekend. O a treia reducere a stocurilor în SUA, un dolar mai slab şi o nouă intervenţie verbală a producătorilor au mai redus din presiunea pe care o pune supraproducţia.

Luna septembrie a adus o creştere a producţiei cu peste 800.000 barili/zi proveniţi din Nigeria, Libia şi Rusia, cea din urmă anunţând o producţie record de 11 milioane de barili/zi în ultima lună. Creşterea producţiei pe o piaţă deja saturată e o problemă pe care producătorii vor fi nevoiţi să o soluţioneze când se vor afla faţă în faţă.

După şase luni, Iranul a atins din nou nivelul de producţie pe care îl avea înainte de sancţiunile internaţionale, ceea ce a alimentat ideea că se va ajunge la un acord. Oficiali saudiţi şi iranieni s-au întâlnit deja, la Viena, unde se pare că Arabia Saudită ar fi declarat că ar putea reduce producţia, dacă Iranul opreşte extracţia.

Arabia Saudită produce 10,2 milioane de barili/zi, ajungând la un record de 10,67 milioane în iulie a.c. Reducerea producţiei de la un asemenea nivel, când nici nu prea există cerere, e o mişcare deşteaptă, chiar dacă Iranului nu-i prea convine, a adăugat Ole Hansen.

Potrivit specialiştilor Saxo Bank, o eventuală creştere de preţ e puţin probabilă fără a vedea semnele clare ale unei reduceri de producţie. Un asemenea acord ar putea stimula interesul investitorilor speculativi, însă valorile scăzute al ţiţeiului vor opune ceva rezistenţă.

Dacă nu se va acţiona în sensul reducerii producţiei, petrolul Brent s-ar putea întoarce la 40dolari/baril.

În ceea ce priveşte mărfurile, acestea au arătat o creştere solidă într-o săptămână dominată de veştile venite de la băncile centrale, Fed-ul ajutând la revenirea asseturilor mai riscante, pe fondul slăbirii dolarului american.

Indicele Bloomberg Commodity a înregistrat cea mai bună săptămână din ultimele cinci, cu metalele preţioase şi cele industriale pe un trend ascendent.

Aurul a fost tranzacţionat în aceste marje din iunie 2014, cu un prag de suport la 1,310 dolari/uncie şi cel de rezistenţă la 1,347 dolari/uncie. Menţinem o prognoză pozitivă pentru creşterea aurului pe termen mediu, dar o eventuală scădere sub 1,300 dolari/uncie ar putea fi necesară pentru a atrage investitorii pe termen lung. În acelaşi timp, o creştere peste 1,375 dolari/uncie ar putea determina o extensie de preţ către 1,485 dolari/uncie, aşa cum s-a întâmplat în 2011, când trendul de scădere a fost întrerupt.

Argintul a crescut, în vreme ce aurul nu se grăbeşte să iasă din marja în care oscilează în ultimele trei luni.

Temerile privind producţia au menţinut sus preţurile la cafea şi zahăr. Zahărul brut a atins cel mai ridicat nivel de preţ din ultimii patru ani, iar cafeaua Arabica a bătut recordul pe ultimele 19 luni, asta şi pe fondul unui real brazilian vizibil slăbit de fondurile hedge care au început să mai lichideze poziţii lungi.

Zahărul a crescut cu 40% anul acesta, iar cafeaua Arabica 14%, după ce preţurile au plutit în derivă mai bine de doi ani, se arată în analiza Saxo Bank.

Grupul Saxo Bank este specializat în investiţii şi tranzacţionare online multi-asset. Platformele tehnologice de tranzacţionare ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare. Saxo oferă servicii bancare tradiţionale prin intermediul Saxo Privatbank în anumite pieţe.

Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are 1.500 de angajaţii în centre financiare precum Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokyo.

Te-ar mai putea interesa și
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum PCE urmărit în mod special de Rezerva Federală, şi publicat cu câteva......
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...