Cum justifică asigurătorii germani prețul mare al polițelor pentru mașini electrice

Prețul polițelor de asigurare pentru mașini electrice îi sperie pe mulți potențiali cumpărători. Asigurătorii germani au explicat, pe scurt, motivele sumelor solicitate.
Ion Dobreanu - vin, 03 nov. 2023, 08:49
Cum justifică asigurătorii germani prețul mare al polițelor pentru mașini electrice

În urma unui studiu realizat de Asociația Generală a Industriei Germane a Asigurărilor (GDV) pe 37 de perechi de mașini cu sisteme de propulsie diferite, Jörg Asmussen, șeful acestei asociații, a explicat că, deși șoferii de mașini electrice provoacă mai puține accidente, repararea vehiculelor lor este semnificativ mai scumpă.

„În medie, acestea (n.n. – reparațiile) sunt cu 30% până la 35% mai mari decât cele ale mașinilor comparabile cu motoare cu combustie internă”, a declarat Jörg Asmussen, director general GDV.

Totodată, Christoph Lauterwasser, directorul general al Allianz Center for Technology, atribuie costurile mai mari de reparații mai multor motive printre care prețul bateriilor dacă acestea trebuie schimbate, incertitudinea în privința siguranței post-accident care impune în unele cazuri depozitarea acestora pentru o perioadă de timp sau deteriorarea gravă a unor componente în procesul de punere în siguranță după impact. Este cunoscut faptul că, în unele cazuri, mașinile electrice sunt scufundate în containere cu lichid pentru a nu exista pericolul autoaprinderii sau al exploziei. Pe lângă toate acestea, oficialul Allianz notează și perioadele lungi de blocare în service și tarife orare ridicate ale unităților de reparații.

Christoph Lauterwasser arată și că asigurătorilor le lipsește încă experiența în domeniul cuantificării despăgubirilor pentru mașini electrice. „Avem peste 125 de ani de experiență în domeniul motoarelor cu combustie, dar numai aproximativ zece ani în domeniul vehiculelor electrice moderne”, menționează Christoph Lauterwasser.

Subliniind și el această lipsă de experiență șeful GDV, Heinz Gressel, le cere producătorilor să pună date concrete la dispoziția asigurătorilor și atelierelor service. El susține necesitatea unor instrucțiuni pentru repararea și înlocuirea parțială a bateriilor deteriorate și criterii precise privind modul de abordare a mașinilor implicate în accidente.

Cel puțin o parte dintre costurile de reparație mai ridicate este compensată de frecvența semnificativ mai mică a daunelor provocate mașinilor electrice în cazul polițelor tip CASCO (daune provocate de deținător propriului vehicul). Potrivit studiului GDV, această frecvență este cu 15% până la 20% mai mică decât în cazul mașinilor comparabile cu motoarelor termice.

În ceea ce privește asigurarea de răspundere civilă (RCA), studiul a constatat că șoferii de mașini electrice au provocat cu 5% până la 10% mai puține daune altor mașini. În medie, însă, acestea au fost cu până la 5% mai scumpe decât cele provocate de mașini având motoare cu ardere internă. Cauzele posibile în acest caz sunt greutatea mai mare a electricelor și caroseriile mai rigide pentru a le susține masa.

Jörg Asmussen a explicat și că există multe cazuri în care asigurările pentru mașini electrice sunt mai ieftine decât cele pentru vehicule diesel sau alimentate cu benzină, diferența fiind făcută de segmentul de piață în care este încadrat vehiculul.

Te-ar mai putea interesa și
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru e-Transit....
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane ...
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse ...