Cum a trecut Băneasa Shopping City prin criza COVID. Chirii zero pe toată perioada de lockdown! Cum a evoluat cifra de afaceri?

Impactul crizei coronavirus în zona de retail a fost unul destul de puternic la nivelul întregii Europe, iar în România lucrurile nu au făcut notă discordantă. Perioada lungă de închidere, traficul redus în malluri şi vânzările în scadere sunt doar câteva dintre cauze. În toată această perioadă şi Băneasa Shopping City, cel mai renumit centru comercial din România, a resimţit din plin aceste efecte, dar a reuşit să gestioneze fără prea mari pierderi anul 2020, iar previziunile pentru 2021 sunt de un optimism rezervat.
Economica.net - lun, 15 feb. 2021, 03:34
Cum a trecut Băneasa Shopping City prin criza COVID. Chirii zero pe toată perioada de lockdown! Cum a evoluat cifra de afaceri?

Având în vedere situaţia generată de criza coronavirus, Băneasa Developments, în a cărui administrare se află Băneasa Shopping City şi Galeria Feeria, totalizand 350 de magazine la activ, a reuşit să gestioneze extrem de favorabil problemele care au fost generate de pandemia de coronavirus. Închiderea unităților comerciale a cauzat o scădere drastică a vânzărilor, plasând retailul printre cele mai afectate sectoare economice.

Cu toate acestea, Băneasa Shopping City s-a ridicat la nivelul provocărilor anului 2020, prin scutirea de la plata chiriilor pe durata stării de urgență/lock-down pentru toate magazinele afectate şi oferind un sprijin real tuturor partenerilor săi. Astfel, chiar şi acum, cinematograful, unităţile de food de la etaj şi cafenelele din interior plătesc pentru moment o chirie redusă, corelată cu gradul de ocupare permis prin măsurile în vigoare. Căutând să susţină eforturile retailerilor de a menţine un grad de sustenabilitate al afacerilor în cadrul centrului comercial, încă de la redeschidere, Băneasa Shopping City a cooperat cu partenerii afectati de măsurile impuse de autorități si a micșorat valoarea contractelor de închiriere.

Anticipând evoluţia crizei sanitare încă de la începuturile sale, Băneasa Develompents a jucat cartea responsabilităţii sociale şi a decis închiderea activităţii desfăşurate în centrul comercial, în mod voluntar, înainte de hotărârea autorităţilor cu privire la intrarea României în lockdown şi sistarea tuturor activităţilor neesenţiale.

Totodată, eforturile de sprijinire a comunității au fost dublate și de o serie de măsuri prin care centrul comercial a asigurat respectarea regulilor stricte de siguranță și protecție, implementate odată cu reluarea activității comerciale, începând cu 15 iunie 2020. Traficul aferent anului 2020 a fost mai redus cu aproximativ 35% decât cel înregistrat în 2019, fără a lua în considerare lunile de lock-down, iar vânzările au înregistrat o scădere de 13% ceea ce se poate traduce printr-o conversie mai bună şi un bon mediu mai mare.

În ciuda crizei cauzate de coronavirus, rata de colectare a chiriei pentru 2020 a fost de 100%. Mai mult decât atât, 85% din suprafaţa Băneasa Shopping City este închiriatată şi asigurată cu contracte pe termen mediu şi lung, a căror durată va ajunge la maturitate după 2023. În ciuda pandemiei, în 2020 a fost împrospătată 5% din suprafaţa centrului comercial, păstrând în acelaşi timp un grad de ocupare de 100%.

 

Relațiile cu partenerii strategici au fost consolidate ca urmare a inițiativelor din ultimul an, aceștia salutând colaborarea bazată pe flexibilitate, comunicare și solidaritate pe care au stabilit-o cu centrul comercial:

 (w500) Arthur Pop

Pe durata acestei crize fără precedent pentru industria cinematografică, Cineplexx a reușit să își respecte angajamentul față de investițiile planificate în România, bucurându-se de sprijinul inestimabil al partenerilor săi strategici, mallurile în care deține cinematografe. Băneasa Shopping City, cu care avem o comunicare permanentă, a înțeles profilul unic al business-ului nostru în locația sa, a reușit să se adapteze constant la nevoile noastre și apreciem enorm felul în care continuă să ne susțină în această perioadă incertă încă pentru noi, astfel încât, când va veni momentul, reluarea activității să fie posibilă în condiții optime și cu vigoarea necesară.” – Harry Antonopoulos, Managing Director al Cineplexx România și Grecia.

 

„Provocările fără precedent din 2020 ne-au mobilizat către responsabilitate și solidaritate față de comunitatea din care facem parte. Pe fondul unui grad de ocupare a spațiilor de peste 99.5%, am continuat strategia de diferențiere și poziționare premium. In ceea ce priveste anul 2021, avand ca scop mentinrea un grad de ocupare de 100% cu retailerii deja prezenti in centrul comercial, vom continua sa sprijinim segmentele afectate, oferind astfel o abordare constructiva si coerenta pe care o consideram exemplul nostru de bună practică”, a declarat Arthur Popa, CEO Băneasa Shopping City.

Băneasa Developments administrează cea mai mare zonă comercială din București, iar compania a raportat o cifră de afaceri în 2020 de 33,2 milioane € (37,8 milioane $), în scădere cu aproape 35% față de 2019, când compania a raportat venituri de aproape 52,8 milioane de euro, an în care s-a perfectat şi tranzacţia de vânzare a operării cinematografului către gurpul austriac Cineplexx.

Băneasa Developments în cifre, impactul economic şi social

Un studiu realizat de KPMG în 2017 si apoi actualizat anual de compania de audit financiar TPG Advisory, pe intervalul 2006-2020, cu privire la activitatea companiei scoate în evidenţă evoluţia favorabilă a companiei. Astfel, pe lângă cele 2.500 de salarii directe suportate de Entitățile Băneasa în perioada 2005 – 2020, chiriașii Băneasa Developments au plătit peste 51.000 de salarii.

Peste 140.000 de salarii au fost suportate în perioada 2005 – 2020 ca rezultat al efectului indus al activității comerciale a Entităților Băneasa și a chiriașilor Băneasa Developments, iar peste 51.000 de salarii indirecte au fost plătite în perioada 2005 – 2020, dintre care 4.200 de locuri de muncă au fost în plus doar în 2020.

Zona Comercială Băneasa are o suprafață totală de 450.000 de mp. În centrul comercial Băneasa Shopping City sunt peste 350 de magazine, care anual vând de peste 250 de milioane de euro, iar impactul indirect, generat de activitățile comerciale ale chiriașilor Băneasa Developments pentru perioada 2005-2020, depășește un milliard de euro.

1,306 miliarde de euro, salarii si taxe au fost platite in intervalul 2005 – 2020 ca rezultat al efectelor economice directe, indirecte şi induse. Salariile plătite de chiriașii Băneasa Developments sunt în medie cu 10% mai mari decât media netă a industriilor.

Cheltuielile realizate din achizițiile publice au adus, de asemenea, o contribuție semnificativă cu 634 milioane EUR. ca achiziții de la furnizori români, pentru investițiile inițiale și operațiuni zilnice.
Din totalul de 375 milioane € (457 milioane $) impact direct între 2005 și 2020, peste 95% a fost generat după criza economică. Impactul indirect între 2005 și 2020 generat prin activitățile comerciale ale chiriașilor Băneasa Developments ajunge la 1,053 miliarde € (1,291 miliarde $).

Investițiile inițiale făcute de Băneasa au fost de aproximativ 165 milioane euro pentru zona comercială Băneasa, 46 milioane euro pentru complex rezidențial și 45 milioane EUR pentru clădirile de birouri. În 2020, în contextul pandemiei COVID-19, Băneasa Developements a înregistrat o cifră de afaceri de 33,2 milioane de euro și un profit net de aproximativ 15 milioane  euro.

În total, pe parcursul celor 15 ani, Băneasa Developments şi partenerii din zona comercială au generat o medie de 33 milioane EUR de contribuții anuale (taxe si impozite) către autoritățile române. În medie, Băneasa Shopping City a generat în medie 3.000 de salarii anual.

Te-ar mai putea interesa și
Therme a primit ultima autorizație pentru centrala fotovoltaică de 2,2 mil. euro pe care o face în nordul Bucureștiului. Are și stocare
Therme a primit ultima autorizație pentru centrala fotovoltaică de 2,2 mil. euro pe care o face în nordul Bucureștiului. ...
Compania care administrează centrul de relaxare Therme diin nordul Bucureștiului a primit autorizația de înfiiâare a unei centrale fotovoltaice de 2,5 MWp cu stocare, proiect finanțat parțial......
Kim Jong Un a supervizat o primă simulare de „contraatac nuclear”
Kim Jong Un a supervizat o primă simulare de „contraatac nuclear”
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat primul exerciţiu militar de simulare a "activării nucleare" a ţării, drept ...
Parlamentul britanic a adoptat proiectul de lege privind expulzarea migranţilor din Rwanda
Parlamentul britanic a adoptat proiectul de lege privind expulzarea migranţilor din Rwanda
Parlamentul britanic a aprobat în noaptea de luni spre marţi proiectul de lege ce permite expulzarea în Rwanda a solicitanţilor ...
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Preşedintele SUA Joe Biden a promis luni, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, ...