Asigurarea la sănătate şi la pensii pentru oamenii fără venituri, în scenariile de majorare a salariului minim propuse de Ministerul Muncii

Ministerul Muncii analizează trei scenarii de creştere a salariului minim în 2021. Asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi asigurarea la sistemul public de pensii pentru oamenii fără venituri şi pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul reglementat prin Codul fiscal vor costa cu 378 de lei – 698 de lei în plus faţă de nivelurile din 2020, în scenariile studiate de Ministerul Muncii, arată o analiză Economica.net.
Cristina Şomănescu - mie, 23 dec. 2020, 19:38
Asigurarea la sănătate şi la pensii pentru oamenii fără venituri, în scenariile de majorare a salariului minim propuse de Ministerul Muncii

Primul scenariu analizat de Ministerul Muncii: salariu minim de 2.380 de lei brut în 2021, adică o creştere cu 150 de lei a salariului minim brut faţă de nivelul din 2020. Cum ar putea fi afectaţi oamenii care vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi la sistemul public de pensii, în cazul în care Guvernul va creşte salariul la 2.380 de lei brut:

Asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru oamenii fără venituri şi pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 12 salarii minime ar putea costa 1.428 de lei în 2021 şi va fi valabilă pentru 12 luni. Aceasta, doar în scenariul în care guvernul va majora salariul minim la 2.380 de lei brut în 2021.

Plafonul stabilit prin Codul fiscal, în funcţie de care oamenii care au doar venituri extrasalariale află dacă pentru ei e opţională sau obligatorie asigurarea la sistemul public de pensii şi la sănătate, va ajunge la 28.560 de lei în 2021, dacă şi numai dacă salariul minim brut creşte la 2.380 de lei. Concret, dacă aveţi doar venituri extrasalariale în 2021, iar în cuantum total anual aceste venituri vor fi în 2021 mai mici decât plafonul de 28.560 de lei, atunci pentru dumneavoastră sunt opţionale asigurarea la sistemul public de pensii şi asigurarea sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Asigurarea la sistemul public de pensii pentru oamenii fără venituri şi pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul antemenţionat de Economica.net ar putea ajunge la 7.140 de lei în 2021 şi e valabilă pentru tot anul, în situaţia în care salariul minim va fi majorat la 2.380 de lei brut în 2021.

În concluzie, dacă salariul minim va fi majorat la 2.380 de lei brut în 2021, oamenii fără venituri şi cei care au doar venituri extrasalariale sub plafon vor plăti cu 540 de lei în plus faţă de nivelurile anului 2020 ca să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi la sistemul public de pensii pentru tot anul viitor, reiese din statistica făcută de Economica.net.

Economica.net vă aminteşte că ambele asigurări sunt opţionale pentru oamenii fără venituri şi pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafon. Dacă vă aflaţi într-una dintre situaţiile de mai sus şi veţi dori să vă asiguraţi la sănătate sau/şi la sistemul public de pensii, veţi completa şi trimite la Fisc declaraţia unică, urmând ca banii să-i plătiţi până în anul 2022.

Economica.net va reveni, într-un material distinct, cu detalii despre completarea declaraţiei unice şi despre plata sumelor aferente celor două asigurări, în cazul în care salariul minim de 2.380 de lei se va oficializa.

Al doilea scenariu analizat de Ministerul Muncii: salariu minim de 2.335 de lei brut în 2021, adică majorarea cu 105 lei a salariului minim brut faţă de valoarea stabilită pentru anul 2020.

Asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru oamenii fără venituri şi pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafon ar putea ajunge la 1.401 lei, dacă salariul minim va fi majorat la 2.335 de lei brut în 2021.

Plafonul în funcţie de care oamenii care au doar venituri extrasalariale află dacă pentru ei e opţională sau obligatorie asigurarea la sistemul public de pensii şi la sănătate va fi de 28.020 de lei, în situaţia în care Guvernul va majora salariul minim brut la 2.335 de lei în 2021.

Dacă aveţi doar venituri extrasalariale în 2021, iar în cuantum total anual aceste venituri vor fi în 2021 mai mici decât plafonul de 28.020 de lei, atunci pentru dumneavoastă va fi opţională asigurarea la sănătate şi la sistemul public de pensii.
Asigurarea la sistemul public de pensii pentru oamenii fără venituri şi pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 28.020 de lei ajunge la 7.005 lei şi e valabilă pentru tot anul viitor, numai în cazul majorării salariului minim brut la 2.335 de lei.

Drept care, în situaţia majorării salariului minim brut la 2.335 de lei în 2021, oamenii fără venituri şi cei care au doar venituri extrasalariale sub plafon vor plăti pentru asigurarea la sistemul public de pensii şi la sănătate cu 378 de lei în plus faţă de cei care s-au asigurat în 2020, rezultă din statistica Economica.net.

Al treilea scenariu analizat de Ministerul Muncii: salariu minim de 2.424 de lei brut în 2021, prin urmare creşterea cu 194 de lei a salariului minim brut faţă de nivelul anului 2020.

Asigurarea la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru oamenii fără venituri şi pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafon va depăşi 1.454 de lei în 2021, în situaţia în care salariul minim va fi majorat la 2.424 lei brut.

Plafonul în funcţie de care oamenii care au doar venituri extrasalariale află dacă pentru ei e opţională sau obligatorie asigurarea la sistemul public de pensii şi la sănătate va fi de 29.088 de lei în 2021, în ipoteza creşterii salariului minim la 2.424 de lei brut. Aceasta înseamnă că pentru cei care au doar venituri extrasalariale în 2021, în valoare totală anuală mai mică decât 29.088 de lei, şi asigurarea la pensii, şi asigurarea la sănătate sunt opţionale.

Asigurarea la sistemul public de pensii pentru oamenii fără venituri şi pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul menţionat mai sus va fi de 7.272 de lei.

Pornind de la aceste premise, în cazul majorării salariului minim brut la 2.424 de lei în 2021, oamenii fără venituri şi cei care au doar venituri extrasalariale sub plafon vor plăti cu peste 698 de lei în plus faţă de valorile anului 2020 ca să se asigure la sistemul public de pensii şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, arată analiza Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică a clădirilor
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică ...
Primăria Sectorului 3 intenţionează să contracteze un împrumut în valoare de 500 de milioane de lei, care ar urma să fie folosiţi la cofinanţarea proiectelor cu bani europeni pentru......
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, fac exerciții de imagine organizând comandamente inutile
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, ...
Uniunea Salvați România îi acuză, sâmbătă, pe prim-ministrul Marcel Ciolacu şi pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ...
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Capitala şi şase judeţe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă, potrivit unei atenţionări ...
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi ...