1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

Imobiliare

Cum merg vânzările ansamblurilor rezidenţiale în insolvenţă: 5-10 apartamente pe lună

Vânzările de apartamente din proiectele rezidenţiale intrate în insolvenţă merg mai bine decât în perioada anterioară declanşării acestei proceduri.

31 mai, 2014 | | ECONOMICA.net

Spre exemplu, din toamna lui 2010, când a fost finalizat proiectul Alia Apartments, doar 40 de apartamente au fost vândute până în ianuarie 2012. Alia a intrat în insolvenţă cu 84 de apartamente disponibile spre vânzare. Administratorul judiciar, CITR, a vândut aproape 60 din locuinţele libere.

"Proiectul rezidențial Alia Apartments a avut în perioada insolvenței vânzări de aproximativ 14 milioane de euro, între care și un penthouse de aproape 1.000.000 euro. Au fost astfel valorificate 67% dintre apartementele disponibile la intrarea în procedură", a declarata pentru ECONOMICA.NET, Andreea Cionca-Anghelof, asociat coordonator al CITR. Unul dintre cumpărătorii de apartamente în acest proiect este chiar Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu. 

Preţul este factorul important care a determinat cumpărătorii să cumpere locuinţe din proiectele intrate în reorganizare. Şi asta pentru că au fost ajustate la noile condiţii ale pieţei, în medie, cu 50% mai puţin.

Este şi cazul proiectelor care se află în portofoliul administratorului Euro Insol, şi de a căror vânzare se ocupă Premier Estate Management.

Un proiect care a intrat în insolvenţă cu puţine apartamente vândute este Ibiza Sol, din zona Pipera. Înainte de intrarea în insolvenţă, apartamentele aveau un preţ de vânzare de 1.800 de euro/mp construit. Insolvenţa însă a redus din apetitul pentru profit al dezvoltatorului, iar acum un mp construit costă în jur de 1.000 de euro. În total, de la intrarea în insolvenţă, în Ibiza Sol s-au vândut 80 de apartamente.

„La Ibiza Sol avem un ritm de vânzare de cinci apartamente pe lună, iar încasările au fost de şapte milioane de euro, din care cinci milioane de euro în 2013, de trei ori mai multe decât în 2008. Semnalele pe care le primim ne arată că vom depăşi ritmul de vânzare de cinci apartamente lunar. Din cele 304 de apartamente câte are proiectul, mai sunt disponibile 201", a declarat Andreea Comşa, managing director Premier Estate.

În proiectul Citadella din Titan, scos la vânzare în luna martie a acestui an, au fost vândute 12 apartamente cu o valoare totală de 600.000 de euro. Luna trecută au mai fost semnate alte 15 antecontracte, iar majoritatea celor care au cumpărat o locuinţă în Citadella au apelat la Prima Casă.

Andreea Comşa se aşteaptă ca ritmul de vânzare din acest proiect să se situeze la opt unităţi/lună. }n cazul proiectului Asmita Gardens, unde mai sunt de vânzare circa 300 de apartamente, Premier Estate a vândut anul trecut 70 de apartamente, la o valoare totală de 6,5 milioane de euro.

CITEŞTE ŞI Cât taie insolvenţa din preţul apartamentelor noi

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO