Cuba: Taxiurile devin private

Guvernul cubanez a transformat în întreprinderi private şoferii de taxi, până acum angajaţi de stat, pentru a le îmbunătăţi serviciul şi reduce numărul de funcţionari, a anunţat miercuri ziarul oficial Granma, citat de AFP.
Economica.net - joi, 09 ian. 2014, 06:53
Cuba: Taxiurile devin private

‘Decizia de a generaliza această formă de gestionare’, experimentată din 2010 de o companie de taxiuri din Havana, este de ‘a rezolva o serie de dificultăţi’ aferente acestei activităţi, potrivit articolului.

‘Sistemul tradiţional /de stat/ nu a fost în măsură să rezolve’ problemele şi ‘de-a lungul timpului s-a tradus prin scăderea calităţii serviciilor’, adaugă ziarul.

Printre alte probleme sunt menţionate ‘neregulile în serviciu, însuşirea veniturilor /de către şoferi/, personalul supradimensionat’ şi ‘un parc auto învechit’, adaugă organul oficial al Partidului Comunist Cubanez.

Noul sistem prevede ca angajaţii companiilor publice să se organizate în cooperative, o formulă preferată de preşedintele Raul Castro în cadrul numeroaselor reforme economice implementate în ultimii ani pentru ‘actualizarea’ modelului cubanez moştenit din epoca sovietică.

Potrivit Granma, ‘având în vedere rezultatele pozitive’ obţinute prin experimentele efectuate la Havana şi din 2011 în staţiunea balneară Varadero /140 km est de capitală/, măsura va fi extinsă pe parcursul anului la toate companiile de taxi publice ce facturează serviciile lor în valută.

Potrivit unui responsabil din Ministerul Transporturilor, douăzeci de cooperativele ar trebui să apară pe insulă. Acestea vor include şoferii proprietari ai vehiculelor sau alţii care închiriază maşina lor statului.

Există de asemenea şi alte companii în Cuba ce facturează în monedă locală, peso cubanez, care vor rămâne publice, şi taxiuri private individuale, de obicei vechi limuzine americane din anii ’50 şi ’60, apreciate de turişti.

La iniţiativa preşedintelui Raul Castro, sute de cooperative rezultate din fostele întreprinderi publice s-au dezvoltat pe insulă în ultimii ani, iar numărul micilor întreprinzători /’cuentapropistas’/ s-a stabilit la aproximativ 445.000 de persoane, faţă de încă cinci milioane de funcţionari publici, la o populaţie de 11,1 milioane de locuitori.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii resping propunerea Guvernului. Greva continuă
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii ...
Update: Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri seară, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate......
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul a aprobat miercuri un proiect ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma ...
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul ...
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie ...