1EUR = 4.8024 RON | Bucureşti 15 º

Imobiliare

Cum au evoluat preţurile de listă ale apartamentelor din principalele oraşe regionale în ultimele 12 luni

Prețurile medii de listă ale locuințelor din orașele regionale au crescut pe linie, în toate marile orașe regionale ale României, Cluj-Napoca fiind liderul pieței rezidențiale din punctul de vedere al prețurilor de listă ajunse la 1.676 euro/mp în luna octombrie a acestui an, cu circa 300 de euro peste media națională de 1.296 euro/mp a indicelui imobiliare.ro.

06 noi, 2019 | | ECONOMICA.net

Cluj-Napoca e pe primul loc și la scumpiri, prețurile locuințelor din oraș au avansat cu 9,2% de la 1.535 euro/mp în octombrie 2018, până în aceeași lună a acestui an, când au ajuns la 1.676 euro/mp.

Remarcabil e avansul Brașovului, de la 1.056 euro/mp în octombrie 2018, la 1.140 euro/mp în octombrie 2019, cu circa 8%, de la an la an. De altfel, orașul, aflat în plină dezvoltare, pare a atrage tot mai mulți români, inclusiv bucureșteni, dornici să scape de traficul și de aglomerația infernale din capitală.

Un alt oraș important, unde prețurile au crescut doar cu jumătate (4% de la 1.211 euro/mp) din procentul din Brașov, dar rămâne pe locul doi la valoare e Timișoara, unde pentru metrul pătrat al unei locuințe se cereau în octombrie anul acesta 1.260 de euro.

Cea mai mică creștere a prețurilor dintre orașele regionale apare la Constanța și e de 3,4% în ultimele 12 luni, de la 1.136 euro/mp în octombrie 2018, la  1.175 euro/mp în octombrie acest an. 

Deși Bucureștiul continuă să atragă mulți tineri din toată țara, atât datorită faptului că e cel mai mare oraș universitar și asigură, încă, cele mai bune posibilități de carieră pentru aceștia, crește concurența celorlalte orașe importante ale României, precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov, și chiar Iași, deși lucrurile acolo sunt încă afectate de lipsa totală de infrastructură de transport rutier.

De altfel, potrivit unui studiu de anul trecut, în Cluj-Napoca şi Braşov, gradul de absorbţie a noilor apartamente îl depăşea pe cel din Capitală.  Din totalul de locuinţe livrate în marile oraşe, la Cluj-Napoca şi la Braşov se înregistrează cel mai mare grad de absorbţie. Şi îl depăşeşete pe cel din Bucureşti. Gradul de absorbţie este procentul de locuiţe care se cumpără din totalul celor construite în ultimul an.

În plus, deși nu e luat în calcul în indicele imobiliare.ro, Iașiul a crescut masiv, în special, datorită investițiilor în birouri care au păstrat o parte dintre tineri în oraș, iar aceștia, deși nu beneficiază de serviciile unei autostrăzi, lucrează în general online, mediu care are avantajul de a trece peste astfel de impedimente. De altfel, prezența în oraș a unui gigant de talia Amazon a deschis practic piața ieșeană.

E de așteptat, dacă piața nu e lovită de o criză, ca tendința tinerilor de a căuta și alte debușeuri în afara Bucureștiului să se păstreze, dacă salariile vor continua să crească și nevoia de talente să oblige companiile să majoreze ofertele de joburi odată cu salariile oferite.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO