1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Topul subvenţiilor în agricultură. Cultivatorii de legume în sere primesc peste 6.000 de euro pe hectar

Fermierii ar putea încasa anul acesta, în contul anului agricol 2016, subvenţii de peste 6.000 de euro la hectar. Cele mai mari ajutoare se vor da celor care cultivă legume în sere, solarii, tomate pentru industrializare sau cartof pentru sămânţă.

22 mar, 2017 | ECONOMICA.net

Ministerul Agriculturii a stabilit sumele totale care se vor aloca anul acesta ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) şi schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal,  pentru anul de plată 2016, se arată într-un proiect de hotârâre lansat în dezbatere publică. Sunt două subvenţii care se acordă pe hectar şi care pot creşte veniturile fermierilor cu sute sau chiar mii de euro anul acesta.

Top subvenţii

În cazul schemelor de sprijin cuplat, Ministerul a stabilit inclusiv sumele alocate pe hectar, acestea depinzând de suprafeţe considerate eligibile. În cazul ANT, se cunosc doar plafoanele pentru fiecare tip de cultură în parte. Astfel, în contul sprojinului cuplat, cel mai mult vor lua fermierii care cultivă legume în sere (tomate, castraveţi, ardei, varză pentru
consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare). Este vorba despre 6.305 euro pe hectar, adică în total peste 2,4 milioane de euro.

Urmează legumele cultivate în solare (tomate, castraveţi, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare) pentru care se acordă 3.085 euro/ha, în limita a 10,7 milioane de euro.


Pentru tomatele pentru industrializare cultivate în câmp, cuantumul subvenţiei este de 1410 euro/ha, adică în total 2,8 milioane de euro, iar pentru pentru sămânţă de cartof cuantumul este de 970 euro/ha. Pentru cartoful timpuriu pentru industrializare, subvenţia ajunge la 710 euro/ha, pentru sfeclă de zahăr cuantumul este de 610 euro/ha, iar pentru hamei pentru hamei se dau 510 euro/ha, ca şi pentru castraveţii pentru industrializare cultivaţi în câmp.

Pentru pentru soia, cuantumul subvenţiei a fost stabilit la 335 euro/ha, în timp ce pentru prune pentru industrializare, mere pentru industrializare, cireşe şi vişine pentru industrializare, caise şi zarzăre pentru industrializare, cuantum este de 310 euro/ha.

Pentru fasole boabe şi mazăre boabe pentru industrializare se dau 190 euro/ha, pentru cânepă pentru ulei şi fibre cuantumul este de 204 euro/ha, iar pentru lucernă cuantumul este de 65 euro/ha.

Bani pentru ANT

În ceea ce priveşte ajutoarele naţionale tranzitorii, se vor da în total  7,700 mii euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră;  1, 78 milioane de euro pentru tutun;  117,6 mii euro pentru hamei;  2,1 milioane de euro pentru sfeclă de zahăr.

Cuantumul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal se calculează prin raportarea acestor sume sumelor la suprafeţele eligibile pentru fiecare cultură, respectiv grup de culturi.

Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii şi pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO