CSAT: Armata va disloca 1.311 militari în afara ţării în 2014, iar MAI – 791

CSAT a aprobat, marţi, Planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României în 2014, urmând să fie dislocaţi în afara teritoriului 1.311 militari, cu 725 mai puţin decât în 2013, şi 791 de militari și poliţişti din MAI, cu 301 mai mulţi decât în 2013.
Economica.net - mie, 18 dec. 2013, 08:48
CSAT: Armata va disloca 1.311 militari în afara ţării în 2014, iar MAI - 791

CSAT a aprobat Planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit în misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2014, informează Preşedinţia.

Armata României realizează două misiuni esenţiale: apărarea României şi, respectiv, apărarea aliaţilor săi prin participarea la operaţii de apărare colectivă şi promovarea stabilităţii regionale şi globale. Efortul principal îl constituie, în continuare, participarea în cadrul operaţiei ISAF din Afganistan și cu menţinerea angajării în teatrul de operaţii din Balcani.

„În anul 2014, Armata României va disloca la misiuni şi operaţii din afara teritoriului statului român un număr de 1.311 militari. Comparativ cu anul 2013, numărul acestor forţe este diminuat cu 725 de militari. În ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Interne, forţele care vor participa în anul 2014 la misiuni sub egidele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ale Uniunii Europene, ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) şi ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) vor fi de 791 de militari și poliţişti. Faţă de anul 2013, numărul acestora este mai mare cu 301 persoane”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis Agenţiei MEDIAFAX.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au avizat proiectul de Hotărâre a Guvernului privind Strategia industriei naţionale de securitate.

În urma analizării măsurilor adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional în perioada octombrie 2012 – septembrie 2013, membrii CSAT au constatat că instituţiile româneşti au pus în aplicare sancţiunile internaţionale legal prevăzute.

Membrii Consiliului au fost informați despre participarea României la misiunile derulate sub egida Uniunii Europene (UE), precum şi despre perspectivele pentru implementarea Strategiei naţionale în domeniul capacităţilor civile. În urma informării s-a constatat că România şi-a adus contribuţia la misiunile Uniunii Europene de implementare a Politicii de Securitate şi Apărare Comună (UE/PSAC), care s-au desfăşurat în Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

O altă temă pe agenda şedinţei CSAT a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României pentru perioada 2013 – 2016 şi în perspectivă până în anul 2022. Obiectivele programului au fost stabilite având la bază o creştere anuală a bugetului Ministerului Apărării Naționale în așa fel încât, în anul 2016, acesta să ajungă la un nivel de 2% din PIB. În finalul şedinţei, membrii Consiliului au aprobat Programul de activitate al CSAT pentru 2014.

Pe timpul şedinţei s-au abordat şi alte subiect de interes pentru securitatea naţională, potrivit Preşedinţiei.

La şedinţă au participat prim-ministrul Viorel Ponta, viceprim-ministrul Daniel Chiţoiu, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Justiţiei, Robert-Marius Cazanciuc, ministrul Economiei, Andrei-Dominic Gerea, directorul Serviciului Român de Informaţii, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT Ion Oprişor şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

Au mai participat, ca invitaţi, Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și Marcel Opriş, directorul STS.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Multinaționalele anunță „Apocalipsa după COVID 19”: Cresc taxele și explodează procesele și executările silite. Guvernele lumii, din ce în ce mai îndatorate
Multinaționalele anunță „Apocalipsa după COVID 19”: Cresc taxele și explodează procesele și executările ...
Companiile multinaționale văd un viitor trist, în contextul pandemiei cu Coronavirus. Aproape 60% cred că guvernele lumii ...
Coronavirus: Majoritatea germanilor sprijină vaccinarea obligatorie anti-COVID-19
Coronavirus: Majoritatea germanilor sprijină vaccinarea obligatorie anti-COVID-19
Aproape două treimi din populaţia Germaniei susţine vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 - o propunere care urmează ...
Rafila: Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină
Rafila: Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat duminică, în contextul confirmării primelor două cazuri cu varianta ...