Criza refugiaţilor: Situaţia se normalizează pe insula Lesbos – ministru grec

Situaţia se normalizează pe insula elenă Lesbos, în Marea Egee, prin transferul, în desfăşurare, spre Atena a circa 22.500 de refugiaţi şi imigranţi înregistraţi în această săptămână, între care se va face o selecţie, a afirmat vineri ministrul grec al marinei comerciale, Christos Zois, potrivit AFP, transmite Agerpres.
Economica.net - vin, 11 sept. 2015, 15:21
Criza refugiaţilor: Situaţia se normalizează pe insula Lesbos - ministru grec

‘În următoarele zile, autorităţile vor putea să controleze în totalitate fluxurile’ continue spre această insulă, nu foarte departe de Turcia, a spus ministrul, în timpul unei vizite la Lesbos.

Grecia va efectua, aşa cum i-a cerut UE, o selecţie între ‘refugiaţi şi imigranţi’, a precizat el.

Aproximativ 22.500 de refugiaţi şi imigranţi au fost înregistraţi de luni seară pe insula elenă Lesbos, înaintea transportării lor pe continent, a anunţat joi seară poliţia, citată de AFP.

Televiziunea publică Ert a estimat la peste 8.000 persoanele transportate spre Atena cu autobuze speciale în ultimele zile, într-un efort al guvernului de a elibera insula, care are 85.000 de locuitori şi care îşi obţine o mare parte din venituri din turism.

Pentru a readuce calmul după mai multe zile de tensiuni între imigranţi şi poliţie, guvernul a însărcinat de asemenea armata să ajute la distribuirea de alimente şi la amenajarea locurilor de primire.

Însă, eliberând presiunea asupra insulei Lesbos, plecările duc la o tensionare a situaţiei la frontiera de nord a ţării, cu Macedonia, etapa următoare a drumului refugiaţilor şi imigranţilor spre Germania şi Europa de Vest.

Chiar dacă numărul total al imigranţilor pe insulă a scăzut brusc în ultimele ore, situaţia rămâne precară, subliniază Benedicte Giaever, directoare a Consiliului norvegian pentru refugiaţi.

‘Cunoaştem dificultăţile pe care le întâmpină Grecia, în materie de logistică şi din punct de vedere financiar şi politic. Însă este o ţară dezvoltată, care are resurse umane şi administrative, şi trebuie ca autorităţile să coopereze cu comunitatea internaţională şi să ajute la protejarea refugiaţilor şi imigranţilor care au nevoie de ajutor’, a subliniat ea într-un comunicat.

În opinia sa, ‘miile de persoane care ajung în fiecare zi pe mare’ la Lesbos şi pe alte insule greceşti apropiate de Turcia, ‘nu sunt tratate conform criteriilor umanitare internaţionale’, iar ‘mulţi au fost nevoiţi să aştepte două săptămâni fără să aibă acces la locuri securizate pentru a dormi şi la instalaţii sanitare de bază’.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...