Cum funcţionează sistemele de alertare a populaţiei în caz de urgenţă în alte ţări

Odată cu adoptarea la scară largă a telefoanelor mobile, alertarea în masă a populaţiei din ţară sau dintr-o anumită zonă în legătură cu un pericol iminent - spre exemplu, fenomene meteo extreme, cutremur etc. - a devenit posibilă şi dincolo de canalele clasice, sirenele cu aer comprimat sau televiziunea. Informarea populaţiei cu instrucţiuni în caz de dezastru poate preveni pierderea de vieţi şi poate uşura munca echipelor de intervenţie şi a salvatorilor.
Economica.net - lun, 18 sept. 2017, 20:56
Cum funcţionează sistemele de alertare a populaţiei în caz de urgenţă în alte ţări

După furtuna violentă care a afectat, duminică, judeţul Timiş, soldată cu 8 morţi şi zeci de răniţi, statul român a decis să înceapă demersurile pentru implementarea unui astfel de sistem de alertă pentru populaţie prin reţelele de telefonie mobilă.

Premierul Tudose a dispus, un grup de lucru s-a format la ANCOM. Preşedintele ANCOM, Adrian Diţă, a declarat că sistemul integrat pentru avertizarea populaţiei înaintea situaţiilor de risc major va fi implementat în perioada următoare, în câteva săptămâni. Peste câteva zile ar trebui să fie definitivată soluţia tehnică.

Sistemul ar urma să fie pus la punct de ANCOM împreună cu IGSU, STS şi operatorii telecom, sub coordonarea arbitrului industriie de telecomunicaţii.

Cum va funcţiona

Din experienţa altor ţări, precum SUA şi Japonia, există două soluţii tehnice preferate: sistemul cell broadcasting (CBS) sau binecunoscutul SMS. Românii pare că au ales SMS.

CBS este cea mai populară soluţie, deoarece poate trimite alerte către milioane de telefoane în mai puţin de un minut, nu depinde de gradul de congestionare a reţelelor telecom şi nici nu le poate supraîncărca.

Sistemul de cell broadcasting trimite alerte speciale care pot fi configurate să fie afişate direct pe ecranul telefonului şi să fie însoţite de o sonerie specifică. Tehnic, foloseşte o tehnologie aflată la baza standardului GSM. Operatorul telecom primeşte alerta de la autorităţi şi o lansează imediat către toate antenele GSM din zona afectată. Antenele GSM o distribuie automat către toate dispozitivele mobile compatibile din aria de acoperire.

Dezavantajele acestei tehnologii este că nu este suportată de toate telefoanele. Unele telefoane ar putea avea nevoie să fie configurate de către utilizator pentru a primi mesaje prin CBS, iar investiţiile pentru implementarea sistemului sunt mai mari.

În Japonia, unde sistemul de avertizare în caz de cutremur şi tsunami funcţionează încă din 2007, guvernul a ales standardul CBS, care funcţionează indiferent de gradul de congestionare a reţelelor telecom şi poate alerta cel mai mare număr de persoane în cel mai scurt timp posibil, chestiune critică în cazul cutremurelor, unde distanţa între primele unde seismice şi dezastru este de câteva secunde.

Printre ţările care au urmat exemplul Japoniei şi au adoptat standardul CBS se numără Statele Unite, Olanda, Chile sau Israel.

În cazul soluţiei de alertare prin SMS cu geolocaţie, dispar problemele legate de compatibilitatea telefoanelor şi nevoia ca utilizatorul să intervină pentru a-şi configura dispozitivul, însă apare problema congestionării reţelelor. Important este şi că toată lumea este familiarizată cu mesajele SMS.

Mesajele SMS sunt trimise către fiecare utilizator în parte, astfel că nu pot fi distribuite la fel de rapid şi de eficient ca alertele care folosesc sistemul CBS.

Odată cu progresele tehnologice, tehnologia SMS a devenit ceva mai viabilă pentru mesaje de avertizare în masă a populaţiei, iar mai multe ţări au optat pentru acestă soluţie.

Australia este prima ţară care a adoptat alertarea populaţiei prin SMS, în 2009, şi raportează o rată de succes de peste 90% (mesaje livrate).

Sisteme prin SMS au fost implementate şi în Norvegia şi Belgia, iar Marea Britanie a ales în 2013 această soluţie tehnică în detrimentul CBS.

Alertarea prin SMS este şi mai simplu de implementat, din moment ce infrastructura deja există, şi oferă şi luxul de a solicita notificarea de mesaj primit.

Te-ar mai putea interesa și
Pensiile din decembrie nu vor întârzia din cauza zilelor libere, dar în ianuarie cele plătite în numerar vor veni  cu o zi-două întârziere
Pensiile din decembrie nu vor întârzia din cauza zilelor libere, dar în ianuarie cele plătite în numerar vor veni  ...
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că Poşta Română va lucra în data de 2 decembrie, pentru a face plăţile în ceea ce priveşte pensiile, astfel încât, până la 15 decembrie, toate......
Se schimbă toate facturile de energie electrică. Va fi un singur tip pentru toți clienții casnici, cum arată
Se schimbă toate facturile de energie electrică. Va fi un singur tip pentru toți clienții casnici, cum arată
Noul regulament de furnizare a energiei electrice vine cu noutăți importante referitoare și la facturi. Toate facturile ...
BMW a prezentat „cel mai exclusivist model produs vreodată” de divizia M GmbH
BMW a prezentat „cel mai exclusivist model produs vreodată” de divizia M GmbH
Noul BMW 3.0 CSL pune la dispoziția șoferului 560 CP, un record pentru modelele cu şase cilindri în linie, și un cuplu ...
Criza de muncitori calificați ar putea să ducă la o încetinire a tranziției Germaniei către energii regenerabile – studiu
Criza de muncitori calificați ar putea să ducă la o încetinire a tranziției Germaniei către energii regenerabile – ...
Criza de lucrători calificaţi ameninţă să încetinească tranziţia Germaniei la energii regenerabile, indică un studiu ...