Cum a pierdut Astra Vagoane Călători un contract de peste 1 miliard de euro pentru livrarea de vagoane în Egipt

Căile Ferate Egiptene (ENR) au atribuit un contract de peste 1 miliard de euro pentru furnizarea 1.300 de vagoane de călători unui consorţiu ruso-ungar. De acest contract a fost interesată şi compania românească Astra Vagoane Călători, care s-a retras însă din cursă încă de anul trecut. Vezi ce l-a împiedicat pe producătorul arădean să rămână în competiţie.
Anemona Andone - joi, 27 sept. 2018, 18:42
Cum a pierdut Astra Vagoane Călători un contract de peste 1 miliard de euro pentru livrarea de vagoane în Egipt

Transmashholding, un consorțiu ruso – ungar, a câştigat contractul pentru livrarea a 1.300 de vagoane de călători în Egipt, potrivit unui anunţ al producătorului rus de material rulant Transmashholding, citat de publicaţia HungaryToday.hu.

În valoare de peste 1 miliard de euro, acesta este cel mai mare contract din istoria căilor ferate egiptene. Proiectul este susținut de guvernele Egiptului, Ungariei și Rusiei. Jumătate din vagoane urmează să fie produse la fabrica Dunakeszi Jarmujavito Kft. din Ungaria, iar restul în Rusia, la fabrica de vagoane de călători Tver Carriage Works (TVZ), parte a grupului Transmashholding.

Consorţiul ruso – ungar a câștigat contractul pe cinci ani în urma unei licitații lansate în 2017, învingând companii din China, Italia, India și România.

Din România a participat producătorul Astra Vagoane Călători, a confirmat pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Sîrbu, directorul general al companiei.

El a explicat că producătorul român s-a retras însă din competiţie încă de anul trecut, când organizatorii licitaţiei au cerut ca ofertele să fie la „cheie”, adică să includă şi componenta de finanţare. Oferta câştigătoare a avut finanţare din partea guvernului rus, în vreme ce Astra Vagoane Călători nu a beneficiat de un suport similar din partea autorităţilor române.

Deşi admite că este o zonă sensibilă, ce implică anumite riscuri, reprezentantul Astra Vagoane Călători estimează că din Africa vor veni cele mai mari comenzi de material rulant în următorii ani.

De altfel, în zona Africii, Astra Vagoane Călători mai participă alături de un partener italian la o licitaţie din Tunisia, pentru livrarea a 110 vagoane.

Producătorul român a mai vândut vagoane în pieţele externe, chiar în ţări îndepărtate precum Brazilia.

Câştigarea licitaţiei din Tunisia, precum şi contractele pentru tramvaie din România, ar putea ajuta producătorul român de material rulant să-şi redreseze situaţia financiară. Anul trecut, acesta a raportat pierderi de 22,69 de milioane de lei, de 2,5 ori mai mari faţă de cele din 2016. De asemenea, cifra de afaceri a companiei arădene a scăzut cu aproape o treime, până la 41,67 milioane de lei, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

Citeşte şi Cum arată vagoanele de tren cu care Valer Blidar s-a dus să impresioneze lumea. FOTO

Te-ar mai putea interesa și
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Compania Continental anunță numirea lui Lucian Mărgineanu (foto) în funcția de director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara, începând cu data de 1 august. El îi......
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră și Marea Mediterană
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră ...
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a primit o singură ofertă la licitația pentru nave multirol, ...
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
La doar un an după deschiderea biroului de la București, producătorul american de mașini electrice Tesla pare gata pentru ...
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Carmen Moraru a declarat, miercuri, că în această ...