CSM a avizat favorabil proiectul Ministerului Justiţiei privind graţierea colectivă a unor pedepse

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat, marţi, aviz favorabil proiectului de lege privind graţierea colectivă a unor pedepse, elaborat de Ministerul Justiţiei, a anunţat preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea. Avizul pozitiv este însoţit de două obiecţii, vizând scăderea duratei pedepselor care ar urma să fie graţiate, de la cinci la trei ani, respectiv ca printre beneficiari să fie şi minorii, condamnaţi în regim special. Iniţial, documentul a fost criticat de Direcţia Legislaţie din CSM, el fiind ulterior modificat de Ministerul Justiţiei, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 01 mart. 2017, 04:50
CSM a avizat favorabil proiectul Ministerului Justiţiei privind graţierea colectivă a unor pedepse

Plenul CSM a avizat favorabil proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, în urma modificărilor aduse de Ministerul Justiţiei, scrie News.ro.

După discuţiile din plen au fost aprobate şi propunerile ca durata pedepselor care sunt graţiate să fie scăzută de la cinci ani la trei ani. De prevederile legii ar urma să beneficieze şi minorii condamnaţi în regim special.

Iniţial, Direcţia Legislaţie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a criticat proiectul de lege, arătând că este insuficient explicat, iar o graţiere colectivă este de natură să „creeze un sentiment de insecuritate socială”.

O altă critică a magistraţilor privea sintagma „persoane care sunt unic întreţinător de familie”.

„Aceasta va genera serioase disfuncţionalităţi în aplicarea actului normativ, în lipsa indicării oricărui criteriu care să circumstanţieze clar sensul acesteia”, se arăta în punctul de vedere elaborat de Direcţia Legislaţie a CSM.

Nici graţierea pedepselor cu suspendare nu a fost înţeleasă de specialiştii din CSM.

Astfel, „proiectul de lege nu cuprinde nicio dispoziţie referitoare la efectele graţierii asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat sau sub supraveghere”, potrivit sursei citate.

Pe 31 ianuarie 2017, fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a transmis CSM, spre avizare, un proiect de lege privind graţierea unor pedepse, motivând că penitenciarele din ţară sunt supraaglomerate.

Te-ar mai putea interesa și
Jens Stoltenberg susține că Beijingul trebuie să plătească pentru ajutorul dat Moscovei în război și că drumul spre pace înseamnă mai multe arme pentru Ucraina
Jens Stoltenberg susține că Beijingul trebuie să plătească pentru ajutorul dat Moscovei în război și că drumul spre ...
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că China trebuie să fie făcută să plătească pentru sprijinul acordat Rusiei, încurajând totodată alianţa militară......
Guvernul danez caută modalități prin care să împiedice flota fantomă de petroliere ruse să mai transporte țiței prin Marea Baltică
Guvernul danez caută modalități prin care să împiedice flota fantomă de petroliere ruse să mai transporte țiței ...
Danemarca anunțat luni că ia în considerare modalităţi care să împiedice aşa-numita "flotă fantomă" de nave să ...
Norvegia își crește contribuția acordată Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA)
Norvegia își crește contribuția acordată Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA)
Norvegia a anunţat luni că îşi majorează cu 100 de milioane de coroane (8,7 milioane de euro) cuantumul asistenţei ...
Compania românească Maguay a lansat o nouă gamă de PC-uri
Compania românească Maguay a lansat o nouă gamă de PC-uri
Maguay, cea mai veche companie românească producătoare de sisteme de calcul sub brand propriu, a prezentat pe 13 iunie, ...