Cum funcţionează sistemele de alertare a populaţiei în caz de urgenţă în alte ţări

Odată cu adoptarea la scară largă a telefoanelor mobile, alertarea în masă a populaţiei din ţară sau dintr-o anumită zonă în legătură cu un pericol iminent - spre exemplu, fenomene meteo extreme, cutremur etc. - a devenit posibilă şi dincolo de canalele clasice, sirenele cu aer comprimat sau televiziunea. Informarea populaţiei cu instrucţiuni în caz de dezastru poate preveni pierderea de vieţi şi poate uşura munca echipelor de intervenţie şi a salvatorilor.
Economica.net - lun, 18 sept. 2017, 20:56
Cum funcţionează sistemele de alertare a populaţiei în caz de urgenţă în alte ţări

După furtuna violentă care a afectat, duminică, judeţul Timiş, soldată cu 8 morţi şi zeci de răniţi, statul român a decis să înceapă demersurile pentru implementarea unui astfel de sistem de alertă pentru populaţie prin reţelele de telefonie mobilă.

Premierul Tudose a dispus, un grup de lucru s-a format la ANCOM. Preşedintele ANCOM, Adrian Diţă, a declarat că sistemul integrat pentru avertizarea populaţiei înaintea situaţiilor de risc major va fi implementat în perioada următoare, în câteva săptămâni. Peste câteva zile ar trebui să fie definitivată soluţia tehnică.

Sistemul ar urma să fie pus la punct de ANCOM împreună cu IGSU, STS şi operatorii telecom, sub coordonarea arbitrului industriie de telecomunicaţii.

Cum va funcţiona

Din experienţa altor ţări, precum SUA şi Japonia, există două soluţii tehnice preferate: sistemul cell broadcasting (CBS) sau binecunoscutul SMS. Românii pare că au ales SMS.

CBS este cea mai populară soluţie, deoarece poate trimite alerte către milioane de telefoane în mai puţin de un minut, nu depinde de gradul de congestionare a reţelelor telecom şi nici nu le poate supraîncărca.

Sistemul de cell broadcasting trimite alerte speciale care pot fi configurate să fie afişate direct pe ecranul telefonului şi să fie însoţite de o sonerie specifică. Tehnic, foloseşte o tehnologie aflată la baza standardului GSM. Operatorul telecom primeşte alerta de la autorităţi şi o lansează imediat către toate antenele GSM din zona afectată. Antenele GSM o distribuie automat către toate dispozitivele mobile compatibile din aria de acoperire.

Dezavantajele acestei tehnologii este că nu este suportată de toate telefoanele. Unele telefoane ar putea avea nevoie să fie configurate de către utilizator pentru a primi mesaje prin CBS, iar investiţiile pentru implementarea sistemului sunt mai mari.

În Japonia, unde sistemul de avertizare în caz de cutremur şi tsunami funcţionează încă din 2007, guvernul a ales standardul CBS, care funcţionează indiferent de gradul de congestionare a reţelelor telecom şi poate alerta cel mai mare număr de persoane în cel mai scurt timp posibil, chestiune critică în cazul cutremurelor, unde distanţa între primele unde seismice şi dezastru este de câteva secunde.

Printre ţările care au urmat exemplul Japoniei şi au adoptat standardul CBS se numără Statele Unite, Olanda, Chile sau Israel.

În cazul soluţiei de alertare prin SMS cu geolocaţie, dispar problemele legate de compatibilitatea telefoanelor şi nevoia ca utilizatorul să intervină pentru a-şi configura dispozitivul, însă apare problema congestionării reţelelor. Important este şi că toată lumea este familiarizată cu mesajele SMS.

Mesajele SMS sunt trimise către fiecare utilizator în parte, astfel că nu pot fi distribuite la fel de rapid şi de eficient ca alertele care folosesc sistemul CBS.

Odată cu progresele tehnologice, tehnologia SMS a devenit ceva mai viabilă pentru mesaje de avertizare în masă a populaţiei, iar mai multe ţări au optat pentru acestă soluţie.

Australia este prima ţară care a adoptat alertarea populaţiei prin SMS, în 2009, şi raportează o rată de succes de peste 90% (mesaje livrate).

Sisteme prin SMS au fost implementate şi în Norvegia şi Belgia, iar Marea Britanie a ales în 2013 această soluţie tehnică în detrimentul CBS.

Alertarea prin SMS este şi mai simplu de implementat, din moment ce infrastructura deja există, şi oferă şi luxul de a solicita notificarea de mesaj primit.

Te-ar mai putea interesa și
Ray F. Iunius: Revenirea la inteligenţa mâinii combinată cu cea a creierului – baza pe care se poate construi o educaţie care să dea o meserie „brățară de aur” unui tânăr
Ray F. Iunius: Revenirea la inteligenţa mâinii combinată cu cea a creierului – baza pe care se poate construi o ...
"Revenirea (și chiar acest cuvânt deranjează!) la inteligența mâinii combinată cu cea a creierului, dar și cu cea emoțională este baza pe care se poate construi un învățământ care să......
Yemen: Noi lovituri americano-britanice împotriva rebelilor houthi
Yemen: Noi lovituri americano-britanice împotriva rebelilor houthi
Statele Unite şi Marea Britanie au efectuat sâmbătă lovituri vizând 18 ţinte ale houthi în opt locaţii distincte ...
Iphone a depășit Samsung în Europa după doi ani. 40% din piața totală au fost telefoane peste 800 de dolari. Ce urmează în 2024
Iphone a depășit Samsung în Europa după doi ani. 40% din piața totală au fost telefoane peste 800 de dolari. Ce urmează ...
În timp ce piața europeană de smartphone-uri a înregistrat o scădere de 3% în ultimul trimestru din 2023 față de ...
Grecii de la PPC, care au cumpărat Enel România, au planuri pentru 1.000 MW de stocare. Prima licitație, pentru o instalație într-o fostă mină
Grecii de la PPC, care au cumpărat Enel România, au planuri pentru 1.000 MW de stocare. Prima licitație, pentru o instalație ...
Compania energetică elenă PPC intenționează să lanseze, peste aproximativ un an, o licitație pentru construcția unei ...